Καθιστική ζωή και προβλήματα υγείας: Τα αντιστρέφει η άσκηση;

Μπορεί η άσκηση να αντισταθμίσει τα προβλήματα υγείας από την καθιστική ζωή;

woman-lying-on-sofa-picture-id1037080248 AndreyPopov

Συνεργάστηκε ο Χάρης Μανουσάκης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής (University of Nortumbria at Newcastle).

Αν υποθέτεις πως αντισταθμίζεις τα προβλήματα υγείας της καθιστικής ζωής με την άσκηση, τα νέα δεν είναι τόσο καλά. Οι πολύ δυναμικές, εξαντλητικές προπονήσεις δεν αρκούν για να καταπολεμήσουν την ασθένεια της καθιστικής ζωής – μπορεί, μάλιστα, να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Καθιστική ζωή και άσκηση

Η άσκηση μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι έχεις ανοσία στις παρενέργειες της καθιστικής ζωής. Στην πραγματικότητα, το μυστικό είναι να ασκείσαι και να περιορίσεις το χρόνο που περνάς καθιστή. «Αν κάθεσαι όλη μέρα, η μέση σου, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι καμπτήρες μύες των ισχίων βρίσκονται διαρκώς σε σφιγμένη θέση», εξηγεί ο Χάρης Μανουσάκης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής (University of Nortumbria at Newcastle). «Όταν μεταβαίνεις γρήγορα στη δυναμική άσκηση, οι μύες σου είναι πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς – ιδιαίτερα η μέση σου» συμπληρώνει ο ίδιος. Φυσικά, δεν πρέπει να σταματήσεις τις προπονήσεις σου εντελώς.

Η ΝΕΑΤ και πώς θα σε βοηθήσει

Το μυστικό για την καταπολέμηση της ασθένειας της καθιστικής ζωής κρύβεται σε κάτι που ονομάζεται θερμογένεση χωρίς άσκηση (NEAT). Μετάφραση: κινήσεις χαμηλής έντασης που διατηρούν ενεργό το μεταβολισμό και τονώνουν το κυκλοφορικό. Σε αυτές περιλαμβάνονται η μαγειρική, το σεξ, η κηπουρική, ακόμη και το περπάτημα πέρα δώθε στο γραφείο. Κινήσου όσο πιο συχνά μπορείς. Το ζητούμενο είναι να μειώσεις το συνολικό χρόνο που περνάς καθιστή. Κάνε οποιουδήποτε είδους NEAT για 10 λεπτά για κάθε ώρα που είσαι ξύπνια. Προσπάθησε να σηκώνεσαι κάθε φορά που μιλάς στο τηλέφωνο ή κάνε μια 20λεπτη βόλτα μετά το δείπνο. Μάλιστα, αν υπάρχει κάποια ώρα που πρέπει να κάνεις NEAT, είναι όταν το στομάχι σου είναι γεμάτο. Ακόμη και μόλις 10 λεπτά πλύσιμο των πιάτων μετά το γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη πολλών αρνητικών που επιφέρει η ασθένεια της καθιστικής ζωής – και πιθανόν να προσθέσει χρόνια στη ζωή σου.

Διάβασε επίσης: Προβλήματα υγείας και άσκηση: Ο ειδικός επισημαίνει τι πρέπει να προσέχεις

Διάβασε επίσης: Αλλαγή σύστασης σώματος: Τι άσκηση να κάνεις για να γίνεις η πιο υγιής εκδοχή σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i