Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποκτήσεις γράμμωση στην κοιλιά;

Ένας συνηθισμένος στόχος όταν ξεκινάμε τη γυμναστική.

ασκηση_κοιλιακοι Istock

Πολλοί ξεκινούν το γυμναστήριο με τον στόχο να δουν την κοιλιά τους τονισμένη και το τέλειο six- pack να φιγουράρει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όσοι προσπάθησαν να το αποκτήσουν κατάλαβαν ότι δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Μάλιστα, πολύ γρήγορα συνειδητοποιούν ότι το six- pack θέλει αφοσίωση, συνέπεια και έναν συνδυασμό πολλών άλλων παραγόντων - εκτός, φυσικά, της άσκησης.

Αρχικά, για να μπορέσεις να "χτίσεις" ένα μυ ή μια μυική ομάδα θα πρέπει να σηκώνεις βάρη στο γυμναστήριο και να ακολουθήσεις μία πρωτεϊνική διατροφή. 

Η προπόνηση με βάρη λειτουργεί προωθώντας μια διαδικασία που ονομάζεται μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση. Δεδομένου ότι οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία των μυών, η μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση διασφαλίζει ότι νέες πρωτεΐνες παράγονται συνεχώς για να αντικαταστήσουν τις παλιές πρωτεΐνες που διασπώνται και αφαιρούνται.

Διάβασε επίσης:  Πώς να φανούν οι κοιλιακοί; 10λεπτη ρουτίνα ασκήσεων για να κάψουμε το κοιλιακό λίπος

ασκηση_κοιλιακοι
Istock

Η μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση αυξάνεται όταν λαμβάνεις πρωτεΐνη μέσω της διατροφής σου. Αν κάνεις προπόνηση με βάρη πριν φας το πρωτεϊνούχο γεύμα σου, τότε θα δεις ακόμη πιο γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα ( σε σύγκριση με το να μην κάνεις καθόλου άσκηση).

Επιπλέον, για να μεγιστοποιήσεις την μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση κάνε άσκηση με βάρη και κατανάλωσε τουλάχιστον 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα, αυτό μεγιστοποιεί τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ενισχυμένη απόκριση θα επιτρέψει στους μυς σου να αναπτυχθούν.

Ακόμη, όμως, και αν ακολουθήσεις πιστά αυτή την αναλογία, η μυϊκή  πρωτεϊνοσύνθεση εξαφανίζεται μετά από 24-48 ώρες, επομένως θα πρέπει να ασκείς τη μυϊκή ομάδα που στοχεύεις (κορμό- κοιλιακούς) τουλάχιστον κάθε δύο ημέρες για να διατηρήσεις αυτή την αυξημένη απόκριση.

Και ενώ έχεις κάνει όλα τα σωστά βήματα για να πετύχεις το τέλειο six- pack, δεν θα μπορεί να φανεί αν υπάρχει συσσωρευμένο κοιλιακό λίπος. Επομένως, θα πρέπει να ρίξεις τα επίπεδα του λίπους σου μέσα από μία στοχευμένη διατροφή.  Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι το πολυπόθητο six-pack απαιτεί μία διαρκή προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα.

Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι, επίσης, ένα παράγοντας που συμβάλλει σημαντικό ρόλο στην απόκτηση των κοιλιακών. Η παραπάνω διαδικασία απαιτεί στοχοπροσήλωση, άσκηση, διατροφή και περιορισμένο χρόνο με φίλους και οικογένεια. Επιπλέον, για να δεις τα πρώτα αποτελέσματα θα χρειαστείς ένα σημαντικό χρονικό διάστημα,γεγονός που πιθανόν να σε αποθαρρύνει.

Η άσκηση είναι ευεξία, χαρά και απόλαυση, οπότε αξίζει να την έχεις στη ζωή σου μόνο αν σου προσφέρει όλα τα παραπάνω. Όποιος και αν είναι ο στόχος σου, η γυμναστική μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου μόνο αν προέρχεται από ένα θετικό μέρος. Ορισμένοι θα απολαύσουν να ξεκινήσουν το γεμάτο προκλήσεις ταξίδι για six- pack, και άλλοι να αρκεστούν μέχρι ένα ικανοποιητικό σημείο, χωρίς πιέσεις και στερήσεις.

Διάβασε επίσης: Oι τροφές που καταστρέφουν τους κοιλιακούς σου χωρίς να το γνωρίζεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i