Πιάσιμο μετά από άσκηση; Να οι σωστές διατάσεις για κάθε σημείο

Ποια σημεία είναι τα πιο ευάλωτα και τι να κάνουμε για να ανακουφιστούμε.

runner-girl-is-making-sit-ups-picture-id869912634

«Η επαναλαμβανόμενη κίνηση προκαλεί “σφιξίματα” στους μυς», λέει ο Jordan Metzl, συγγραφέας του βιβλίου The Athlete’s Book of Home Remedies. Εδώ, ο ειδικός καταγράφει τα πιο ευάλωτα στους τραυματισμούς και πιάσιμο σημεία και σε βοηθά να τα ανακουφίσεις.

Ισχία

Οι μύες γύρω από την άρθρωση των ισχίων, δηλαδή οι καμπτήρες των ισχίων, σε βοηθούν να σηκώσεις το γόνατο ψηλά όπως τρέχεις. Μπορεί να πάθουν φλεγμονή, με αποτέλεσμα μια αίσθηση σφιξίματος ή και οξύ πόνο σε κάθε βήμα.

Τι να φάω πριν την προπόνηση; Και τι να φάω μετά την άσκη

Δικέφαλοι ποδιών

Καθώς το πέλμα σου πατάει στο έδαφος, οι δικέφαλοί σου συσπώνται για να εξισορροπήσουν τη μπροστινή κίνηση του σώματός σου. «Μερικές φορές, η ένταση αυτή μπορεί να τους ασκήσει πίεση» λέει ο δρ Metzl.

Γλουτιαίοι

Οι γλουτιαίοι σου, που συμβάλουν στη σταθεροποίηση της λεκάνης σε κάθε πάτημα, μπορεί να σφίξουν επώδυνα αν είναι πολύ αδύναμοι, αναφέρει ο δρ Metzl.

Γάμπες

Η επιτάχυνση κάθε δρασκελιάς προκαλεί μικροσκοπικές ρωγμές και διατάσεις στις μυϊκές ίνες στις γάμπες σου.

Πιάσιμο μετά την άσκηση; Δες τις διατάσεις που ανακουφίζουν

Ο καλύτερος τρόπος για να νικήσεις το πιάσιμο μετά από άσκηση είναι μια στρατηγική τέντωσε-και-μαλάκωσε. Ο δρ Metzl συμβουλεύει: «Προτού τρέξεις, κάνε τρία λεπτά δυναμικές διατάσεις, ανάμεσά τους προβολές με βήμα, και στη συνέχεια δύο λεπτά χαλαρό τρέξιμο». Όταν θα γυρίσεις στο σπίτι, πάρε ένα foam roller και «σιδέρωσε» απαλά τους μυς σου με αυτές τις κινήσεις.

Κύλιση καμπτήρων του ισχίου

Ξάπλωσε μπρούμυτα στο έδαφος, με τους μηρούς σου επάνω στο roller, στο ύψος πάνω από το γόνατο. Ο κορμός σου στηρίζεται στους πήχεις σου.

Κύλησε το σώμα προς τα πίσω μέχρι το roller να φτάσει στην κορυφή των μηρών∙ κύλησε πίσω στην αρχική θέση. Συνέχισε για 60''.

Διάβασε επίσης: Κάνε σωστά διατάσεις πριν και μετά την άσκηση

Κύλιση γλουτιαίων

Κάθισε στο πάτωμα με το δεξί γλουτό επάνω στο foam roller και τις παλάμες να πατάνε δίπλα στα ισχία. Σταύρωσε τη δεξιά γάμπα πάνω από τον αριστερό μηρό και γείρε λίγο πίσω τον κορμό. Κύλησε το σώμα μπροστά μέχρι το roller να φτάσει στη μέση σου∙ κύλησε πίσω στην αρχική θέση. Συνέχισε για 60''. Άλλαξε πλευρές∙ επανάλαβε.

Κύλιση δικεφάλων

Κάθισε στο έδαφος, με το πίσω μέρος του δεξιού γονάτου επάνω στο roller και τις παλάμες να πατάνε δίπλα στα ισχία. Σταύρωσε τον αριστερό αστράγαλο πάνω από το δεξιό αστράγαλο και γείρε λίγο τον κορμό σου πίσω.

Κύλησε το σώμα εμπρός ώσπου το roller να φτάσει στους γλουτούς∙ κύλησε πίσω στην αρχική θέση. Συνέχισε για 60''. Άλλαξε πλευρές∙ επανάλαβε.

Κύλιση γαμπών

Κάθισε στο έδαφος με τα πόδια τεντωμένα, το δεξιό αστράγαλο επάνω στο roller και τις παλάμες να πατάνε δίπλα στα ισχία. Σταύρωσε τον αριστερό αστράγαλο πάνω από τον δεξιό και γείρε τον κορμό σου λίγο πίσω. Κύλησε το σώμα εμπρός μέχρι το roller να φτάσει στο πίσω μέρος του δεξιού γονάτου∙ κύλησε πίσω στην αρχική θέση. Συνέχισε για 60''. Άλλαξε πλευρές∙ επανάλαβε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i