Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, ήρθε η ώρα για τους Παραολυμπιακούς, με την τελετή έναρξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:00 τοπική ώρα και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 στις 21:00. Η Ελλάδα, η οποία στη διοργάνωση του Τόκιο έφυγε με 11 μετάλλια ταξιδεύει στο Παρίσι με 37 συμμετοχές και φιλοδοξεί να λάμψει ξανά.
O Κινέζος ηθοποιός, θρύλος των πολεμικών τεχνών, Τζάκι Τσαν θα μεταφέρει τη δάδα λίγες ώρες πριν από την έναρξη της τελετής έναρξης. Η φλόγα, η οποία άναψε το Σάββατο (24 Αυγούστου) στο Στόουκ Μάντεβιλ, τη γενέτειρα των Παραολυμπιακών Αγώνων, έφτασε στη Γαλλία μέσω της σήραγγας της Μάγχης την Κυριακή, μεταφερόμενη από την παραολυμπιονίκη της ξιφασκίας σε αναπηρικό αμαξίδιο Εμανουέλ Ασμάν.
Όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έτσι και η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων δεν θα πραγματοποιηθεί σε στάδιο, αλλά θα λάβει χώρα έξω, στην Place de la Concorde, η οποία μετατράπηκε σε "αστικό πάρκο" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και φιλοξένησε το skateboarding, το freestyle BMX, το μπάσκετ 3X3 και το breaking.
"Από τα Ηλύσια Πεδία μέχρι την Place de la Concorde, ανυπομονώ να δημιουργήσω αυτό το θέαμα που θα μεταμορφώσει την καρδιά του Παρισιού, με παραστάσεις που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ" λέει ο Τομά Ζολί, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής. Και προσθέτει: "Ένα θέαμα που θα αναδείξει τους Παραολυμπιακούς αθλητές και τις αξίες που ενσαρκώνουν. Ένα θέαμα που θα ενώσει τους θεατές και το τηλεοπτικό κοινό σε όλο τον κόσμο γύρω από το μοναδικό πνεύμα των Παραολυμπιακών Αγώνων".
Χορός, μουσική και παρόδοξο
Αυτή τη φορά, ο Ζολί έχει επιστρατεύσει τη βοήθεια του Σουηδού χορογράφου Alexander Ekman για να ταρακουνήσει και πάλι τους τελετουργικούς κώδικες. Ο Ekman επέλεξε να κάνει το χορό το κύριο σημείο της παράστασης, με περισσότερους από 150 χορευτές, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών με αναπηρία.
Ο Ekman μοιράστηκε το όραμά του για την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024, δηλώνοντας: "Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια παραολυμπιακή τελετή που θα είναι μια γιορτή με ένα μείγμα σημαντικών μηνυμάτων με την τέχνη του χορογραφικού χορού και τη μουσική που συνέθεσε πρόσφατα ο Victor Le Masne και εμπνέεται από τον αθλητισμό".
Ο συγκεκριμένος χορογράφος Alexander Ekman έγινε διάσημος για την ερμηνεία του το 2016 στο Όσλο της Λίμνης των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι, όπου αναδημιούργησε επί σκηνής μια λίμνη, γεμίζοντάς την με 6.000 λίτρα νερό.
Ο τίτλος της τελετής Έναρξης των 17ων Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 είναι το "Παράδοξο" με την οργανωτική επιτροπή Παρίσι 2024 να θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού για να καταστήσει την αναπηρία θέμα συζήτησης, διαβούλευσης, προόδου αλλά πάνω από όλα ενσωμάτωσης.
"Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του έργου, μου κίνησε την περιέργεια και έμαθα πολλά για τα κοινωνικά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην κοινωνία μας σχετικά με το θέμα της αναπηρίας. Ελπίζω αυτή η τελετή να κάνει τη διαφορά για όλους μας. Ελπίζω ότι θα έχει ως στόχο την ομαλοποίηση όλων των σωμάτων και θα γίνει ένα γκάζι για την ένταξη και την προσβασιμότητα παγκοσμίως", λέει ο Alexander Ekman. "Το σώμα, τα σώματα, όλων των ειδών τα σώματα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της τελετής" προσθέτει.
Ποιοι θα είναι οι Έλληνες σημαιοφόροι
Όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες έτσι και στους Παραολυμπιακούς η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από δύο σημαιοφόρους, μια γυναίκα και έναν άνδρα. Η Παραολυμπιακή Επιτροπή της χώρας επέλεξε τον Παραολυμπιονίκη του ακοντισμού Μανώλη Στεφανουδάκη και την πρωταθλήτρια του τζούντο οι οποίοι θα είναι οι σημαιοφόροι της Ελλάδας στην τελετή έναρξης των Παρααλυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
Ο Μανώλης Στεφανουδάκης είναι Έλληνας παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου, στο ακόντιο που είναι το αγώνισμα του αλλά και στη σφαιροβολία με συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2012 στο Λονδίνο και τους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2016 στο Ρίο. Έχει σαρώσει τα μετάλλια σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και φυσικά αποτελεί μία από τις ελληνικές ελπίδες για διάκριση στο Παρίσι. Θα αγωνιστεί στις 6 Σεπτεμβρίου στις 11:38 το πρωί στον τελικό του ακοντισμού ανδρών F54.
Η Θεοδώρα Πασχαλίδου είναι η κορυφαία Ελληνίδα τζουντόκα σε αυτούς τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και προέρχεται από μια χρονιά γεμάτη επιτυχίες. Αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια ΑμεΑ της χρονιάς από τον ΠΣΑΤ καθώς η πρωταθλήτρια με προβλήματα όρασης, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο j1 (-)70 kg και το αργυρό μετάλλιο στο 2023 IBSA Judo Grand Prix Tokyo.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr