Γιατί τα γόνατά μου κάνουν κρακ ή τρίζουν όταν κάνω squats;

Κάνεις squat, ακούς κρακ και νομίζεις ότι ράγισες κάποιο κόκαλο; Υπερβολές! Υπάρχουν τουλάχιστον 4 λόγοι που ακούς τα γόνατά σου να τρίζουν.

γυναίκα κάνει squat λυγίζοντας τα γόνατα istock

Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για τους οποίους τα γόνατά σου τρίζουν ή κάνουν κρακ οι αρθρώσεις σου όταν κάνεις squats. Μάθε ποιοι είναι αυτοί.

1. Απελευθευθέρωση αερίων στις αρθρώσεις

Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι η απελευθέρωση αζώτου από το αρθρικό υγρό, το υγρό που διατηρεί τις αρθρώσεις ενυδατωμένες. Καθώς λυγίζεις και τεντώνεις τα γόνατα, οι χόνδροι αλλάζουν σχήμα και πιέζουν το αρθρικό υγρό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μικροσκοπικών φυσαλίδων αερίου, οι οποίες όταν σκάνε προκαλούν τον ήχο κρακ.

Squat: H τεχνική για να κάνουμε κάθισμα είναι αυτή

2. Κίνηση των τενόντων

Τα squats είναι μια σύνθετη άσκηση, που σημαίνει ότι περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς μυς και αρθρώσεις που συνεργάζονται. Δεδομένου του συγχρονισμού που πρέπει να συμβεί, είναι λογικό ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές μικρές διαφοροποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο γίνεται ένα squat. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε θορύβους.

Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να βάλουν κατά λάθος περισσότερο βάρος στο εξωτερικό του ποδιού τους από το εσωτερικό και αυτή η ανομοιόμορφη κατανομή να πιέσει το γόνατο και να προκαλέσει ήχο.

Επίσης, οι τένοντες γύρω από το γόνατο τεντώνονται και χαλαρώνουν καθώς το λυγίζεις και το τεντώνεις. Αυτή η κίνηση μπορεί μερικές φορές να παράγει ήχους σαν τρίξιμο.

3. Αρθρική φθορά

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ήχος τριξίματος στα γόνατα μπορεί να οφείλεται σε φθορά του χόνδρου ή σε άλλες αρθρικές βλάβες. Σε αυτή την περίπτωση, ο ήχος μπορεί να συνοδεύεται από πόνο, δυσκαμψία ή πρήξιμο.

Η αρθρίτιδα είναι φλεγμονή των αρθρώσεων και μπορεί να συμβεί όταν το ισχίο, το γόνατο, ο αστράγαλος ή άλλη περιοχή επιβαρύνεται χρονίως. Στην περίπτωση του γονάτου, αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από την επιτάχυνση τρεξίματος χωρίς διακοπή ή από επανειλημμένες κινήσεις ενδυνάμωσης που επιβαρύνουν τα γόνατά τις ημέρες που ακολουθούν. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει τριβή στην άρθρωση του γόνατος και καθώς κάνει squat μπορεί ενδεχομένως να κάνει κάποιον ήχο ή να συνοδεύεται από ενόχληση.

4. Ουλώδης ιστός

Εάν έχεις ουλώδη ιστό που περιβάλλει το γόνατό σου - ίσως από προηγούμενη πτώση ή τραυματισμό - τότε αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια τριβή γύρω από το γόνατο και τελικά να οδηγήσει σε ήχους κρακ καθώς κινείσαι μπρος-πίσω κάνοντας squat.

Τι μπορείς να κάνεις

Εάν τα γόνατά σου τρίζουν αλλά δεν πονάνε ενώ κάνεις squats, τότε δεν είναι κάτι ανησυχητικό. 

  • Φρόντιζε να κάνεις διατάσεις πριν και μετά την άσκηση, να διατηρήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος και να αποφεύγεις τις δραστηριότητες που προκαλούν πόνο στα γόνατά σου.
  • Κάνε καλή προθέρμανση προτού κάνεις squats. Αυτό θα βοηθήσει στην προετοιμασία των μυών και των αρθρώσεων και θα μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού.
  • Εφάρμοσε τη σωστή τεχνική. Βεβαιώσου ότι οι αστράγαλοι ευθυγραμμίζονται με τα γόνατά σου και ότι δεν αφήνεις τα γόνατά σας να προχωρήσουν πέρα ​​από τα δάχτυλά των ποδιών.
  • Μην κάνεις βαθιά καθίσματα αν νιώθεις πόνο στα γόνατά σου. Αντ' αυτού, δοκίμασε άλλες ασκήσεις που δεν επιβαρύνουν τόσο τα γόνατά σου.

Πότε να πας στον γιατρό

Εάν ο ήχος τριξίματος συνοδεύεται από πόνο, δυσκαμψία ή πρήξιμο, θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν γιατρό, καθώς θα μπορούσε να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι κάποιου προβλήματος που αξίζει να αντιμετωπιστεί (όπως αρθρίτιδα, ρήξη μηνίσκου ή εξάρθρωση γονάτου, για παράδειγμα). Εάν παρατηρήσεις οτιδήποτε από τα παρακάτω στα γόνατά σου πήγαινε σε έναν αθλητίατρο ή ορθοπαιδικό.

  • Πόνος που εμφανίζεται παράλληλα με τον θόρυβο ή εντός 24 ωρών μετά
  • Αλλαγή στην κίνηση του γονάτου (για παράδειγμα, δεν μπορείς να το λυγίσεις ή να το τεντώσεις)
  • Μώλωπες ή πρήξιμο στο γόνατό σου
  • Ασταθές γόνατο

Πόνος στο γόνατο: Τα "Ναι" και τα "Όχι"

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i