Πόσο σημαντική είναι η φροντίδα των πελμάτων μας;

Ο αφανής ήρωας, με την λιγότερη φροντίδα, πίσω από κάθε δυνατό βήμα.

πελματα iStock

Συνηθίζουμε να φροντίζουμε το πρόσωπό μας με τα απαραίτητα καλλωπιστικά προϊόντα, το σώμα μας με διάφορες προπονήσεις και νέες τεχνικές που θα μας οδηγήσουν γρηγορότερα στην κατάκτηση των fitness στόχων μας, την υγεία του οργανισμού μας με την κατανάλωση καλύτερων και πιο υγιεινών επιλογών. Από το παραπάνω well being πλάνο, ωστόσο, λείπει η φροντίδα των πελμάτων, των αφανών ηρώων που βρίσκονται πίσω από κάθε βήμα που πραγματοποιούμε καθημερινά.

Η υγεία των ποδιών και συγκεκριμένα των πελμάτων είναι υψίστης σημασίας, καθώς αυτά είναι που μας βοηθούν να στεκόμαστε ώρες ολόκληρες όρθιοι στην δουλειά, να εκτελούμε αποτελεσματικά τις ασκήσεις στο γυμναστήριο, να πηγαίνουμε βόλτες το κατοικίδιο μας. Όμως παρά την σπουδαία ιδιότητά τους, δεν είναι λίγες οι φορές που όχι απλώς δεν τα φροντίζουμε αλλά τα καταπονούμε σε μέγιστο βαθμό. Για να τα ξεκουράσεις σε βάθος, αλλά και να φροντίσεις για την καλή κατάσταση της πελματιαίας περιτονίας, δεν έχει παρά να ακολουθήσεις τις παρακάτω απλές ασκήσεις.

Τι είναι πελματιαία περιτονία και γιατί απαιτεί την προσοχή μας;

Πρόκειται για ένα πολύ πλατύ και αρκετά παχύ ιστό, ο οποίος ενώνει το οστό της φτέρνας με την εγγύς φάλαγγα του πέλματος και συσπάτε σε κάθε βήμα. Σκοπός της ύπαρξης του είναι να απορροφά την τεράστια πίεση και αντίσταση που δέχεται όταν περπατάμε είτε σε ίσιο έδαφος, είτε σε βραχώδεις περιοχές. Η δυναμική του, ωστόσο, εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε πολλές περιπτώσεις σε χρόνιους πόνους στην περιοχή. Η εξάσκηση αλλά και η χρήση αναπαυτικών παπουτσιών μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες μελλοντικών πόνων, διατηρώντας την πελματιαία περιτονία σε άριστη κατάσταση.

Τρεις ασκήσεις για την ανακούφιση των πελμάτων

1. Δούλεψε το πέλμα με ένα μπαλάκι lacrosse

Πρόκειται για ένα μέτρια σκληρό μπαλάκι από καουτσούκ, το οποίο προσφέρει ανακούφιση στο πέλμα καθώς το πατάς. Στάσου όρθια και πίεσε το πέλμα πάνω στο μπαλάκι για 20 με 30 δευτερόλεπτα, έπειτα κάνε χαλαρό μασάζ σε όλο το μήκος του ποδιού. Δοκίμασε από το άλλο πόδι, εκτελώντας δύο – τρία σετ σε κάθε πέλμα. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα μπαλάκι του τένις ή ένα κλειστό σακουλάκι με ρεβίθια, αντί για το lacrosse.

2. Τέντωσε τις γάμπες και τους αχίλλειους τένοντες

Το stretching όπως έχουμε ήδη αναφέρει ξυπνάει το σώμα, επιμηκύνοντας ιστούς και συνδέσμους. Τέντωσε τις γάμπες και τους αχίλλειους τένοντες για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα όταν ξυπνάς, είτε πιάνοντας το πέλμα με το χέρι σου και τραβώντας το απαλά, είτε ακουμπώντας το στον τοίχο με ελαφριά πίεση.

3. Δούλεψε γοφούς και γλουτούς

Τα καθίσματα, η γέφυρα, τα side kicks, οι πλαϊνές προβολές και οι άρσεις ποδιών σε ορθή γωνία είναι μερικές ασκήσεις που μπορείς να προσθέσεις στην ρουτίνα γυμναστικής σου ενισχύοντας ολοκληρωτικά τα πόδια σου. Όταν οι γλουτοί και οι γοφοί είναι αρκετά δυνατοί, τότε η πελματιαία περιτονία διατηρείται σε καλή κατάσταση, καθώς δέχεται ισορροπημένα την πίεση του σώματος.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i