Πώς θα διατηρείς το κίνητρο για άσκηση σε κάθε δεκαετία της ζωής σου;

Πώς θα είσαι δραστήρια σε κάθε ηλικία.

άσκηση iStock

Όσον αφορά την άσκηση, όλες σκεφτόμαστε ότι είναι ωραίο να είμαστε fit. Αλλά συχνά το να ξεκινήσεις δεν είναι το πρόβλημα. Το δύσκολο είναι να διατηρηθείς fit, αλλά και να έχεις πάντα μέσα σου μια άσβεστη δίψα. 

"Οι λόγοι για τους οποίους αρχίζουμε να ασκούμαστε είναι θεμελιώδεις για το αν θα συνεχίσουμε" τονίζει η Michelle Segar, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Αθλητισμού του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι νεότεροι άνθρωποι πηγαίνουν περισσότερο στο γυμναστήριο για λόγους που βασίζονται στην εμφάνιση, αλλά, αν έχεις περάσει τα 30, αυτό δεν τροφοδοτεί πολύ το κίνητρό σου. Επίσης, οι ασαφείς στόχοι δε βοηθούν. Η Segar τονίζει ότι θα έχεις μεγαλύτερη επιτυχία αν επικεντρωθείς σε άμεσα θετικά συναισθήματα, όπως η μείωση του άγχους, η αυξημένη ενέργεια και η απόκτηση φίλων.

• Ξεκίνα αργά για να αποφύγεις το "ξεφούσκωμα". "Ο κίνδυνος της τυπικής προσέγγισης της φυσικής κατάστασης", σημειώνει ο personal trainer Matt Roberts, "είναι ότι οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν τα πάντα αμέσως – αλλάζουν τη διατροφή τους, αρχίζουν να αθλούνται, κόβουν το ποτό και το κάπνισμα – και μέσα
σε μερικές εβδομάδες έχουν χάσει το κίνητρό τους ή νιώθουν ότι κουράστηκαν ήδη πολύ. Αν δεν είσαι σε φόρμα, θα πάρει χρόνο". Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) είναι κάτι που συνιστάται να συμπεριλάβεις στο πρόγραμμά σου, αλλά "είναι πολύ έντονη για κάθε μέρα. Κάν’ τη μία ή το πολύ δύο φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με αργό τρέξιμο, κολύμπι και γρήγορο περπάτημα – συν δύο ή τρεις ημέρες ανάπαυσης, τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα. Αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να κάνεις συνεδρίες αποκατάστασης παράλληλα με τις προπονήσεις υψηλής έντασης, κάτι που θα σε κρατήσει σε φόρμα σε όποια ηλικία κι αν είσαι".

• Η ευχαρίστηση έρχεται στην πορεία. "Είναι χρήσιμο να μην προσπαθείς να κάνεις
πράγματα που στην πραγματικότητα δε σου αρέσουν" αναφέρει η Segar, η οποία προσθέτει ότι δε χρειάζεται να αισθάνεσαι ότι πρέπει να απολαμβάνεις την άσκηση. "Πολλοί άνθρωποι που επιμένουν στην άσκηση λένε: "Νιώθω καλύτερα όταν το κάνω”. Υπάρχουν στοιχεία που θα είναι ευχάριστα, όπως η φυσική απόκριση του σώματός σου και η αίσθηση ότι γίνεσαι πιο δυνατή. Σταδιακά έρχεται και η ευχαρίστηση".

• Σύντομη και αποτελεσματική άσκηση. "Μια προπόνηση δε χρειάζεται να διαρκεί μία ώρα" λέει ο Roberts. "Μια καλά δομημένη προπόνηση 15 λεπτών μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματική αν πιέζεσαι από τον χρόνο". Όσο για τακτικές μεγαλύτερες συνεδρίες, προτείνει: "Υποσχέσου στον εαυτό σου ότι θα βρεις χρόνο και θα αλλάξεις το πρόγραμμά σου ανάλογα".

• Εάν δε λειτουργεί, άλλαξέ το. Βρέχει για μία εβδομάδα, δεν τρέχεις ούτε μία φορά και μετά νιώθεις ενοχές. "Είναι ένας συνδυασμός συναισθήματος και έλλειψης αυτοπεποίθησης που μας φέρνει στο σημείο όπου, αν νιώσουμε ότι αποτυγχάνουμε μερικές φορές, σκεφτόμαστε ότι πρέπει να τα παρατήσουμε" λέει ο Sniehotta. Θυμήσου ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψεις στον σωστό δρόμο. Αν δεις ότι τα προηγούμενα σχήματα δεν έχουν αποδώσει, απλά άλλαξέ τα. Έτσι, θα έχεις τη δυνατότητα να συνεχίσεις την άσκησή σου για πολύ καιρό ακόμη.

• Πότε θα πιέσεις περισσότερο. Αν τρέχεις 5 χλμ. καθημερινά και δεν είσαι σίγουρη πότε πρέπει να ανεβάσεις το όριό σου, κάνε το εξής "παιχνίδι": Βαθμολόγησε τον εαυτό σου από το 1 έως το 10. Αν δεις ότι το σκορ σου πέφτει, τότε πρέπει να αναλάβεις δράση και να αρχίσεις να πουσάρεις τον εαυτό σου. Ο Roberts τονίζει ότι με την τακτική άσκηση θα πρέπει να βλέπεις πρόοδο σε μια περίοδο 2 εβδομάδων.

• Γυμνάσου στο σπίτι: Αν δεν προλαβαίνεις να πας σε ένα γυμναστήριο, μην το βάζεις κάτω. Μπορείς να γυμναστείς ακόμα και μέσα στον δικό σου χώρο. Σε ένα σαλόνι είναι εύκολο να ακολουθήσεις μια ρουτίνα με εναλλαγές ασκήσεων ποδιών και χεριών. Το αποτέλεσμα της μετάβασης ανάμεσα σε ασκήσεις του πάνω και του κάτω μέρους του σώματος επιταχύνει τον μεταβολισμό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Δοκίμασε καθίσματα, προβολές, βυθίσεις τρικεφάλου και σήκωμα γλουτών. Έτσι, αυξάνεις τον καρδιακό σου ρυθμό, δουλεύεις τους μυς σου και κάνεις μια καλή γενική προπόνηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i