Άσκηση μετά τα 40: Νομίζεις ότι δεν θα τα καταφέρεις; Μύθος!

Παλεύεις με τα παχάκια; Τα κιλά αυξάνονται καθώς μεγαλώνεις; Η άσκηση μετά τα 40 θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις να να πάψεις να πιστεύεις στους μύθους!

άσκηση μετά τα 40 istock

Καθώς μεγαλώνουμε παρατηρούνται μια σειρά από αλλαγές στο σώμα μας, γεγονός που οδηγεί πολλούς ανθρώπους να αμφισβητούν την αξία ή την ασφάλεια της άσκησης. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η άσκηση μετά τα 40 παραμένει απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας.

5 μύθοι για την άσκηση

Ας δούμε τους πέντε από τους πιο συνηθισμένους μύθους που σχετίζονται με την άσκηση μετά τα 40.

Μύθος 1ος: "Δεν πρέπει να καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια με δύσκολες προπονήσεις"

Η αλήθεια Οι ειδικοί ολοένα και περισσότερο υποστηρίζουν τα οφέλη της σύντομης, υψηλής έντασης άσκησης (όπως η διαλειμματική, όπου κάνεις εναλλαγές με 30 δεύτερα έως 1 λεπτό σε δύσκολη ένταση και μετά επανέρχεσαι με μέτρια ένταση) για τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Επιπλέον, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη αεροβικής – ποδηλασία, περπάτημα, ελλειπτικό, κωπηλασία και άλλα. Προσπάθησε να την κάνεις 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

Μύθος 2ος: "Ακόμη και η άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης δε θα βοηθήσει τον πεσμένο μεταβολισμό μου"

Η αλήθεια Αν και οι ορμονικές αλλαγές συμβάλλουν στη μείωση του μεταβολισμού, ένα πρόγραμμα με τακτική άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης (2 ή 3 φορές την εβδομάδα) σίγουρα θα αποτρέψει την αύξηση των κιλών. Προσπάθησε απλώς να μη μένεις στάσιμη, προσθέτοντας νέες κινήσεις, περισσότερη αντίσταση και/ή διαφορετικούς τύπους άσκησης (όπως λιγότερη ξεκούραση και εκτέλεση του ενός σετ αμέσως μετά το άλλο). Δες το Μύθο 1 για αύξηση του μεταβολισμού.

Μύθος 3ος: "Είμαι πιο επιρρεπής στους τραυματισμούς"

Η αλήθεια Στην πραγματικότητα, έχεις περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστείς αν είσαι αδρανής. Όσο περισσότερο κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή ή το γραφείο χωρίς να ενδυναμώνεις ή να κάνεις διατάσεις στους μυς, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να υποφέρεις από καταπόνηση των μυών, θλάση ή μυοσκελετικά προβλήματα. Η τακτική προπόνηση με συχνά μικρά διαλείμματα στη διάρκεια της ημέρας θα διατηρήσει σε καλή κατάσταση το σώμα σου.

Μύθος 4ος: "Η άσκηση είναι επικίνδυνη ή επιβλαβής μετά τα 40"

Η άσκηση όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη, αλλά είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, της οστικής πυκνότητας, της ισορροπίας και της ευλυγισίας, καθώς και για τη μείωση του κινδύνου για διάφορες ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η οστεοπόρωση.

Είναι σημαντικό να ξεκινήσεις αργά και να αυξήσεις σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεων σου, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης και τυχόν ιατρικές παθήσεις.

Μύθος 5ος: "Η άσκηση πρέπει να είναι επίπονη για να έχει αποτελέσματα"

Ενώ η έντονη άσκηση μπορεί να προσφέρει οφέλη, δεν είναι απαραίτητη για να δεις αποτελέσματα. Πολλές μορφές άσκησης χαμηλής έως μέτριας έντασης, όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή η ποδηλασία, μπορούν να είναι εξίσου ωφέλιμες, ειδικά για αρχάριους ή άτομα με τυχόν περιορισμούς.

Είναι σημαντικό να επιλέξεις δραστηριότητες που σου αρέσουν και να τις κάνεις τακτικά, ακόμα κι αν πρόκειται για σύντομες συνεδρίες.

4 ασκήσεις που καλό είναι να αποφύγεις μετά τα 50

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i