Δες τι παθαίνει το σώμα σου όταν τρέχεις στο κρύο

Έξω κάνει κρύο και εσύ θέλεις να τρέξεις; Δες πώς ανταποκρίνεται και τι κάνει για να διατηρήσει τη θερμότητά του.

running istock

Δεν χρειάζεται να αφήσεις το κρύο να σε εμποδίσει από το να τρέξεις για να κατακτήσεις τους στόχους της φυσικής σου κατάστασης! Το τρέξιμο σε κρύο καιρό είναι απολύτως δυνατό, ακόμα κι αν ανησυχείς για τον ψυχρό αέρα που επηρεάζει τις αρθρώσεις σου.

Το τρέξιμο σε κρύο καιρό μπορεί να είναι αναζωογονητικό και καλό για το σώμα και την ψυχή. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το κρύο επηρεάζει το σώμα και τις αρθρώσεις σου καθώς και πώς να ντύνεσαι ώστε να είσαι άνετα όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Δες και αυτό: Καίμε περισσότερες θερμίδες όταν κάνει κρύο;

Τι παθαίνει το σώμα σου όταν τρέχεις στο κρύο;

Το σώμα ανταποκρίνεται με πολλούς τρόπους για να αντιμετωπίσει το κρύο και να διατηρήσει τη θερμοκρασία του όταν τρέχεις στο κρύο. Πιο συγκεκριμένα:

Ο εγκέφαλός σου στέλνει μήνυμα: Ο υποθάλαμος στέλνει μήνυμα στους μυς σου να παράγουν περισσότερη ενέργεια άρα και περισσότερη θερμότητα για να διατηρήσουν το σώμα σου ζεστό.

Τα δάκτυλα σου παγώνουν: Το σώμα σου για να μειώσει την απώλεια θερμότητας από το δέρμα σου μέσω της εφίδρωσης, τα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια και τα πόδια σου συστέλλονται, γι 'αυτό τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σου είναι παγωμένα. Αυτή η συστολή, επίσης γνωστή ως αγγειοσυστολή, μειώνει τη ροή του αίματος στα άκρα, αντί να σπρώχνει το αίμα προς το κέντρο του σώματός σου και γύρω από τα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά σου. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί τα κρυοπαγήματα εμφανίζονται συνήθως στα δάχτυλα των χεριών, των ποδιών και των αυτιών. 

Τρέμεις: Καθώς τρέχεις, μπορεί να αισθανθείς την καρδιά σου να χτυπάει πιο δυνατά, καθώς προσπαθεί να σε διατηρήσει ζεστή και να υποστηρίξει την προπόνησή σου. Αυτό είναι φυσιολογικό και μόλις ζεσταθείς, θα σταματήσεις να τρέμεις από το κρύο ενώ η καρδιά σου θα αρχίσει να χτυπά φυσιολογικά ακολουθώντας την ένταση της προπόνησής σου.

Χάνεις γρήγορα ενέργεια: Το τρέξιμο στο κρύο επηρεάζει αρνητικά τη μυϊκή λειτουργία, μειώνοντας τα αντανακλαστικά και προκαλεί μεταβολικές αλλαγές που αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας από τους μυς και τον εγκέφαλο. Το κρύο μειώνει τη μέγιστη παραγωγή δύναμης από τους μυς.

Το σώμα αντισταθμίζει αυτό το φαινόμενο με μεγαλύτερη επιστράτευση των μυϊκών ινών ταχείας συστολής, αυξάνοντας έτσι τους ρυθμούς κατανάλωσης του μυϊκού γλυκογόνου και επισπεύδοντας τον μυϊκό κάματο.

Κατά το τρέξιμο στο κρύο με μέγιστες επιβαρύνσεις, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να μειωθούν, μετά από την εξάντληση των αποθεμάτων του μυϊκού γλυκογόνου. Έτσι οι εγκεφαλικές λειτουργίες και η επιδεξιότητα των αθλητών μπορεί να μειωθούν σημαντικά.

Γι΄ αυτό χρειάζεται να προσαρμοστείς στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο εγκλιματισμός στο κρύο μπορεί να ελαττώσει αυτά τα φαινόμενα και να βελτιώσει τη μυϊκή απόδοση κατά το τρέξιμο στο κρύο. 

"Τρέχει" η μύτη σου: Ο ψυχρός αέρας δεν έχει σχεδόν καθόλου υγρασία και στεγνώνει οτιδήποτε αγγίζει. Όπως μπορείς να φανταστείς η μύτη σου είναι ένα από αυτά. Η καταρροή της μύτης είναι αντίδραση του σώματος που προσπαθεί να την ανακουφίσει από την ξηρότητα, διατηρώντας έτσι ενυδατωμένα τα ρουθούνια σου. 

Δυσκολεύεσαι στο τρέξιμο: Έχεις νιώσει ποτέ ότι το τρέξιμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι δυσκολότερο; Υπάρχει εξήγηση γι 'αυτό. Στις χαμηλές θερμοκρασίες το σώμα σου πρέπει να εργάζεται υπερωρίες για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος ψηλά. Ακόμη και το ρίγος - που είναι μια σειρά ακούσιων συστολών των μυών που προορίζονται για τη θέρμανση του σώματος - καταναλώνει πολύτιμη αποθηκευμένη ενέργεια, αφήνοντας λιγότερη διαθέσιμη ενέργεια για το τρέξιμό σου. Με άλλα λόγια, η διαδρομή που κάνεις το καλοκαίρι είναι πιο δύσκολη τον χειμώνα.

Αυξάνεται ο μεταβολισμός σου: Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες αυξάνουν το μεταβολικό σου ρυθμό και την ικανότητα καύσης θερμίδων - plus για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν.

Νιώθεις πόνο στους πνεύμονες: Νιώθεις ότι οι πνεύμονές σου παίρνουν φωτιά καθώς εισπνέεις τον ψυχρό αέρα; Αυτό που νιώθεις δεν προέρχεται από τους πνεύμονές σου. Το σώμα σου είναι εξοπλισμένο για να ζεσταίνει τον κρύο αέρα καθώς ταξιδεύει μέσα σου και από τη στιγμή που φτάνει στους πνεύμονές σου έχει ήδη προσαρμοστεί με την εσωτερική σου θερμοκρασία. Η αίσθηση καψίματος που νιώθεις είναι στην τραχεία, η οποία, όπως και η μύτη, στεγνώνει από την έλλειψη υγρασίας του αέρα.

Σφίγγουν οι μύες σου: Οι μύες συχνά σφίγγουν το χειμώνα, ανεξάρτητα από το τι κάνεις. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούν να συστέλλονται τόσο αποτελεσματικά σε ψυχρότερες θερμοκρασίες όσο μπορούν σε θερμότερες. Στις ψυχρές θερμοκρασίες απελευθερώνεται λιγότερο οξυγόνο από την αιμοσφαιρίνη, και ως εκ τούτου λιγότερο οξυγόνο είναι διαθέσιμο για τους μυς σου, γεγονός που τους κάνει δύσκαμπτους.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι δρομείς κάνουν αυτό το πρόβλημα χειρότερο, επειδή ξεκινούν προθέρμανση ή διατάσεις σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι όταν βγουν έξω στις χαμηλές θερμοκρασίες, οι μύες τους σφίγγονται ξανά. Τότε γίνεται πολύ πιο δύσκολο να τους χαλαρώσεις και πάλι, γι’ αυτό είναι σημαντικό η προθέρμανση να γίνεται έξω.

Τι πρέπει να φοράς όταν τρέχεις στο κρύο;

Το χειμερινό τρέξιμο απαιτεί ρούχα με στρώσεις. Ωστόσο, μην βάζεις πολλά– το τρέξιμο θα σε ζεστάνει γρήγορα. Γενικά, θα πρέπει να ντύνεσαι για θερμοκρασίες που είναι περίπου 10 έως 20 βαθμούς υψηλότερες από την πραγματική θερμοκρασία. Ωστόσο, υπάρχει ένας πρόσθετος εμπειρικός κανόνας για το τρέξιμο σε πιο κρύους μήνες: τα τρία επίπεδα.

  • Πρώτο επίπεδο: Αυτό ονομάζεται βασικό στρώμα και συνήθως αφορά ρούχα που κατασκευάζονται από τεχνικά υφάσματα, τα οποία ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός σου. Εϊναι το πρώτο πράγμα που φοράς.
  • Δεύτερο επίπεδο: Έχει σκοπό να σε μονώσει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός σου. Επιλέξτε ένα χειμερινό μπλουζάκι για τρέξιμο ή φλις μπουφάν.
  • Τρίτο επίπεδο: Αυτό σε προστατεύει από τα φυστικά στοιχεία, όπως η βροχή, το χιόνι, ο άνεμος και το χαλάζι. Αυτό το στρώμα συνήθως αποτελείται από ένα σακάκι ή γιλέκο που είναι αδιάβροχο και ένα αδιάβροχο. Οι δρομείς θα πρέπει να αναζητήσουν αυτό το είδος υδατοαπωθητικού ρουχισμού κατασκευασμένο από τεχνικά υφάσματα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος και να διατηρούν τη θερμότητα ενώ είναι ελαφριά.


Επιπλέον, μείωσε την έκθεση του δέρματος. Από εκεί χάνεται η μεγαλύτερη θερμότητα, κυρίως από τα απροστάτευτα χέρια, όχι το κεφάλι, γι' αυτό να φοράς πάντα γάντια.

Για να μην νιώθεις άβολα αν το κεφάλι και το πρόσωπό σου είναι απροστάτευτα επειδή ο κρύος καιρός επηρεάζει τις πολλές νευρικές απολήξεις σε αυτές τις περιοχές προστατεψέ τα με ένα σκούφο και ένα κασκόλ.

Επίσης, κράτα τα πόδια σου στεγνά επιλέγοντας χειμερινά παπούτσια για τρέξιμο με ανώτερο κράτημα, διαπνοή και προστασία από την υγρασία.

Διάβασε ακόμη:  Η προπόνηση στο κρύο και πώς θα σε θωρακίσει

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i