Για σούπερ αποτελέσμα, γυμνάσου με τις φίλες σου!

Μάθε ποια είναι τα ωφέλη όταν κάνεις γυμναστική με παρέα.

03.07.2012

εχεις διαβασει

Για σούπερ
αποτελέσμα,
γυμνάσου με τις
φίλες σου!
  • Λύνεις τις διαφορές Τα ζευγάρια και οι φίλες που ασκούνται μαζί επιλύουν τις συγκρούσεις ταχύτερα και επικοινωνούν καλύτερα. «Η αύξηση στις ενδορφίνες, τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση, δίνουν έναυσμα στη δημιουργικότητα, που σχετίζεται με την επίλυση προβλημάτων» σημειώνει η Λίντα Βάντερμπλικ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Τρόι.
  • Παρακινείσαι Προσαρμοζόμαστε στις συνήθειες άσκησης αυτών που μας περιβάλλουν. Εάν κάποιος στο διπλανό διάδρομο τρέχει γρήγορα, θα σε εμπνεύσει να ανεβάσεις λίγο την ταχύτητα. Αν, πάλι, πάει αργά, ίσως αυτό να σε επιβραδύνει. Ο λόγος; Η κοινωνική σύγκριση. «Είναι στην ανθρώπινη φύση να κρίνουμε τον εαυτό μας βάσει της αμφίεσης, των ικανοτήτων και της απόδοσης των γύρω μας» τονίζει ο Τόμας Πλαντ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Santa Clara. «Αυτό συμβαίνει ακόμη και ανάμεσα σε αγνώστους».
  • Αυξάνεις την ευχαρίστηση Η άσκηση με άλλους προκαλεί επιπλέον ευφορία. Όταν μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πραγματοποίησε τεστ σε 12 κωπηλάτες ύστερα από έντονη προπόνηση σε εικονική λέμβο, η ομάδα είχε αυξημένα επίπεδα ενδορφινών, σε σύγκριση με όσους ασκούνταν μόνοι τους. Η αύξηση αυτή ίσως οφείλεται στο συγχρονισμό της σωματικής δραστηριότητας. Η συντονισμένη προσπάθεια δημιουργεί επίσης περισσότερη οικειότητα ανάμεσα στα ζευγάρια. «Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε συγχρονισμό σωματικά, νιώθουν βαθύτερη επαφή» εξηγεί η Έλεν Φίσερ, βιολογική ανθρωπολόγος.
  • Σε βοηθά στην κίνηση Η άσκηση με φίλους επηρεάζει τη μηχανική λειτουργία – τις κινήσεις που σου επιτρέπουν να τρέχεις, να πιάνεις και να πηδάς. Μάλιστα, όσο περισσότερο ασχολείσαι με άλλους τόσο πιο αργά φθίνουν οι μηχανικές ικανότητές σου όσο μεγαλώνεις. «Οι νευρώνες ενεργοποιούνται από τις φαινομενικά άσχετες πράξεις της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της κίνησης» επισημαίνει ο Άρον Μπούχμαν, νευροχειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο.
  • Γίνεσαι κοινωνική Η επιθυμία για κοινωνική επαφή υποκινεί τους ανθρώπους να πάνε στο γυμναστήριο, ακόμη κι όταν νιώθουν πολύ κουρασμένοι για άσκηση, σύμφωνα με  αγγλική μελέτη. «Ίσως γιατί τους αρέσει να μαθαίνουν για την ερωτική ή εργασιακή ζωή κάποιου με τον οποίο ασκούνται μαζί» λέει ο επικεφαλής της μελέτης Νικ Κρόσλεϊ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Υπάρχουν και φορές που επιβάλλεται μοναξιά…

[related id="3154"]

Περισσότερα από Fitness

Best of network

#shapegreece