Οι 4 πιο κοινοί μύθοι για την άσκηση

"Όσο περισσότερη ώρα προπονείσαι τόσο το καλύτερο".

άσκηση iStock

Είτε είσαι στο TikTok, στο Instagram, είτε στο YouTube, υπάρχουν τόσο πολλές συμβουλές για ενίσχυση της φυσικής σου κατάστασης, που μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις τι είναι χρήσιμο και τι απλά πρέπει να... πετάξεις. Ο Luis Cervantes, personal trainer και συνιδρυτής του Fuego Fitness στο Λος Άντζελες, παρομοιάζει ορισμένες από αυτές τις "μόδες" του fitness με προγράμματα γρήγορου πλουτισμού. 

"Καταλαβαίνω ότι θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα τώρα και θέλουμε να τα έχουμε γρήγορα" λέει και συμπληρώνει: "Αλλά, αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον και δεν είναι". Ο Cervantes σου προτείνει να κάνεις πάντα τη δική σου έρευνα για να δεις πόσο κοντά είναι στην αλήθεια αυτό που προωθείται (πιστοποιημένος εκπαιδευτής ή απλώς ένας influencer με πολλούς ακόλουθους και ακριβά ρούχα προπόνησης, που σε τελική κάποιοι του προσφέρουν;).

Η Lauren Cornell, RD, κλινική διαιτολόγος και ιδρύτρια της Lauren Cornell Nutrition, τονίζει ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί με άτομα που προσφέρουν συμβουλές διατροφής: "Πολύ εύκολα κάποιος με ένα μηνιαίο σεμινάριο αποκαλεί τον
εαυτό του "ειδικό” και μπορεί να υπόσχεται αποτελέσματα από την αγορά διαφόρων πακέτων. Μάθε να είσαι επιφυλακτική με οποιονδήποτε υπόσχεται εγγυημένα αποτελέσματα, καθώς οι διαιτολόγοι σπάνια θα χρησιμοποιήσουν τέτοια γλώσσα". Για να σε βοηθήσουμε να προσεγγίσεις μια ρεαλιστική ρουτίνα φυσικής κατάστασης, ζητήσαμε από τους προπονητές και τους διαιτολόγους να μας ανατρέψουν τους πιο συνηθισμένους μύθους.
 

Μύθος 1: "Πρέπει να ασκείσαι εντατικά κάθε μέρα"

Ναι, είναι σημαντικό να διατηρείς έναν ενεργό τρόπο ζωής και να είσαι δραστήρια όλη την ημέρα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να ξεκουράζεσαι και να επιτρέπεις στους μυς σου να αναρρώσουν μετά από έντονες προπονήσεις. "Θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον μία ημέρα ανάπαυσης" επισημαίνει ο Cervantes και προσθέτει: "Η ξεκούραση περιλαμβάνει ύπνο. Είναι τεράστιο κομμάτι της ανάρρωσής σου. Είναι, άλλωστε, η μόνη ώρα της ημέρας που το σώμα σου ξεκουράζεται πλήρως".

Μύθος 2: "Όσο περισσότερη ώρα προπονείσαι τόσο το καλύτερο"

Πιστεύεις ότι όσο περισσότερες ώρες καταναλώνεις στο γυμναστήριο τόσο καλύτερη είναι η προπόνησή σου. Μόνο που κάποιες φορές το λιγότερο αξίζει περισσότερο. Ο Cervantes επισημαίνει ότι όλα εξαρτώνται από το πώς ασκείσαι. Εάν μπορείς να κάνεις μια πραγματικά έντονη, αποτελεσματική προπόνηση HIIT σε 30 έως 40 λεπτά, αυτό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από το να αφιερώσεις 2 ώρες σηκώνοντας βάρη ή να εκτελείς μέτριας απόδοσης ασκήσεις στο γυμναστήριο.

Μύθος 3: "Πρέπει να φας κάτι μέσα σε 30 λεπτά μετά το τέλος της προπόνησης"

Αν και οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να τρως όσο πιο γρήγορα μπορείς μετά από μια προπόνηση, δεν είναι το τέλος του κόσμου αν χάσεις το χρονικό περιθώριο των 30 λεπτών. "Το σώμα σου μετά την άσκηση είναι πραγματικά ευάλωτο και απορροφά τα θρεπτικά συστατικά σαν σφουγγάρι" εξηγεί ο Cornell. "Το παράθυρο των 30 λεπτών είναι ιδανικό, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να φτάσει τα 90 λεπτά". Το "κλειδί" είναι να καταναλώσεις ένα μείγμα υδατανθράκων και πρωτεΐνης για να βοηθήσεις στη σύνθεση των πρωτεϊνών των μυών και να αποτρέψεις τη μυϊκή κατάρρευση. Η Mascha Davis, RDN, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Λος Άντζελες, ιδρύτρια του MiniFish.co και συγγραφέας του Eat Your Vitamins, συνιστά να στοχεύσεις σε 15 έως 25 γρ. πρωτεΐνη μέσα σε μία ώρα μετά την προπόνηση. Μερικά από τα αγαπημένα της γεύματα μετά την προπόνηση είναι ένα μπολ με ελληνικό γιαούρτι, σάντουιτς με αβγό ή γαλοπούλα, smoothie φρούτων και πρωτεΐνης ή αραβική πίτα με κοτόπουλο.

Μύθος 4: "Η προπόνηση με βάρη προσθέτει όγκο"

Ο φόβος του όγκου είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις που ακούει ο Cervantes. Πολλές γυναίκες τού λένε ότι φοβούνται να αυξήσουντα βάρη επειδή  πιστεύουν ότι θα τις κάνει να φαίνονται μασίφ, ο ίδιος όμως εξηγεί ότι, προσθέτοντας βάρη στη ρουτίνα σου, μπορείς να απολαύσεις πολλαπλά οφέλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οστικής μάζας, η οποία θα βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Ως ιδανική προπόνηση ο ίδιος προτείνει τη HIIT ή διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, επειδή συνδυάζει καρδιοαναπνευστική προπόνηση και βάρη, οδηγώντας σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό και συνεχιζόμενη κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση (αυτό το τελευταίο σε βοηθά να καις θερμίδες ενώ δε γυμνάζεσαι).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i