Πέντε ασκήσεις για καλογυμνασμένους ώμους

Βελτίωσε την στάση του σώματος σου και απαλλάξου από πόνους και τραβήγματα.

ασκήσεις για ωμους iStock

Είτε δουλεύεις μπροστά στον υπολογιστή, είτε στέκεσαι όρθια, είτε οδηγείς, είτε απλά κάθεσαι και σκρολάρεις στο κινητό, οι ώμοι σου τις περισσότερες φορές βρίσκονται μπροστά και κάτω. Η κακή αυτή συνήθεια μαρτυρά πως η στάση του σώματος σου δεν είναι η ιδανική και σύντομα πρέπει να την αλλάξεις. Και αυτό γιατί, πολλά προβλήματα, όπως ο πόνος στον αυχένα, στην μέση, οι πονοκέφαλοι ακόμα και η κακή κυκλοφορία του αίματος, σχετίζονται άμεσα με τους κυρτούς ώμους. Για να σταματήσεις να υποφέρεις από τα παραπάνω ή απλώς για να βελτιώσεις την στάση του σώματος σου, ακολούθησε τις παρακάτω ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να τοποθετήσεις και πάλι τους ώμους σου στην σωστή τους θέση, ανοίγοντας ομοιόμορφα τον θώρακα σου. 

1.Πλάγια κάμψη λαιμού

Το τέντωμα που στοχεύει στους τραπεζοειδείς και τους μύες του σκαληνού, παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή στάση και την αναπνοή που κυκλοφορεί στο λαιμό και στους ώμους. Για να το πετύχεις στάσου όρθια ή καθιστή σε μια καρέκλα με τους ώμους πίσω και κάτω. Τράβηξε απαλά το αριστερό σου αφτί προς τον αριστερό σου ώμο, για να τεντωθεί η δεξιά πλευρά του λαιμού. Μείνε στην στάση αυτή για περίπου 15 με 30 δευτερόλεπτα.  Επανέλαβε από την άλλη πλευρά. 

2.Τέντωμα του θώρακα στην πόρτα

Το άνοιγμα του θώρακα ανάμεσα στα κουφώματα της πόρτας είναι η ιδανική άσκηση προκειμένου να ανοίξει το στήθος και να τεντωθούν απαλά οι ώμοι. Στάσου μπροστά σε μια ανοιχτή πόρτα με μικρή σχετικά διάμετρο ώστε να φτάνεις να ακουμπήσεις τα χέρια σου λυγισμένα στους αγγόνες. Με το δεξί πόδι κάνε ένα βήμα μπροστά, ρίχνοντας το βάρος προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι να αισθανθείς ένα ελαφρύ τράβηγμα στο στήθος. Ολοκλήρωσε 3 σετ, μένοντας σε τεντωμένη στάση για 15-30 δευτερόλεπτα.

3.Διάταση ώμων προς τα πίσω

Στάσου κοιτάζοντας ευθεία μπροστά με τα πόδια να βρίσκονται στο άνοιγμα των ώμων και τα χέρια δίπλα στο πλάι. Τέντωσε τα χέρια προς τα πίσω και ένωσε τα με τους αντίχειρες να είναι κοιτάζουν στο πάτωμα. Άνοιξε τα στήθος και προσπάθησε να μετακινήσεις τα χέρια σου προς το ταβάνι. Σταμάτα όταν νιώσεις ένα τέντωμα στους ώμους και τους δικεφάλους. Μείνε σε αυτή την θέση για 20-30 δευτερόλεπτα και επέστρεψε την αρχική. Επανέλαβε δύο σετ.

4.Τέντωμα λάστιχου

Για αυτή την άσκηση θα χρειαστείς ένα λάστιχο ή μια πετσέτα. Στάσου όρθια με την πλάτη ίσια, τα πόδια στο πλάτος των ώμων και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Κράτησε το λάστιχο ή την πετσέτα τεντωμένη μπροστά σου και σφίξε τις ωμοπλάτες σου. Κάνε 2 σετ με 10-12 επαναλήψεις.

5.Πλάτη στον τοίχο

Στάσου με την πλάτη στον τοίχο, με τα χέρια στο πλάι. Βεβαιώσου ότι το κεφάλι, το πάνω μέρος της πλάτης και οι γλουτοί είναι σε επαφή με τον τοίχο. Τα πέλματα πρέπει να βρίσκονται λίγο πιο μακριά από τον τοίχο. Σήκωσε τα χέρια σου και ακούμπησέ τα στον τοίχο, με τις παλάμες να κοιτάζουν προς τα έξω. Λύγισε τους αγγόνες, ενώ κρατάς τα χέρια στον τοίχο. Από αυτή την θέση, σύρε αργά τα χέρια όσο πιο ψηλά μπορείς χωρίς οι ώμοι, οι αγκώνες ή οι καρποί να ξεκολλήσουν από τον τοίχο. Παύση στην κορυφή της κίνησης. Χαμήλωσε αργά τα χέρια σύροντάς τα προς τα κάτω στον τοίχο στην αρχική θέση. Ολοκλήρωσε 2 σετ των 10 επαναλήψεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i