#ShapePeople: Η Ναταλία Παπαϊωάννου είναι alpine ski racer και θέλει να κάνει το σκι προσιτό σε όλους!

Μια νέα στήλη αφιερωμένη σε πραγματικούς ανθρώπους που μας εμπνέουν. H Ναταλία Παπαϊωάννου είναι μία από αυτές.

phot

H Ναταλία Παπαϊωάννου έχει κατακτήσει πανελλήνια πρωταθλήματα στις κατηγορίες κορασίδων (2007), νεανίδων (2008) και βρίσκεται σταθερά στο βάθρο σχεδόν σε κάθε πανελλήνιο πρωτάθλημα αλλά και σε διεθνείς αγώνες.

Who is Who

Ναταλία Παπαϊωάννου, alpine ski racer.

Ακολούθησέ τη στα social media

Instagram: @natalia_papaioannou

Facebook: PapaioannouNataliaGRE #ShapePeople: Η Ναταλία Παπαϊωάννου είναι alpine ski racer και θέλει να κάνει το σκι προσιτό σε όλους! - εικόνα 1

Το 2017, μάλιστα, κέρδισε και έναν διεθνή αγώνα στο Kolasin (Montenegro). Εξίσου αξιοσημείωτες, όμως, είναι και οι συμμετοχές της στην Ολυμπιάδα νέων (EYOF) το Φεβρουάριο του 2009 στο Slask Beskidy (Poland), στο παγκόσμιο νέων στο Crans Montana (Switzerland) τo 2011, και το 2017 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αδρών – Γυναικών στο St.Moritz της Ελβετίας. Εκτός, όμως, από πολλές διακρίσεις, αγαπά το πιάνο και τα pancakes και ευελπιστεί να καταφέρει να κάνει το σκι προσιτό σε όλους. Πώς θα το πετύχει;

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς αγωνιστικά με το σκι;

Πρώτη φορά έβαλα σκι στα πόδια μου στη ηλικία των 2 ετών. Σαν οικογένεια ανεβαίναμε τα περισσότερα σαββατοκύριακα στον Παρνασσό για σκι καθώς και τα δυο μεγαλύτερα αδέρφια μου ασχολούνταν εξίσου με το αγωνιστικό κομμάτι. Το σκι λοιπόν ήταν κομμάτι της ζωής μου από πάντα. Στην ηλικία των 9 ετών οι γονείς μου με γράψαν σε σύλλογο, σιγά σιγά ξεκίνησα να τρέχω και σε κάποιους αγώνες και αυτό ήταν ….κόλλησα! Κόλλησα μια για πάντα.

Επειδή οι περισσότεροι δε γνωρίζουν, τι σημαίνει να είσαι alpine ski racer; Πού αγωνίζεσαι; Πού προπονείσαι;

Το να είσαι alpine ski racer είναι ένας δύσκολος αλλά μαγικός τρόπος ζωής. Σημαίνει πολλές μετακινήσεις (και κουβάλημα!), συνεχής οργάνωση πολλών παραμέτρων για κάθε επόμενη ημέρα, συνεχής έκθεση σε καιρικές συνθήκες, σκληρή προετοιμασία του μυαλού και του σώματος. Σημαίνει όμως παράλληλα και πραγματική επαφή με την ανυπέρβλητη φύση του βουνού και του χιονιού, καθημερινή αδρεναλίνη, γνωριμία με πολλούς ανθρώπους και πολλά μέρη, μια αίσθηση πληρότητας κάθε βράδυ που πάω για ύπνο. Νιώθω πραγματικά ευλογημένη!

Η προπόνηση χωρίζεται σε on snow και off snow. H off snow προπόνηση γίνεται τόσο στην πόλη (σημαντικό κομμάτι!) όσο και σε κάποιο ορεινό κέντρο προετοιμασίας ενώ η on snow γίνεται στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδος και του εξωτερικού (κυρίως βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη) τόσο τους χειμερινούς μήνες όσο και τους καλοκαιρινούς! Η βάση της προπόνησής μου είναι το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού κατά τους χειμερινούς μήνες ενώ το καλοκαίρι περνώ αρκετές ημέρες στους παγετώνες των Άλπεων (χιονοδρομικά με μεγάλο υψόμετρο που διατηρούν το χιόνι όλο το χρόνο)

Οι αγώνες ξεκινάνε συνήθως αρχές Δεκεμβρίου και διαρκούν μέχρι τέλη Απριλίου και αφορούν σε Ελλάδα – Βαλκάνια – κεντρική Ευρώπη. Η συχνότητά του ποικίλλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες για αυτό και είναι το πιο σύνθετο ζήτημα. Μπορεί να είναι από 4-6 ημέρες στη σειρά, μέχρι 2 ανά δεκαπενθήμερο.

#ShapePeople: Η Ναταλία Παπαϊωάννου είναι alpine ski racer και θέλει να κάνει το σκι προσιτό σε όλους! - εικόνα 2

Ασχολείσαι επαγγελματικά μόνο με το σκι;

Επαγγελματικά είμαι προσανατολισμένη και επικεντρωμένη στο σκι και στην ανάπτυξή του!Είμαι απόφοιτη του ΤΕΦΑΑ Αθηνών και δουλεύω (κατά τις περιόδους που μου το επιτρέπουν οι αθλητικές μου υποχρεώσεις) στη Σχολή Σκι Snowport ως εκπαιδεύτρια. Παράλληλα συμμετέχω επιχειρηματικά και σε μια καινοτόμα δραστηριότητα που αφορά σε εκπαιδευτική πίστα σκι αρχαρίων στην Αθήνα: Snowport – the ski lab. Ουσιαστικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς το σκι εύκολα, ασφαλέστατα οικονομικά και... στην Αθήνα!

Πόσο δύσκολο είναι να ασχολείσαι αγωνιστικά με ένα sport που απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες (βουνό, χιόνι κτλπ);

Είναι πολύ δύσκολο, ουσιαστικά είναι το πιο σύνθετο και πολύπλοκο άθλημα που υπάρχει. Αφ’ ενός πρέπει να «ψάχνεις» συνέχεια για τις κατάλληλες συνθήκες χιόνωσης και την κατάλληλη τοποθεσία και αφ΄ετέρου οι καιρικές συνθήκες είναι μεταβαλλόμενες καθημερινά. Από ήλιο και νηνεμία μέχρι ομίχλη, αέρα, χιόνι, πολύ κρύο…και όλους τους πιθανούς συνδυασμούς αυτών! Επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να μετακινείσαι καθημερινά ουσιαστικά μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι – προετοιμάζεσαι καθημερινά για κάτι καινούριο! Αυτό είναι όμως που το κάνει τόσο ενδιαφέρον και συναρπαστικό!

#ShapePeople: Η Ναταλία Παπαϊωάννου είναι alpine ski racer και θέλει να κάνει το σκι προσιτό σε όλους! - εικόνα 3

Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μέριμνα για το συγκεκριμένο άθλημα;

Οι φορείς που το τρέχουν είναι οι σχολές σκι και οι χιονοδρομικοί σύλλογοι μαζί με την Ομοσπονδία. Κάποια σοβαρή κρατική μέριμνα δεν υπάρχει, σε αυτό όμως το κομμάτι έχουμε επικεντρωθεί μαζί με τους συνεργάτες μου και έχουμε δημιουργήσει ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα ανάπτυξης του σκι που ονομάζεται “SKI4ALL”. Αυτό το πρόγραμμα έχει σκοπό να διαδώσει το σκι στο ευρύ κοινό και να το κάνει προσιτό σε όλους! Γιατί η χώρα μας έχει όλες τις φυσικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του αφού είναι σε τεράστιο ποσοστό ορεινή και διαθέτει πολλά χιονοδρομικά κέντρα.

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση σου;

Αθλούμαι από 3-4 έως 5-6 ώρες την ημέρα - εξαρτάται από την περίοδο που διανύω κάθε φορά (προετοιμασία – προαγωνιστική – αγωνιστική). Η προπόνηση μου αποτελείται από κομμάτια που γίνονται εξ ολοκλήρου στο χιόνι αλλά και στο γυμναστήριο, σε κάποιο στάδιο ή σε οποιοδήποτε χώρο! Η προπόνηση στο χιόνι περιλαμβάνει ασκήσεις βελτίωσης της τεχνικής τόσο εντός όσο και εκτός χάραξης (= συγκεκριμένη διαδρομή που στήνεται σε κάποια πίστα) αλλά συμβαίνει και σε προσομοίωση αγωνιστικών διαδρομών.

Λόγω του ότι το αλπικό σκι είναι ένα άθλημα υψηλών απαιτήσεων φυσικής κατάστασης, η προπόνηση εκτός χιονιού καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική και αποτελείται από ασκήσεις δύναμης, εκρηκτικότητας και αύξηση τόσο της αερόβιας όσο και της αναερόβιας ικανότητας αλλά και από πολύπλοκες ασκήσεις ισορροπίας και συνδυασμού όλων των ανωτέρω.

#ShapePeople: Η Ναταλία Παπαϊωάννου είναι alpine ski racer και θέλει να κάνει το σκι προσιτό σε όλους! - εικόνα 4

Τι γεύματα περιλαμβάνει μια τυπική μέρα;

Η διατροφή διαφέρει και αυτή ανάλογα με την περίοδο που διανύω τόσο όσο προς την ποσότητα αλλά και ως προς τον συνδυασμό των τροφών. Γενικότερα όμως, κάθε μέρα περιλαμβάνει τρία βασικά γεύματα (ένα καλό πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δυο σνακ ενδιάμεσα. Αυτό που μεταβάλλεται ουσιαστικά ανά περίοδο είναι η αναλογία υδατανθράκων-πρωτεϊνών στα κυρίως γεύματα.

Έχεις χρόνο για άλλα χόμπι/ενδιαφέροντα; Ποια είναι αυτά;

Όχι μόνο έχω αλλά προσπαθώ να τα εντάσσω στην καθημερινότητά μου! Λατρεύω τη μουσική η οποία μου κρατάει παρέα κάθε ημέρα και όταν είμαι στην Αθήνα πολλές φορές παίζω και η ίδια πιάνο. Τα βιβλία είναι, επίσης, από τους καλύτερους φίλους μου, ενώ οποιοδήποτε outdoor activity βρεθεί στο δρόμο μου δεν χάνω την ευκαιρία να το δοκιμάσω. Όταν είμαι στην Αθήνα παρακολουθώ όσο μπορώ τα καλλιτεχνικά δρώμενα πηγαίνοντας σε παραστάσεις, συναυλίες κ.ά.

#ShapePeople: Η Ναταλία Παπαϊωάννου είναι alpine ski racer και θέλει να κάνει το σκι προσιτό σε όλους! - εικόνα 5

Σε ποιο φαγητό δεν μπορείς να αντισταθείς;

Μία λέξη. Pancakes.

Ποια είναι η αγαπημένη σου στιγμή μέσα στην ημέρα;

Λατρεύω το ηλιοβασίλεμα. Θεωρώ ότι ο ουρανός κάθε μέρα μετατρέπεται σε μια πανέμορφη και μοναδική ζωγραφιά. Αλλά πέραν του ηλιοβασιλέματος, υπάρχει και μια μοναδική ώρα πάνω στο βουνό. Είναι άκρως συγκεκριμένη και άρρηκτα συνδεδεμένη με το «σπίτι μου» . Είναι γύρω στις 15:00-16:00,κυρίως όταν έχει καθαρό καιρό. Οι τελευταίες καταβάσεις ουσιαστικά που μπορείς να κάνεις στον Παρνασσό. Είναι απλά μαγικά.

Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος σου;

Ο επόμενος μεγάλος μου στόχος βραχυπρόθεσμα είναι η συμμετοχή μου στο παγκόσμιο του Are (Sweden) τον Φεβρουάριο του 2019 και ουσιαστικά θέλω να καθιερωθώ στις 3 κορυφαίες αθλήτριες της χώρας. Μακροπρόθεσμα θα ήθελα να αγωνιστώ στην Ολυμπιάδα του 2022 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που έχεις συνέχεια στο μυαλό σου πριν από κάθε σημαντικό αγώνα;

Ναι φυσικά και υπάρχει και είναι ο αδερφός μου που είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζει σε σλιόλη την αθλητική μου καριέρα.

Έχεις κάνει θυσίες μέχρι σήμερα για το άθλημα που αγαπάς;

Φυσικά και έχει χρειαστεί να κάνω «θυσίες», μόνο που δεν τις βλέπω σαν θυσίες, αλλά ως απαραίτητες αποφάσεις που πρέπει να παίρνω αν θέλω να πετύχω πραγματικά αυτό που θέλω. Όταν είσαι αφοσιωμένος σε κάτι, σίγουρα η ζωή σου πρέπει να διαφέρει σε κάποια επίπεδα, αλλά αυτό δεν με πειράζει καθόλου γιατί απλά ακολουθώ το όνειρό μου.

Τι θα συμβούλευες μια νέα κοπέλα που σκοπεύει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το συγκεκριμένο άθλημα;

Θα τη συμβούλευα να το κάνει! Μιλάμε σίγουρα για ένα πολύ δύσκολο άθλημα από όλες τις απόψεις αλλά με τεράστια οφέλη. Είναι ένα άθλημα με μοναδική καθημερινότητα καθώς συμβαίνει κυρίως στη φύση και μάλιστα σε χιονισμένα τοπία (!), θέλοντας και μη «γυρίζεις τον κόσμο», γνωρίζεις ανθρώπους από τα περισσότερα μέρη της γης, διαφορετικές κουλτούρες, πολιτισμούς , κάνεις όμορφες και δυνατές φιλίες και, όπως κάθε άθλημα σε υψηλό επίπεδο, σε βοηθά να διαμορφώσεις ισχυρό χαρακτήρα που το θεωρώ απαραίτητο! Η αλήθεια είναι πως η ενασχόληση με το αλπικό σκι σε οποιοδήποτε επίπεδο είναι για μένα το ομορφότερο «δώρο» που μπορεί να φέρει η ζωή σε κάποιον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i