Βαριέσαι θανάσιμα τις προπονήσεις; Αυτή η εναλλακτική θα σου αλλάξει γνώμη (το λέει έρευνα)

Video games και virtual workouts μετατρέπουν την άσκηση στην πιο διασκεδαστική δραστηριότητα της ημέρας.

βιντεοπαιχνίδια και γυμναστικη iStock

Μπορεί η γυμναστική να μοιάζει με εξαντλητική και πολλές φορές βαρετή διαδικασία, όμως τα οφέλη που χαρίζει στην συνολική ευεξία του οργανισμού σου είναι αναντικατάστατα. Για αυτό και οι ειδικοί αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους, ώστε να "πείσουν" το κοινό να εντάξει την άσκηση στο καθημερινό πρόγραμμά τους. Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, επισημαίνει ότι το "exergaming" είναι το νέο trend που μυεί όλο και περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο της άθλησης.

Διάβασε επίσης: 5 λόγοι να κάνεις γυμναστική με παρέα

Τι είναι το exergaming;

O όρος αναφέρεται στα video games που χρησιμοποιούνται ως μια μορφή άσκησης. Με την βοήθεια της τεχνολογίας, τα βιντεοπαιχνίδια αυτά παρατηρούν την κίνηση και τις αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος και λειτουργούν μόνο όταν ο παίκτης εμπλέκεται στο παιχνίδι διαδραστικά. Υπάρχουν πολλά δημοφιλή exergame, τα οποία δημιουργήθηκαν ανάλογα με τις προτιμήσεις του κοινού. Μερικά από αυτά είναι το Dance Dance Revolution, το EA Sports Active και το Beat Saber.

Η μελέτη

Όπως παρατηρήθηκε από τους ειδικούς, το exergaming, aka ενεργητικά βιντεοπαιχνίδια, παρέχει έναν σημαντικό αριθμό ωφελειών στο σώμα, για αυτό και θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση προκειμένου οι άνθρωποι να μην διακόπτουν τις προπονήσεις τους επειδή πλήττουν. "Όταν ένα άτομο αισθάνεται αυτόνομο, είναι πιο πιθανό να ασκηθεί μόνο του. Η αυτονομία που προσφέρουν αυτά τα παιχνίδια, ωθούν τον "παίκτη" να συνεχίσει την δραστηριότητα αυτή καθώς αισθάνεται ότι το κάνεις για δική του αποκλειστική ευχαρίστηση" εξηγεί ο Sami Yli-Piipari, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κινησιολογίας στο Mary Frances Early College of Education.

Στην μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "International Journal of Sport and Exercise Psychology" συμμετείχαν άτομα, που η εβδομαδιαία άθληση τους περιορίζονταν κάτω από την συνιστώμενη πρόταση των 150 λεπτών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες παρακολουθώντας είτε συνεδρίες exergaming, είτε παραδοσιακές αερόβιες προπονήσεις. Οι πρώτοι μπορούσαν να επιλέξουν από μια ποικιλία παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των Just Dance, Kinect Sports και Zumba Fitness World Party κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων της μελέτης.

Μετά το πέρας του καθορισμένου χρόνου, οι μελετητές μέτρησαν τις επιδόσεις τους κατά τη διάρκεια των συνεδριών με επιταχυνσιόμετρα, μετρητές καρδιακών παλμών και ερωτηματολόγια για το πόσο σκληρά πίστευαν οι συμμετέχοντες ότι ασκούνταν. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε μια ποικιλία κλιμάκων για να αξιολογηθεί η απόλαυση που λάμβαναν οι συμμετέχοντες από τις προπονήσεις τους, καθώς τα κίνητρά τους για άσκηση.

Το συμπέρασμα

Όπως προέκυψε από τις μετρήσεις, τα άτομα που προπονήθηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο, αθλήθηκαν πιο σκληρά και αυτό γιατί "είναι φυσιολογικό να πίεσαν περισσότερο τον εαυτό τους, όταν βρισκόταν κοντά τους κάποιος που τους έλεγχε διαρκώς, όπως ο προπονητής" αναφέρει η Yli-Piipari, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Από την άλλη, οι exergamer φαίνεται, όμως, ότι διασκέδασαν περισσότερο καθώς αισθάνονταν ότι ο χρόνος που αφιερώνουν στην άσκηση τους ανήκει πραγματικά. "Βλέπω το exergaming και την τεχνολογικά ενισχυμένη άσκηση ως σκαλοπάτι. Είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ειδικά για άτομα που δεν ασχολούνται με κανένα είδος άσκησης" προσθέτει η Piipari.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i