Κάνε αυτές τις ασκήσεις για δυνατά πέλματα (τις συστήνει ο ορθοπαιδικός!)

Για καλύτερο χρόνο στο τρέξιμο και όχι μόνο...

shutterstock_519831046

Τα δυνατά πέλματα θα σε κάνουν καλύτερη δρομέα – και θα βοηθήσουν να βελτιώσεις το χρόνο σου. Ακολούθησε αυτές τις απλές τεχνικές φροντίδας! Πιθανότατα δεν το συνειδητοποιείς καθώς τρέχεις, τα πέλματά σου όμως σφυροκοπούν το δρόμο περίπου 800 φορές ανά χιλιόμετρο και σηκώνουν πολύ βάρος – περίπου δύο με τέσσερις φορές το βάρος σου σε κάθε δρασκελιά.

Συνεργάστηκε ο Δημήτριος Τσούκας, διευθυντής ορθοπαιδικής κλινικής Αθλητικών Κακώσεων MEDITERRANEO Hospital, διευθυντής χειρουργικού κέντρου MIOSMED παγκόσμιου εκπαιδευτικού κέντρου ISAKOS. Μέλος Ιατρικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βόλλευ CEV (www.tsoukas-ortho.gr).

Είναι λογικό, λοιπόν, που έως και το 79% των δρομέων βιώνουν κάποιον τραυματισμό των πελμάτων κάθε χρόνο, σύμφωνα με έρευνα στο British Journal of Sports Medicine. «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ινών των αισθητήριων νεύρων στα πέλματά σου» εξηγεί ο Δημήτριος Τσούκας, διευθυντής ορθοπαιδικής κλινικής Αθλητικών Κακώσεων Mediterraneo Hospital. «Εάν δε φροντίζεις τα πέλματά σου, δε διεγείρονται σωστά εκείνα τα νεύρα, κάτι που μπορεί να χαλάσει την “ιδιοδεκτικότητά” σου, δηλαδή την ικανότητα του σώματος να γνωρίζει τη θέση του στο χώρο, και άρα εμπλέκει λάθος μύες».

Για παράδειγμα, στο τρέξιμο, όταν σπρώχνεις το έδαφος με το μεγάλο δάχτυλο, τα νεύρα του στέλνουν σήματα στο σώμα να ενεργοποιήσει τους μυς του γλουτού. Αν όμως δεν μπορείς να στείλεις αυτά τα μηνύματα μέσω του δαχτύλου σου, οι γλουτιαίοι δε θα κινητοποιηθούν και θα αντισταθμίσουν την έλλειψή τους άλλοι λιγότερο δυνατοί μυς.

Οδηγός από μέσα

Δες το πέλμα σου με μια νέα ματιά –από τον τρόπο που δένεις τα κορδόνια μέχρι το πώς πατάς στο έδαφος– και θα αλλάξουν ο τρόπος που τρέχεις και οι επιδόσεις σου. Το να τρέχεις σωστά κάθε φορά απαιτεί προσήλωση, όμως το όφελος που θα έχεις είναι σημαντικό! Είτε τρέχεις σε διάδρομο, σε δρόμο, σε χώμα είτε σε ταρτάν, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές του ειδικού.

Ενδυνάμωσε τα πέλματά σου - Οι ασκήσεις για πέλματα

«Όταν τα πέλματά σου είναι πιο δυνατά, θα έχεις καλύτερη προώθηση, η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να τρέχεις πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά» λέει ο Δημήτριος Τσούκας.

Ο ίδιος συστήνει ανυψώσεις του μεγάλου δαχτύλου καθώς κάθεσαι ή στέκεσαι, οι οποίες βοηθούν στην ενδυνάμωση των μικρών, βαθύτερων μυών του πέλματος που συμβάλλουν στον έλεγχο της κίνησής του όταν τρέχεις. Με τα πέλματά σου να πατούν σταθερά στο έδαφος, δοκίμασε να ανασηκώσεις μόνο τα μεγάλα δάχτυλα. Κάνε 3 σετ από 10 επαναλήψεις σε κάθε πέλμα, εναλλάσσοντας πλευρές. 

Μετά, πριν πέσεις για ύπνο, αύξησε τη δύναμη της καμάρας σου πατώντας με γυμνά πόδια στο πάτωμα και σπρώχνοντας προς τα κάτω με τις φτέρνες και τα δάχτυλα των ποδιών, τραβώντας τα κοντά μεταξύ τους ώστε να ανασηκώνονται οι καμάρες σου. Και οι δύο αυτές ασκήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για γυναίκες που φορούν τακτικά παπούτσια με ψηλά τακούνια, σύμφωνα με τον ειδικό.

«Τα τακούνια μπορεί να προκαλέσουν επώδυνη φλεγμονή στην καμάρα, η οποία μετατρέπεται εύκολα σε πελματιαία απονευρωσίτιδα» επισημαίνει και προσθέτει: «Μεταφέρουν, επίσης, όλο το βάρος σου στο μαλακό σημείο κάτω από τα δάχτυλα αλλά και στα δάχτυλα, όπου μπορεί να ερεθιστούν τα νεύρα σ’ αυτή την περιοχή».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i