Πώς θα μετατρέψεις το απλό περπάτημα σε αερόβια προπόνηση;

Ένας εύκολος τρόπος για να μετατρέψεις το απλό περπάτημα σε γυμναστική και να κάψεις περισσότερο λίπος και θερμίδες.

Περπάτημα iStock

Κάποιοι περπατούν αργά, κάποιοι με μεγάλα βήματα, άλλοι πάλι βιαστικά, ο καθένας μας, ωστόσο, έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να περπατάει μέσα στη μέρα, είτε διανύει μεγάλες αποστάσεις, είτε απλώς πηγαίνει από το δωμάτιο στο μπάνιο και πίσω στο σαλόνι. Το καθημερινό περπάτημα είναι από τις πιο ωφέλιμες ασκήσεις για την καλή λειτουργία του σώματος και αναμφίβολα από τις πιο εύκολες, αφού δεν χρειάζεται εξοπλισμός γυμναστικής για να προπονηθείς. Βέβαια, η μετακίνηση σου μεταξύ των δωματίων του σπιτιού, δεν αποτελεί την top επιλογή για να πεις ότι γυμνάστηκες περπατώντας, αλλά η βόλτα που θα κάνεις μέχρι το διπλανό τετράγωνο, σίγουρα μπορεί να μετρήσει σαν άσκηση, αρκεί να λάβεις σοβαρά υπόψη σου τα παρακάτω.

Αρχικά, ποια είναι τα οφέλη του ως μέθοδος γυμναστικής;

Αυτό που πρέπει να βάλεις καλά στο μυαλό σου, είναι πως το περπάτημα είναι μέθοδος γυμναστικής και προσφέρει πολλά σε εκείνους που το επιλέγουν σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του dr. Robert Graham "το περπάτημα βελτιώνει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της γενικής φυσικής κατάστασης, της καρδιακής υγείας, της κατάθλιψης και της κόπωσης. Βελτιώνει επίσης τη διάθεση, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο και πολλές ακόμα χρόνιες ασθένειες, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει το κυκλοφοριακό σύστημα και τη στάση του σώματος”. Είναι επομένως η κατάλληλη άσκηση για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου.

περπατημα
iStock

Πώς θα μετατρέψεις το περπάτημα σε cardio workout;

Οι ασκήσεις cardio, aka αερόβια γυμναστική, στοχεύουν στην ενδυνάμωση του καρδιοαπνευμονικού συστήματος και σχετίζονται με την χρήση του οξυγόνου στον οργανισμό. Κάθε δραστηριότητα που αυξάνει τον καρδιακό παλμό και τον ρυθμό της αναπνοής, επαναλαμβανόμενα και ρυθμικά ανήκει στην κατηγορία αυτή. Το απλό καθημερινό περπάτημα μπορεί να γίνει μια τέτοια προπόνηση, αρκεί να ανεβάσεις τον ρυθμό βαδίσματος, να περπατάς σε ανηφορικές κλήσεις ή απλώς να διανύεις μεγαλύτερες αποστάσεις. Άλλα πως θα καταλάβεις ότι έχεις φτάσει στον κατάλληλο ρυθμό έντασης που θα μετράει σαν γυμναστική; Είναι απλό: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέτρια ένταση βαδίσματος (η οποία θεωρείται κανονική άσκηση) σημαίνει ότι πρέπει "να είσαι σε θέση να μιλάς αλλά να μην μπορείς να τραγουδάς”, την στιγμή που περπατάς.

περπατημα
iStock

Πώς θα βρεις τον ιδανικό για εσένα καρδιακό παλμό μέτριας έντασης;

Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για καμία τρελή επιστήμη, αρκεί να τα έχεις καλά με τους αριθμούς. Για να βρεις τον μέγιστο καρδιακό παλμό σου, αφαίρεσε την ηλικία σου από το 220. Αν για παράδειγμα είσαι τριάντα χρονών, ο μέγιστος καρδιακός παλμός σου είναι 190 παλμοί ανά λεπτό.

Έπειτα βρες το 65% με 75% του μέγιστου καρδιακού παλμού σου για να προσδιορίσεις το εύρος του καρδιακού ρυθμού μέτριας έντασης και προσπάθησε να μείνεις σε αυτόν τον ρυθμό κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου.

Έτσι αν ο μέγιστος καρδιακός παλμός είναι 190 (παλμοί) το λεπτό, το εύρος καρδιακού ρυθμού μέτριας έντασης είναι από 121 έως 144 παλμούς το λεπτό. Βέβαια, μην ξεχνάς ότι τις ίδιες μετρήσεις μπορούν εύκολα και γρήγορα να κάνουν είτε το smartwatch σου είτε απλώς μια εφαρμογή για το κινητό σου, που θα βρεις στον απέραντο κόσμο του ίντερνετ.

Ακόμα να πεισθείς πως το περπάτημα μπορεί όντως να σε προπονήσει;

Ακολούθησε το shape στο Instagram!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i