Γυμναστήριο: Γατί ξεκινάς με όρεξη και σταδιακά εγκαταλείπεις τις προπονήσεις;

Ο τρόπος για να βελτιώσεις τις αθλητικές σου συνήθειες, σύμφωνα με έρευνα.

γυμναστήριο iStock

Μια "μεγα-μέλετη", όπως την αποκάλεσαν οι ερευνητές της, ολοκληρώθηκε και δημοσιεύτηκε πρόσφατα, με κεντρικό θέμα τη βελτίωση των αθλητικών συνηθειών μας. Το ερώτημα γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν σταδιακά τις προπονήσεις τους στο γυμναστήριο, φαίνεται πως κέντρισε το ενδιαφέρον των μελετητών, οι οποίοι επιδίωξαν να βρουν λύση στο πρόβλημα. Στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης, εξετάστηκαν οι συμπεριφορές περισσότερων από 60.000 ατόμων, σχετικά με την ενασχόληση τους με το γυμναστήριο, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μην διακόπτονται οι τακτικές επισκέψεις σε αυτό.

Αντί, λοιπόν, να εξετάσει την αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος προπόνησης έναντι μιας ομάδας ελέγχου, αυτή η μελέτη εξέτασε 53 διαφορετικές τακτικές για να συγκρίνει πόσο καλά λειτουργούν μεταξύ τους. Μερικές από τις πιο σημαντικές τακτικές περιελάμβαναν τον προγραμματισμό των προπονήσεων, τη λήψη υπενθυμίσεων, την προσφορά κινήτρων και την αποθάρρυνση να χαθούν περισσότερες από μία προγραμματισμένες προπονήσεις στη σειρά.

Σχεδιασμός, υπενθύμιση, επιβράβευση

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", εξέτασε προγράμματα για τέσσερις εβδομάδες σε εικοσιτετράωρης λειτουργίας γυμναστήρια, καταγράφοντας τις συμμετοχές των εγγεγραμμένων στο γυμναστήριο. Απλά προγράμματα που ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες να προγραμματίσουν τις προπονήσεις τους εκ των προτέρων τους, αποδείχτηκαν πραγματικά αποτελεσματικά. Για παράδειγμα ένα γραπτό μήνυμα, 30 λεπτά πριν την λήξη της προπόνησης, η προσφορά πόντων αξίας περίπου 0,22 $ στο Amazon για κάθε επίσκεψη, αύξησε τη συχνότητα άσκησης κατά 9%, σύμφωνα με τη μελέτη. Το πρόγραμμα αυτό γινόταν ακόμα πιο αποτελεσματικό όταν προσφερόταν στους ανθρώπους ένα επιπλέον κίνητρο περίπου 0,09 $ για να επιστρέψουν στο γυμναστήριο αφού έχασαν μια προγραμματισμένη επίσκεψη. "Προφανώς, το ποσό των χρημάτων είναι ασήμαντο (ονομάζουμε τις ανταμοιβές μας "μικροκίνητρα"), αλλά εφιστά την προσοχή στην ιδέα της αποφυγής πολλαπλών χαμένων επισκέψεων. Και αυτό αποδείχθηκε ότι αύξησε την άσκηση κατά 27%" τόνισε η επικεφαλής της μελέτης Katy Milkman.

Η δημοτικότητα της άσκησης φάνηκε επίσης να αυξάνει το πόσο συχνά οι άνθρωποι πήγαιναν στο γυμναστήριο, σύμφωνα με τη μελέτη. "Με το να μεταδίδουμε ότι η άσκηση είναι μια αυξανόμενη τάση, καταφέραμε να κάνουμε τις προπονήσεις να φαίνονται πιο ελκυστικές, βελτιώνοντας τη συμμετοχή στο γυμναστήριο κατά 24% κατά τη διάρκεια της παρέμβασής μας για 4 εβδομάδες", πρόσθεσε στο τέλος.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i