5 pro tips για να δεις αποτελέσματα με την ποδηλασία

Χρήσιμες συμβουλές για να αξιοποιήσεις στο έπακρο την ποδηλασία ως τακτική προπονητική διαδικασία.

ποδηλασία iStock

Από την Αλεξάνδρα Γαβαλά, κλινική αθλητική διατροφολόγο, Χαροκόπειο
Πανεπιστήμιο Αθηνών, προπονήτρια φυσικής κατάστασης αθλητών μπάσκετ.

Η ποδηλασία, είτε ασκείται με στατικό είτε με συμβατικό ποδήλατο, μοιράζεται παρόμοιες τεχνικές σχετικά με τη θέση των χεριών, το ύψος της σέλας, την τεχνική του πεταλαρίσματος και τη συνολική δύναμη του σώματος. Αυτές οι τεχνικές είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι οι αθλητές τοποθετούν σωστά το σώμα τους, επιτρέποντάς τους να καλύπτουν περισσότερα λειτουργικά χιλιόμετρα. Τα λειτουργικά χιλιόμετρα αναφέρονται σε προπόνηση χωρίς πόνο ή ενόχληση στη μέση, τη λεκάνη, την περιοχή των γεννητικών οργάνων, στα γόνατα, ενώ παράλληλα
προάγουν την αερόβια προετοιμασία, την ταχύτητα και τη δυναμική κίνηση. Όταν το σώμα αισθάνεται πόνο κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας, είναι σημαντικό να εντοπιστεί η υποκείμενη αιτία και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

1. Ζήτα καθοδήγηση από έναν προπονητή spinning σχετικά με τις θέσεις των χεριών και της σέλας. Βεβαιώσου ότι τα γόνατά σου δεν εκτείνονται πλήρως ή ότι δεν τεντώνουν τελείως τα πόδια όταν κάνεις πετάλι. Πολύ σημαντικό είναι να επιλέξεις το κατάλληλο μέγεθος ποδηλάτου για το ύψος σου, όταν πρόκειται να αγοράσεις κάποιο συμβατικό, καθώς αυτό θα βοηθήσει τόσο στην τοποθέτηση των χεριών όσο και των ποδιών.

2. Χρησιμοποίησε ένα κάλυμμα σέλας με μαξιλαράκια για να μειώσεις την ενόχληση στην πυελική ζώνη και την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

3. Διατήρησε τη σωστή ευθυγράμμιση και εμπλοκή του σώματος. Η ποδηλασία δεν είναι μια απλή δραστηριότητα, ειδικά όταν το σώμα μεταφέρεται από την ορμή του ποδηλάτου. Είναι σημαντικό να έχεις δύναμη στον κορμό και να κατευθύνεις την κινητική δύναμη μακριά από τις αρθρώσεις.

4. Η ποδηλασία σε εξωτερικό χώρο, που επηρεάζεται από παράγοντες όπως η αντίσταση του αέρα, και η ικανότητα χρήσης διαφορετικών τεχνικών πεταλαρίσματος σε κινούμενο ποδήλατο, όπως η ορθοπεταλιά, μπορεί να απαιτεί προσαρμογές στη θέση του σώματος σε σύγκριση με την ποδηλασία εσωτερικού χώρου.

5. Λάβε υπόψη την αναλογία μεταξύ των μείζονων τροχαντήρων και της άρθρωσης του τροχαντήρα (που συνδέει το οστό του μηρού με το οστό της λεκάνης)
όταν προσδιορίζεις τη σωστή τοποθέτηση της σέλας. Αρχικά τοποθέτησε τη σέλα στο ίδιο ύψος ή λίγο ψηλότερα από το τιμόνι. Κάνε τις απαραίτητες προσαρμογές με βάση την προσωπική εμπειρία για να βρεις την καλύτερη θέση. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείς να βελτιώσεις την απόδοσή σου, να ελαχιστοποιήσεις την ταλαιπωρία και να διατηρήσεις μια ασφαλή και αποτελεσματική ρουτίνα προπόνησης κάνοντας ποδήλατο.

Ποδήλατο: Τα οφέλη του στη φυσική κατάσταση και την ψυχική υγεία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i