6 λόγοι για να κάνεις διατάσεις καθημερινά - Τι συστήνει η ειδικός

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια χορού, χορογράφος εξηγεί ότι οι διατάσεις χρειάζονται τρία συστατικά: εισπνοή, εκπνοή και αγάπη για το σώμα σου.

stetching istock

Οι διατατικές ασκήσεις, ενεργητικές ή παθητικές, αυξάνουν το μήκος των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων και άλλων μαλακών μορίων που για οποιονδήποτε λόγο (τραυματισμός, έλλειψη άσκησης, ηλικία, προπόνηση) έχουν επιβαρυνθεί. Σκοπός των διατάσεων είναι η αύξηση του εύρους τροχιάς των αρθρώσεων.

Οι διατάσεις είναι ασκήσεις που βοηθούν στη σωστή λειτουργία των μυών και των αρθρώσεων πρέπει να εκτελούνται αργά και ελεγχόμενα και όχι απότομα και με βιασύνη, μέχρι το σημείο του "ανακουφιστικού" πόνου, προς αποφυγή τραυματισμών.

6 λόγοι να κάνεις διατάσεις κάθε μέρα

1. Οι διατατικές ασκήσεις επιμηκύνουν τους μυς και αυξάνουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων.

2. Βελτιώνουν το κυκλοφορικό, καθώς αυξάνεται η ροή του αίματος, οι μύες "τρέφονται" περισσότερο και αποβάλλουν τις καματογόνες ουσίες, επιταχύνοντας την ανάκαμψή τους.

3. Βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Mελέτες έχουν δείξει ότι οι διατάσεις μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των αρτηριών και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

4. Συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και της έντασης.

5. Ενισχύουν την ευλυγισία, η έλλειψη της οποίας σε κάνει πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς του μυϊκού και συνδετικού ιστού.

6. Προάγουν τη σωστή στάση του σώματος, καθώς η άνιση ανάπτυξη διάφορων μυών του σώματος και η έλλειψη ευκαμψίας μπορούν να συντελέσουν στην υιοθέτηση μιας κακής στάσης σώματος.

Βασικές οδηγίες για τις διατάσεις

Ανάλογα με τις μυϊκές ομάδες που καταπονείς, μέσα στην ημέρα καλό είναι να αφιερώνεις ελάχιστα λεπτά, να τεντώνεις και να ανακουφίζεις τις μυϊκές ίνες με απλές ασκήσεις, που κατά την εφαρμογή τους θα νιώσεις ότι ένας συγκεκριμένος μυς διατείνεται και αποσυμφορείται.

Κατά τη διάρκεια των διατάσεων πρέπει να αναπνέεις φυσιολογικά και τη στιγμή που ο μυς ή η μυϊκή ομάδα βρίσκεται στο μέγιστο τέντωμα. να εκπνέεις. προσπαθώντας να χαλαρώσεις το σημείο που διατείνεις. Αν κάποια διατατική θέση εμποδίζει τη φυσιολογική αναπνοή, πρέπει να την αποφύγεις.

Οι πιο εξειδικευμένες διατατικές ασκήσεις για τις υπόλοιπες μυϊκές ομάδες συνιστάται να γίνονται υπό την καθοδήγηση ειδικού επαγγελματία και σε κατάλληλο χώρο, είτε αίθουσα γυμναστικής είτε κάποιου θεραπευτηρίου.
 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i