Γιατί η yoga σε κάνει να νιώθεις ευτυχισμένη;

Ποιες στάσεις της #yoga θα σε βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στη ροή της ενέργειας στο σώμα;

yoga unsplash

Αν παρακολουθείς μαθήματα yoga, θα έχεις παρατηρήσει μια γενικευμένη χαρά να σε κατακλύζει αμέσως μετά το πρόγραμμα. Αυτή είναι και η αλήθεια. Η yoga έχει μια πολύ ιδιαίτερη επίδραση στη χημεία του εγκεφάλου σου, πέρα από την καλή φυσική κατάσταση που σου προσφέρει. "Είναι κάτι παραπάνω από άσκηση. Εδώ η συγκέντρωση θεωρείται επιβεβλημένη, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το τρέξιμο, όπου συγχρόνως μπορείς να μιλάς με κάποιον που τρέχει δίπλα σου, στο τηλέφωνο ή ακόμα και να σκέφτεσαι τι θα απαντήσεις σ’ εκείνο το mail που ήρθε νωρίτερα στο γραφείο" λέει η Chris C. Streeter, MD, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Στην πραγματικότητα, σε μελέτη στην οποία επικεφαλής ήταν η δρ Streeter φάνηκε ότι τα υγιή άτομα που έκαναν yoga παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση σε θέματα διάθεσης και άγχους από εκείνα που συνήθιζαν να ασκούνται με περπάτημα ισοδύναμης έντασης. "Ο νευροδιαβιβαστής GABA (GABA ή γαμα-αμινοβουτυρικό οξύ, ένα αμινοξύ που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής στον οργανισμό) αυξάνεται μετά από ένα μάθημα yoga τόσο στα υγιή άτομα όσο και σ’ εκείνα που πάσχουν από κατάθλιψη" τονίζει η καθηγήτρια. Αυτό είναι σημαντικό γιατί, όταν ο GABA είναι χαμηλός, το ίδιο είναι και η διάθεσή σου. Το "κλειδί" για τη διατήρηση των επιπέδων του είναι η εξάσκηση με yoga δύο φορές την εβδομάδα: Σε μεταγενέστερη μελέτη στην οποία συμμετείχαν άτομα με κατάθλιψη η δρ Streeter βρήκε ότι ο νευροδιαβιβαστής GABA παρέμεινε αυξημένος ακόμα και 4 ημέρες μετά το μάθημα, αλλά όχι μέχρι και την όγδοη.

Μπες στη ροή

Είτε είσαι σε φάση διάτασης είτε στη "στάση του λωτού", για να αξιοποιήσεις στο έπακρο την ώρα που βρίσκεσαι στο στρώμα "κάνε κάθε κίνηση μαζί με την αναπνοή σου" προτείνει η δασκάλα vinyasa yoga Keisha ACourtney, ιδρύτρια του Driven Yogi in Oakland, στην Καλιφόρνια. "Μέτρα δύο ή τρεις αναπνοές σε καθεμία θέση και κράτα κάθε στάση λίγο περισσότερο, μέχρι να νιώσεις ότι οι μύες σου ξυπνούν. Σύμφωνα με την επιστήμη, οι κινήσεις της yoga με τα έντονα ανεβοκατεβάσματα του κορμού ενεργοποιούν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα" επισημαίνει η Courtney.

Επίσης, η ίδια προτείνει να εξασκείς συχνότερα στάσεις που ανοίγουν το στέρνο, πόζες που απελευθερώνουν το λαιμό και περιστροφές που θα βοηθήσουν τη ροή της ενέργειας στο σώμα σου. "Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά σήμερα, που οι άνθρωποι αναγκάζονται λόγω της πανδημίας να μένουν πολλές ώρες μέσα στο σπίτι, και αυτά τα σημεία του σώματος είναι σφιχτά και άκαμπτα. Με τη σειρά ασκήσεων που απευθύνονται σε αυτά τα σημεία θα μπορέσεις να τα φροντίσεις, κάτι που θα σου εξασφαλίσει μελλοντικά καλύτερη υγεία" τονίζει. Και σίγουρα δε χρειάζεται να βρεθείς πίσω στην τάξη για να ξεκινήσεις όλη αυτή την ενεργοποίηση. "Άνοιξε ξανά το στρώμα σου, άσε τα παπούτσια σου στην άκρη και ξεκίνα να δίνεις το ρυθμό με τις αναπνοές σου" προτείνει η Courtney.

Το smoothie της καλής διάθεσης

Το πρωτεϊνικό ρόφημα που θα πιεις μετά την προπόνηση μπορεί επίσης να τονώσει τη διάθεσή σου, αφού το γάλα είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών D και B12. "Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην ενεργοποίηση και απενεργοποίηση περιοχών στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη διάθεση, οπότε τα σωστά επίπεδά της είναι σημαντικά" εξηγεί ο Dawn Jackson Blatner, RDN, συγγραφέας του The Superfood Swap και προσθέτει: "Και η B12 χρειάζεται για να δημιουργηθούν οι νευροδιαβιβαστές της καλής διάθεσης, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, ενώ ενδεχόμενη ανεπάρκειά της μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα αλλά και τον ύπνο. Οι vegans, που τείνουν να έχουν χαμηλή B12 λόγω της διατροφής τους, μπορούν να καταναλώνουν γάλα βρόμης με φυτικές πρωτεΐνες για να "ευχαριστήσουν” μυαλό και μυς μαζί".

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i