Οι καλύτερες ασκήσεις για τον πόνο στη μέση ή τον ώμο

Η γυμναστική δεν πρέπει να προκαλεί πόνο ή να τον επιδεινώνει.

ασκήσεις για τον πόνο στη μέση iStock

Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Μώρος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ιδιοκτήτης του health & performance centre FitnessArt. Διάβασε επίσης: Πώς να τρέχεις στα 20, τα 30, τα 40, τα 50 και τι να προσέχεις κάθε φορά

Πόνος στη μέση

Μπορεί κάθε φορά που σε πιάνει πόνος στη μέση πραγματικά να μην είναι κάτι σοβαρό και αυτό που χρειάζεται να είναι ξεκούραση και για 3-4 ημέρες αποφυγή ασκήσεων που την επιβαρύνουν.

‣ Να πας στο γυμναστήριο; Από την άλλη, υπάρχουν κι εκείνες οι ασκήσεις που μπορεί να βοηθήσουν την κατάσταση, αρκεί να σου τις υποδείξει ένας έμπειρος και καλά καταρτισμένος προπονητής. Συγκεκριμένες ασκήσεις, μάλιστα, βοηθούν στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και την ενδυνάμωση των κοιλιακών, των ποδιών και των μυών της ράχης, γεγονός που ανακουφίζει από τον πόνο. Άλλες, πάλι, ενδεχομένως να επιδεινώσουν την κατάσταση και θα πρέπει να αποφεύγονται. Σε κάθε περίπτωση, αν ο πόνος που νιώθεις στη μέση όταν κάνεις μια άσκηση είναι έντονος και επιμένει για παραπάνω από 15 λεπτά, τότε θα πρέπει να σταματήσεις και να ζητήσεις τη γνώμη ενός ειδικού.

‣ Τι θα σε βοηθήσει – τι να αποφύγεις: Δες παρακάτω ποιες ασκήσεις μπορείς να κάνεις και ποιες θα πρέπει να αποφεύγεις αν έχεις πόνο στη μέση.

Μισά ροκανίσματα  Η συγκεκριμένη άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των κοιλιακών και της ράχης. Ξάπλωσε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα, δίπλωσε τα χέρια πίσω από τον αυχένα και, σφίγγοντας την κοιλιά σου, ανασηκώσου σε γωνία 30 μοιρών. Επανάφερε το σώμα σου στην αρχική θέση και εκτέλεσε 3 σετ των 15 επαναλήψεων.

‣ Τι να μη δοκιμάσεις: Ασκήσεις με βάρη και άλματα

Πόνος στον ώμο

Ο πόνος μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά (γι’ αυτό και στην αρχή το πιο πιθανό είναι να μη δώσεις σημασία) ή να είναι απότομος και οξύς. Και στις δύο περιπτώσεις θα σηματοδοτήσει μια περίοδο... αθλητικής εγκράτειας και ειδικών ασκήσεων μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Η αιτία του πόνου σου μπορεί να είναι επανειλημμένοι μικροτραυματισμοί του τένοντα χωρίς ρήξη, υπερπροπόνηση ή η όχι καλή προθέρμανση.

‣ Να πας στο γυμναστήριο; Αν πρόκειται για ένα ελαφρύ περαστικό, θα χρειαστεί να απέχεις από κάθε μορφή άσκησης για 4-5 ημέρες. Σε σοβαρότερη περίπτωση, ο γιατρός είναι αυτός που θα σου υποδείξει πώς πρέπει να κινηθείς. Συνήθως, αν ο πόνος είναι πολύ έντονος, θα χρειαστεί πλήρης αποχή από το γυμναστήριο, φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ανάπαυση.

‣ Τι θα σε βοηθήσει – τι να αποφύγεις: Η ακόλουθη άσκηση θα βελτιώσει την κινητικότητα στους ώμους σου. Πάρε ένα μακρύ κοντάρι και κράτα το από τις δύο άκρες. Ξεκίνα από το ύψος του στήθους και με μια ημικυκλική κίνηση ανέβασέ το πάνω από το κεφάλι και συνέχισε όσο μπορείς προς τα πίσω, χωρίς να πιέζεσαι ώστε να πονάς.

‣ Τι να μη δοκιμάσεις: Θα "ξεχάσεις" τις ασκήσεις με βάρη, πιέσεις, έλξεις και θα ασχοληθείς κυρίως με κοιλιά και πόδια.

Διάβασε επίσης: Οι συχνότεροι τραυματισμοί στο τρέξιμο και πώς θα τους προλάβεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i