Νέα έρευνα: το DNA ευθύνεται για το αυξημένο βάρος σου

Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα γονίδια στην αύξηση του βάρους μας.

παχυσαρκία

Ερευνητές φαίνεται ότι ανακάλυψαν το γονίδιο που ευθύνεται για τον κορεσμό, δηλαδή το αίσθημα εκπλήρωσης της επιθυμίας για λήψη τροφής . Το γονίδιο ανακαλύφθηκε στα νηματώδη σκουλήκια, τα οποία έχουν ομοιότητα με το ανθρώπινο DNA κατά 80%! Η ανακάλυψη αυτού του γονιδίου θεωρείται σημαντική καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερφαγίας.

Πιο συγκεκριμένα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης και από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός φαρμάκου που θα μειώνει την όρεξη και παράλληλα θα αυξάνει την επιθυμία για άσκηση. Το γονίδιο αυτό φαίνεται επίσης ότι είναι υπεύθυνο και για την υπνηλία που μας πιάνει αμέσως μετά το φαγητό.

Η έρευνα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία μεθόδων ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους να μείνουν λεπτοί.

Νέα έρευνα: το DNA ευθύνεται για το αυξημένο βάρος σου - εικόνα 1

Θυμίζουμε παλαιότερη έρευνα όταν επιστήμονες ανακάλυψαν συγκεκριμένο γονίδιο το οποίο έχει μεταλλαχθεί και εμπλέκεται στη λειτουργία του εγκεφάλου, που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη όρεξη και σε λαιμαργία. Πρόκειται για το γονίδιο bdnf, που είναι υπεύθυνο για αρκετές περιπτώσεις παχυσαρκίας, στις οποίες ο άνθρωπος δεν μπόρεσε να ελέγξει την όρεξη του. 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Σαντάφ Φαρούκι του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, η οποία είναι ειδική στη σχέση μεταξύ γονιδίων και παχυσαρκίας, έχει υποτιμηθεί μέχρι σήμερα ο σημαντικός ρόλος που παίζουν τα γονίδια στην αύξηση του βάρους. Όπως ανέφερε, περίπου το 40% έως 70% της διαφοράς του βάρους μεταξύ δύο ατόμων οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i