Κική Τσακαλδήμη: Μιλήσαμε με την πρώτη Ελληνίδα που άγγιξε την κορυφή του Έβερεστ!

Πώς χωρίς να έχει κάνει ποτέ ορειβασία, με 2,5 χρόνια προετοιμασίας, άγγιξε το Εβέρεστ. Αφηγείται στην Ευμορφία Σαββαΐδη τις δραματικές αλλά και συναρπαστικές στιγμές που έζησε.

29.08.2017

Γράφει: Ευμορφία Σαββαΐδη

εχεις διαβασει

Κική Τσακαλδήμη: Μιλήσαμε με την πρώτη Ελληνίδα που άγγιξε την κορυφή του Έβερεστ!

Φωτογραφίες: Higher than Everest

«Η πρώτη Ελληνίδα που προσπάθησε να ανέβει στο Έβερεστ», όπως θα δεις να την αναφέρουν στο διαδίκτυο, είναι η Κική Τσακαλδήμη, η οποία πριν από περίπου 4 μήνες επιχείρησε να αγγίξει την κορυφή του κόσμου, φτάνοντας μέχρι τα 8.250 μέτρα – δηλαδή, 600 μέτρα κάτω από την κορυφή.

Αν και δεν ολοκλήρωσε την προσπάθεια της εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών, στα δικά μου μάτια η Κική τα κατάφερε γιατί, όπως είπε και η ίδια, «οι σπουδαιότερες αναβάσεις είναι εκείνες που δεν σε φέρνουν κυριολεκτικά στην κορυφή γιατί σου μαθαίνουν περισσότερα από αυτές που απλά έφτασες στην κορυφή».

Στο προσωπικό της blog, Higher than Everest, αφηγείται κάθε στιγμή της ανάβασης της και παρακάτω απαντά στις δικές μας ερωτήσεις – ναι, ήταν πολλές.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει ορειβασία; Υπάρχουν «βήματα» που πρέπει να ακολουθήσει;

Αν κάποιος «φλερτάρει» με την ιδέα της ορειβασίας το πρώτο βήμα για μένα είναι να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα ορειβασίας στον πλησιέστερο ορειβατικό σύλλογο. Η ασφάλεια προέχει στα βουνά και μόνο η γνώση και η εμπειρία μπορούν να τη διασφαλίσουν.

Αφού ολοκληρώσει έναν κύκλο μαθημάτων θα μπορεί σιγά σιγά να κάνει εξορμήσεις στη φύση με φίλους και να μυηθεί στον μαγικό κόσμο των βουνών. Κι αν πράγματι του ταιριάζει η συγκεκριμένη ενασχόληση μπορεί να ορειβατεί πιο εντατικά και να ανεβάσει το επίπεδο δυσκολίας – πάντα με γνώμονα την ασφάλεια.

Tι περιλάμβανε η προπόνηση που έκανες στο πλαίσιο της προετοιμασίας σου για την ανάβαση στο Έβερεστ;

Η καλύτερη προετοιμασια στην ορειβασία γίνεται απλά… ορειβατώντας! Λόγω του ότι δεν είχα καμία επαφή με το σπορ έπρεπε από κάπου να μάθω τα βασικά. Έτσι έγινα μέλος του Ε.Ο.Σ.Κομοτηνής και ολοκλήρωσα με επιτυχία τις σχολές αναρρίχησης και χειμερινού βουνου, Α’ επιπέδου, με εκπαιδευτή τον Αρχοντή Εξακοίδη. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκα από τον Satyabrata Dam (Satya) σε χειμερινές συνθήκες στα βουνά της Ελλάδας, τον Βαλκανίων, στον Καύκασο της Γεωργίας, αλλά και στους παγετώνες της Νορβηγίας. Λίγους μήνες πριν την αναχώρηση μου για το Νεπάλ πήγαμε στην Λατινική Αμερική, στο Εκουαδόρ, όπου ανέβηκα σε βουνά άνω των 6.300μ.

Το δεύτερο στοιχείο της εκπαίδευσης είχε να κάνει με την φυσική μου κατάσταση η οποία βρισκόταν ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, για την ανάβαση στο Έβερεστ αυτό δεν είναι αρκετό, αφού έπρεπε να φτάσω στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου. Αυτό ήταν μια επίπονη διαδικασία αλλα και περίπλοκη λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου. Μην ξεχνάς ότι παράλληλα έπρεπε να πηγαίνω στη δουλειά μου. Καθημερινά έκανα πολλά χιλιόμετρα με βαρύ σακίδιο στην πλάτη μου (20 kg), έτρεχα μεγάλες αποστάσεις σε βουνό, έκανα συγκεκριμένο ασκησιολόγιο ενδυνάμωσης που μου έδωσε ο Satya, ενώ τα Σαββατοκύριακα βρισκόμουν σε κάποιο βουνό.

Κική Τσακαλδήμη: Μιλήσαμε με την πρώτη Ελληνίδα που άγγιξε την κορυφή του Έβερεστ!

Ακολουθούσες ειδική διατροφή;

Η διατροφή έπαιξε σπουδαίο ρόλο αφού το σώμα μας λειτουργεί και αποδίδει τα μέγιστα μόνο όταν το φροντίζεις και του παρέχεις θρεπτικές τροφές. Είμαι χορτοφάγος, τρέφομαι μόνο με βιολογικά προϊόντα και πιστεύω πως οι τροφές πρέπει να καταναλώνονται στην απλούστερη μορφή τους, ακατέργαστες, ενώ είμαι οπαδός της ωμοφαγίας. Ένα μήνα πριν την αναχώρηση μου για το Έβερεστ ο Satya με συμβούλεψε να πάρω 4-5 κιλά, αφού κατά τη διάρκεια της ανάβασης μας στο Έβερεστ χάνουμε περίπου 6-7 κιλά, οπότε έπρεπε να έχω πάνω μου έξτρα λίπος. Όπως φαντάζεσαι, εκείνος ο μήνας είχε πολύ ενδιαφέρον γιατί μπορούσα να φάω οτιδήποτε και σε όση ποσότητα ήθελα, χωρίς τύψεις.

Διάβασε τη συνέχεια στη σελίδα 2.

Περισσότερα από Fitness

Best of network

#shapegreece