Κατερίνα Νικολαΐδου: Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κωπηλασίας μιλά στο SHAPE για προπόνηση και τις θυσίες του αθλήματος

Μετρά ήδη πολλά μετάλλια και 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

katerina-nikolaidou-default

Η Κατερίνα Νικολαΐδου στα 25 της έχει 17 πανελλήνια, 11 διεθνή, 5 βαλκανικά, 2 μεσογειακά, 2 πανευρωπαϊκά, 9 παγκόσμια μετάλλια και 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θυμήσου το όνομά της, θα το ακούς συχνά από δω και πέρα.

Θα τη βρεις στο Instagram: @nikolaidou.katerina

Η κωπηλασία ήρθε τελείως τυχαία στη ζωή μου. Ήμουν αθλήτρια της κολύμβησης στα παιδικά μου χρόνια και συχνά-πυκνά ο πατέρας μου, που ήταν για χρόνια κωπηλάτης, με παρότρυνε να δοκιμάσω και αυτό το άθλημα. Έτσι, τον Αύγουστο του 2007 αποφάσισα να το δοκιμάσω και να κάνω το χατίρι στον πατέρα μου, που εκείνη την ημέρα είχε γενέθλια. Αυτό ήταν! Από την πρώτη κιόλας βόλτα με το κωπηλατικό σκάφος ένιωσα μέσα μου την επιθυμία να συνεχίσω την αθλητική μου ζωή σε αυτό το άγνωστο άλλα τόσο ενδιαφέρον άθλημα. Και κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό το όμορφο ταξίδι...

Οι πρόσφατες διακρίσεις

  • 2018: 1η θέση - Μεσογειακοί Αγώνες
  • 2014: 1η θέση - Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών
  • 2016: 4η θέση - Ολυμπιακοί

Η προπόνηση

Καθημερινά το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο προπονήσεις διάρκειας 4 ωρών η καθεμία, με ένα μικρό διάλειμμα ενδιάμεσα. Μπορεί η κωπηλασία να είναι ένα αγώνισμα υγρού στίβου, ωστόσο η προπόνησή μας περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Τεχνικές ασκήσεις και χιλιόμετρα εντός βάρκας αλλά και πολλά βάρη και ασκήσεις γυμναστηρίου, καθώς και αρκετάχιλιόμετρα τρέξιμο και ποδηλασία.

Η διατροφή

Το πρωί τρώω δύο φέτες μαύρο ψωμί με φιστικοβούτυρο και μέλι και πίνω ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού. Το μεσημέρι και στο κυρίως γεύμα μου προσπαθώ να συνδυάζω πρωτεΐνη με υδατάνθρακα. Πριν την απογευματινή προπόνηση περιορίζομαι σε κάποια μπάρα ή κάποιο φρούτο και το απόγευμα τρώω το ίδιο συνήθως με το μεσημέρι. Μου αρέσει να μαγειρεύω γιατί έτσι γνωρίζω καλύτερα και τι ακριβώς τρώω.

Οι στόχοι

Οι μεγάλοι στόχοι είναι το Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που θα πραγματοποιηθούν φέτος στην Αγγλία και στη Βουλγαρία αντίστοιχα, ενώ αναμφίβολα ο μεγαλύτερος στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο το 2020.

Οι ήττες

Η ήττα για κάθε αθλητή είναι η πιο δύσκολη στιγμή. Προσπαθώ όσο μπορώ να βλέπω τη θετική πλευρά και από τις ήττες. Αρχικά επιδιώκω να ηρεμήσω και στη συνέχεια να ψάξω να βρω με καθαρό μυαλό τι έφταιξε και οδήγησε εκεί, προκειμένου να το διορθώσω στον επόμενο αγώνα μου. Εξάλλου, οι ήττες είναι αυτές που δίνουν ακόμα μεγαλύτερη αξία και γλύκα στις νίκες.

Οι θυσίες

Ό,τι και να αποφασίσεις να ακολουθήσεις στη ζωή σου απαιτεί από εσένα να κάνεις κάποιες θυσίες για να τα καταφέρεις. Στα νεότερα παιδιά συνιστώ, πάνω απ’ όλα, να το κάνουν με χαρά και μεράκι. Αυτό είναι που θα σε κάνει να δουλέψεις σωστά και συγκεντρωμένα και να βελτιωθείς, αυτό θα σε κάνει να νιώθεις, όταν κουράζεσαι, ότι η ροή του νερού είναι «πρίμα». Και μόλις έρθει και η ώρα που θα πρέπει να σταματήσεις, αυτές οι χαρές θα αποτελούν το περιεχόμενο στο κουτί που θα γράφει απέξω «κωπηλασία».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i