Τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν επινοήσει το γνωμικό "Νους υγιής εν σώματι υγιεί" θέλοντας να τονίσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ σώματος και πνεύματος και την ανάγκη αρμονικής καλλιέργειας και των δύο

οφέλη της άσκησης unsplash

Από την Κρίστη Μηλιόρδου, ψυχολόγο, MBA, MSc CBT Ψυχοθεραπεία, health & wellness coach.

Συχνά ακούμε για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει η άσκηση στη σωματική μας υγεία. Εδώ θα εστιάσουμε στα οφέλη της άσκησης για την ψυχολογία και τη διάθεσή μας.

Τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης

‣ Βελτίωση της διάθεσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι διαφορετικά είδη άσκησης συνδέονται με βελτίωση στη διάθεση. Το Duke University, με μελέτες σε ευρύ σύνολο του πληθυσμού, προτείνει ότι μετά από μέτριας έντασης άσκηση για 5 λεπτά αρχίζουν να φαίνονται τα οφέλη στη διάθεση, καθώς και ότι η συχνότητα της άσκησης σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

‣ Στοχοθεσία και αύξηση της αυτοπεποίθησης. Η συστηματική άσκηση δυναμώνει το σώμα. Αυτή η παρατήρηση αποτελεί το εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων στόχων. Η ικανοποίηση από τη βελτίωση στο σώμα αλλά και το κίνητρο που δίνει η διαδικασία θέσπισης νέων στόχων βελτιώνουν την αυτοεικόνα και την αντίληψη της αξίας και των ικανοτήτων μας. Ακόμα και η επίτευξη μικρών στόχων καλλιεργεί την ψυχική ανθεκτικότητα και την αίσθηση της προσωπικής δύναμης.

‣ Βελτιωμένη εικόνα του σώματος. Παρόλο που ο αριθμός των ερευνών που μελετούν τη σχέση μεταξύ άσκησης και επίδρασης στην εικόνα για το σώμα μας είναι λιγότερος συγκριτικά με αυτών που μελετούν τη σχέση άσκησης και στρες ή κατάθλιψης, τα ευρήματα συναινούν σε μια θετική συσχέτιση. Ακόμα και μετά από 30 λεπτά άσκησης μπορεί κανείς να αισθανθεί βελτίωση στην αυτοεικόνα για το σώμα και την αποδοχή του, η οποία οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα ευεξίας, στην επίγνωση των δυνατοτήτων του σώματος και την αύξηση της αυτοαποτελεσματικότητας.

‣ Μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Η άσκηση καταπολεμά την κατάθλιψη, αρχικά μέσω των αλλαγών που πραγματοποιούνται στη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως η απελευθέρωση των ενδορφινών, των ορμονών που σχετίζονται με την καλή
διάθεση, επονομαζόμενων και ορμονών της ευτυχίας. Παράλληλα, βοηθά στην ανάπτυξη νέων νευρώνων αλλά και νευρικών μονοπατιών που συνδέονται με την υιοθέτηση νέων συνηθειών και κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση. Επιπρόσθετα, ο χρόνος που αφιερώνεται στην άσκηση λειτουργεί και ως περίσπαση από τα μοτίβα αρνητικών σκέψεων, τα οποία τροφοδοτούν τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

‣ Μείωση των επιπέδων άγχους. Η δράση των ενδορφινών λειτουργεί και αγχολυτικά, καθώς συμβάλλει στην εξουδετέρωση των υψηλών επιπέδων
αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες. Παράλληλα, η χαλάρωση των μυών και η μείωση της σωματικής έντασης επιδρούν θετικά στην εσωτερική χαλάρωση και ηρεμία. Η άσκηση, σε συνδυασμό με την τεχνική mindfulness, δηλαδή την πλήρη απορρόφηση στο παρόν και την εστίαση σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, οδηγεί σε αυξανόμενα επίπεδα ενσυναίσθησης και ευεξίας.

‣ Ενδυνάμωση του εσωτερικού κινήτρου. Το εσωτερικό κίνητρο σχετίζεται με την εσωτερική ικανοποίηση από μια δραστηριότητα παρά με την αναμονή απολαβών. Ένα παράδειγμα εξωτερικού κινήτρου στην άσκηση μπορεί να είναι η απώλεια βάρους, ενώ εσωτερικού η ευχαρίστηση της κίνησης και η επιθυμία για αυτοβελτίωση. Το εσωτερικό κίνητρο είναι αυτό που ενισχύει τη διατήρηση μιας συμπεριφοράς, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i