Γιατί πρέπει να σηκώνεσαι καθε 30 λεπτά από το γραφείο σου;

Εάν εργάζεσαι σε γραφείο και κάνεις καθιστική εργασία υπάρχει σοβαρός λόγος να σηκώνεσαι κάθε μισάωρο, για 5 λεπτά.

γυναίκα και καθιστική εργασία σε γραφείο istock

Καθώς όλο και περισσότεροι κάνουν καθιστική ζωή και εργασία και εργάζονται σε ένα γραφείο το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, η φράση "το κάθισμα είναι το νέο κάπνισμα" είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, το να κάθεσαι για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, την αρτηριακή πίεση, την ανάπτυξη καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Ωστόσο, μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise, το περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής, διαπιστώνει ότι το να σηκώνεσαι και να περπατάς για 5 λεπτά για κάθε 30 λεπτά, μπορεί να αντισταθμίσει μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής. Βασίζεται σε έναν αυξανόμενο όγκο έρευνας.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Η μελέτη εξέτασε πέντε διαφορετικές μίνι προπονήσεις ή σύντομες δραστηριότητες:

 1. ένα λεπτό περπάτημα μετά από κάθε 30 λεπτά καθίσματος
 2. ένα λεπτό μετά από 60 λεπτά
 3. πέντε λεπτά κάθε 30 λεπτά,
 4. πέντε λεπτά κάθε 60 λεπτά
 5. καθόλου περπάτημα

"Αν δεν είχαμε συγκρίνει τόσες επιλογές και δεν αλλάζαμε τη συχνότητα και τη διάρκεια της άσκησης, θα μπορούσαμε να παρέχουμε στους ανθρώπους μόνο εικασίες", δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Keith Diaz, αναπληρωτής καθηγητής συμπεριφοριστική ιατρική στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons.

Καθένας από τους ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη κάθισε σε μια εργονομική καρέκλα για οκτώ ώρες στο εργαστήριο του Diaz. Οι συμμετέχοντες (όλοι στα 40, 50 και 60 τους, που δεν είχαν υπέρταση ή διαβήτη) διάβαζαν, εργάζονταν σε φορητό υπολογιστή ενώ τους παρείχαν τυποποιημένα γεύματα.

Σηκώθηκαν μόνο για τη μίνι άσκηση που τους είχε συνταγογραφηθεί, το περπάτημα στον διάδρομο ή τα διαλείμματα για τουαλέτα. Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε και μέτρησε την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα, δύο βασικούς δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας.

Τα ευρήματα της μελέτης

Τα πέντε λεπτά περπάτημα κάθε 30 λεπτά ήταν η μόνη ποσότητα που μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στους συμμετέχοντες. Αυτό το σχήμα επηρέασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο το σώμα των συμμετεχόντων ανταποκρίθηκε στα μεγάλα γεύματα και μείωσε τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα κατά 58% σε σύγκριση με την καθιστή θέση για οκτώ ώρες.

Τα διαλείμματα ενός λεπτού περπάτημα κάθε 30 λεπτά παρείχαν επίσης κάποια μέτρια οφέλη στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά το περπάτημα είτε για ένα λεπτό είτε για πέντε λεπτά μετά από 60 λεπτά καθίσματος δεν φάνηκε να παρέχει κανένα όφελος στο σάκχαρο του αίματος.

Όσον αφορά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, όλες οι ποσότητες περπατήματος μείωσαν την αρτηριακή πίεση κατά 4 έως 5 χιλιοστά υδραργύρου (mmHg). "Αυτή είναι μια σημαντική μείωση, συγκρίσιμη με τη μείωση που θα περίμενε κανείς από την καθημερινή άσκηση για έξι μήνες", είπε ο Diaz.

Τα επίπεδα διάθεσης, κόπωσης και γνωστικής απόδοσης μετρήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Κάθε άσκηση, εκτός από το περπάτημα του ενός λεπτού κάθε ώρα, οδήγησε σε μείωση της κούρασης και σε καλύτερη διάθεση. 

"Οι επιπτώσεις στη διάθεση και την κούραση είναι σημαντικές", είπε ο Diaz. "Οι άνθρωποι τείνουν να επαναλαμβάνουν συμπεριφορές που τους κάνουν να νιώθουν καλά και είναι ευχάριστες".

Κάνεις καθιστική εργασία; Αυτό είναι το ιδανικό είδος προπόνησης για εσένα

Τι μπορείς να κάνεις 

Δεν χρειάζεται καν να εργάζεσαι όρθια για να αποτρέψεις ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες του καθίσματος όλη μέρα. Μερικές συμβουλές για το πώς να αυξήσεις την κίνησή σου κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας είναι:

 • Συνάντηση στο διάλειμμα με συναδέλφους για περπάτημα,
 • Χρήση σκάλας αντί για το ασανσέρ,
 • Ρύθμιση υπενθυμίσεων στο κινητό ή το ρολόι σου για να σηκώνεσαι συχνά 
 • Ρύθμιση μουσικής ενώ περπατάς για να διατηρείς το κίνητρό σου 
 • Squats, όπου σηκώνεσαι από την καρέκλα και προσπαθείς να καθίσεις  
 • Push ups στον τοίχο

Η καθιστική ζωή είναι ασθένεια! Πάρε τα μέτρα σου

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i