Γερά κόκαλα: 4 τρόποι να δυναμώσεις την οστική πυκνότητα

Η υγεία των οστών σου βασίζεται στον τρόπο ζωής σου. Δυνάμωσε τα κόκαλά σου και την οστική πυκνότητα με 4 εύκολους τρόπους.

γυναίκα ασκείται για να έχει γερά κοκαλα istock

Τα κόκαλα, ο σκελετός και γενικά η οστική μας πυκνότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, καθώς παρέχουν δομή στο σώμα, συνδέονται με τις αρθρώσεις και στηρίζουν τους μυς, βοηθούν στην προστασία των οργάνων και αποθηκεύουν ασβέστιο και φώσφορο. 

Η παιδική και εφηβική ηλικία είναι η χρονική περίοδος στη ζωή ενός ατόμου για την σωστή ανάπτυξη και ενδυνάμωση των οστών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν βήματα και κατά την ενηλικίωση.

Τα κόκαλα συνεχώς αλλάζουν, ειδικά σε νεαρή ηλικία το σώμα δημιουργεί νέο οστό πιο γρήγορα και η οστική μάζα αυξάνεται, με αποκορύφωμα την ηλικία των 30. Μετά από αυτό το σημείο, συνεχίζονται οι αλλαγές, αλλά πλέον χάνεις σταδιακά περισσότερη οστική μάζα από όση δημιουργείς.

Επίσης, η οστική πυκνότητα δεν επηρεάζει μόνο τα οστά μας, αλλά και το συνολικό μας σύστημα. Η μείωση της οστικής πυκνότητας μπορεί να συνδέεται με άλλες παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι νευρολογικές διαταραχές.

Διαβάστε επίσης: Τέσσερα ροφήματα για γερά οστά

Γερή ως τα κόκαλα: 4 τρόποι να τα δυναμώσεις

κοκαλα_υγεια
istock

Η υγεία των οστών είναι βασικό μέλημα για την συνολική υγεία ενός ατόμου και παρά τον αντισταθμιστικό παράγοντα της ηλικίας, μπορείς να υιοθετήσεις μερικές συνήθειες που θα σου επιτρέψουν να τα διατηρήσεις σε καλύτερη κατάσταση.

  1. Δώσε σημασία στη σωστή διατροφή και στη βιταμίνη D
  2. Επίλεξε τις σωστές ασκήσεις
  3. Περιόρισε το αλκοόλ
  4. Κόψε το κάπνισμα

1. Δώσε σημασία στη σωστή διατροφή και στη βιταμίνη D

Κατανάλωνε τροφές με άφθονο ασβέστιο και βιταμίνη D. Το γιαούρτι, το τυρί, το γάλα και τα σκούρα πράσινα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Επιπλέον, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, τα δημητριακά και το εμπλουτισμένο γάλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, την οποία μπορείς να αποκτήσεις περνώντας λίγο χρόνο στον ήλιο.

2. Επίλεξε τις σωστές ασκήσεις

Η άσκηση είναι σημαντική για να έχεις γερά κόκαλα, επειδή σε πολλές περιπτώσεις τα οστά φθείρονται ως απόκριση στο στρες. Το μυστικό για να κρατάς τα οστά σου δυνατά και ευέλικτα καθώς μεγαλώνεις είναι η φυσική διαδικασία της οστεογένεσης. Αυτή περιλαμβάνει δύο τύπους εξειδικευμένων κυττάρων των οστών:

  1. τους οστεοβλάστες, οι οποίοι κατασκευάζουν νέο οστό
  2. τους οστεοκλάστες, οι οποίοι διαλύουν το παλιό, εύθραυστο οστό.

Μαζί, είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη και την επισκευή των οστών. Ωστόσο, μετά την περίπου ηλικία των 30 ετών, αυτή η φυσική διαδικασία ανανέωσης των οστών μειώνονεται, οδηγώντας σε μια σταδιακή απώλεια της οστικής πυκνότητας.

Ασκήσεις όπως το περπάτημα, η πεζοπορία και ο χορός είναι όλες καλές επιλογές για να δυναμώσεις τα κόκαλά σου. Όμως η προσθήκη άσκησης με βάρη καθώς και ασκήσεις με αντιστάσεις θα δυναμώσει τα κόκαλά σου και θα τα διατηρήσει υγιή. 

3. Περιόρισε το αλκοόλ

Αν και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ έχει ευεργετική δράση στα οστά προκαλώντας αύξηση της οστικής πυκνότητας στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης αλλά και συνολικά, στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σύμφωνα με έρευνα, το πολύ αλκοόλ ωστόσο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Οδηγεί σε μείωση της οστικής μάζας και της οστικής πυκνότητας. Διατήρησε τον αριθμό των ποτών σε ένα ποτό την ημέρα.

4. Κόψε το κάπνισμα

Το κάπνισμα μπορεί να κάνει τα οστά σου πιο λεπτά. Εάν χρειάζεσαι βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, μίλησε με το γιατρό σου σχετικά με τα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα μειώνει την παροχή αίματος στα οστά, όπως και σε πολλούς άλλους ιστούς του σώματος.

Διαβάστε επίσης: Μία άσκηση που πρέπει να κάνεις πριν τα 30 για γερά οστά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i