Πώς να αλλάξεις τις ρυθμίσεις (και τις συνήθειές σου) στο Instagram για να βελτιώσεις τη ψυχική σου υγεία

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αλλάξεις προς το καλύτερο την ποιότητα της χρήσης και της προοπτικής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Instagram woman iStock

Πώς να αλλάξεις τις ρυθμίσεις (και τις συνήθειές σου) στο Instagram για να βελτιώσεις τη ψυχική σου υγεία

Το Instagram και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα δίκοπο μαχαίρι: Επιτρέπουν τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους, αλλά μπορεί επίσης να είναι επιζήμια για την ψυχική υγεία, καθώς συχνά δίνουν μια μη ρεαλιστική εικόνα της τελειότητας και κάνουν τα άτομα ακούσια να σκέφτονται αρνητικά για τον εαυτό τους.

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει μάλιστα τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αυξημένη κατάθλιψη, αρνητική εικόνα του σώματος, κακές συνήθειες ύπνου και υψηλό άγχος.

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αλλάξει κανείς προς το καλύτερο την ποιότητα της χρήσης και της προοπτικής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Περιορισμός της χρήσης του Instagram στα 30 λεπτά την ημέρα

Τόσο στα iPhone όσο και στα Android υπάρχει μια εφαρμογή ευεξίας που καταγράφει πόσα λεπτά ξοδεύει ο χρήστης σε διάφορες εφαρμογές, ενώ και η εφαρμογή του Instagram έχει και το δικό της ενσωματωμένο χρονόμετρο.

Ναι, μπορεί να φαίνεται ότι θα κάνει τον χρήστη πιο ανήσυχο το να γνωρίζει πόση ώρα κάνει scrolling, αλλά το πρώτο βήμα για να "σπάσει" οποιαδήποτε κακή συνήθεια είναι η συνειδητοποίηση της ίδιας της συνήθειας.

Αν λοιπόν περνά κανείς πάνω από 30 λεπτά την ημέρα στο Instagram, ήρθε η ώρα να το μειώσει το συντομότερο δυνατό. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η μισή ώρα ή λιγότερο καθημερινής χρήσης της εφαρμογής.

Περιορισμός της έκθεσης σε περιεχόμενο

Ένας από τους κινδύνους του Instagram είναι η δυνατότητα να ακολουθεί κανείς μοντέλα, ηθοποιούς και influencers που δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς σχετικά με το πώς χειρίζονται τις φωτογραφίες τους. Κάποιος μπορεί να φαίνεται ότι έχει έναν συγκεκριμένο σωματότυπο, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί αν χρησιμοποιεί φίλτρα, Photoshop ή άλλες εφαρμογές ρετούς για να φαίνεται έτσι.

Αυτοί οι λογαριασμοί δεν πρόκειται να εξαφανιστούν σύντομα, αλλά μπορεί κανείς να περιορίσει την έκθεσή του σε αυτούς, απλώς κάνοντας unfollow ή "σίγαση" για να μην βλέπει τις αναρτήσεις και τις ιστορίες του στο feed του.

Καλό είναι να ακολουθά αποκλειστικά ανθρώπους που ανυψώνουν την ψυχική του υγεία και να θυμάται ότι επειδή κάποιος έχει εκατομμύρια followers, δεν σημαίνει ότι είναι η σωστή σελίδα για εκείνον.

Διαβάστε Επίσης

Απενεργοποίηση ειδοποιήσεων push

Είναι δύσκολο να περιορίσει κανείς τις αλληλεπιδράσεις του στο Instagram αν ακούει συνεχώς ένα "τιν" να του θυμίζει ότι κάποιος του έστειλε μήνυμα, του πάτησε like ή απάντησε σε προηγούμενο σχόλιό του.

Για να μην μπαίνει στον πειρασμό να βλέπει κάθε κίνηση στο feed του λοιπόν, μπορεί απλά να απενεργοποιήσει τις ειδοποιήσεις και να ανακτήσει έτσι μέρος του ελέγχου αντί να αγχώνεται. Η κοινωνική λειτουργός Janette Marsac εξηγεί "Αρχίζουμε να συνδέουμε τα "likes" με την αυτοεκτίμηση, συνδέοντας την αξία μας με την εξωτερική επικύρωση. Αφού δημοσιεύσετε κάτι, απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις και ορίστε μια ώρα για να ελέγξετε το τηλέφωνό σας αργότερα και με χρονικό περιορισμό".

Περιορισμός σχολίων και likes στο Instagram

Τα σχόλια στο Instagram δεν είναι πάντα ο πιο υγιής τρόπος για να εκφράζονται απόψεις. Αν κάποιος προτιμά να μην βλέπει ορισμένα σχόλια ή δεν θέλει να σχολιάζει κανείς τις αναρτήσεις του, μπορεί να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις ώστε το Instagram να φιλτράρει τα προσβλητικά σχόλια στις αναρτήσεις του, να αποκλείσει τα σχόλια από συγκεκριμένα άτομα, να ζητήσει από την εφαρμογή να φιλτράρει τα προσβλητικά σχόλια ή να εισάγει χειροκίνητα ποιες λέξεις και φράσεις θα ήθελε να "θυμάται" το Instagram ώστε να τις απαγορεύει.

Αν πάλι δεν θέλει καθόλου να ξέρει τι σκέφτονται οι άνθρωποι για τις δημοσιεύσεις του, μπορεί να απενεργοποιήσει εντελώς τα σχόλια, τις μετρήσεις προβολών και τα likes σε ό,τι δημοσιεύει. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να ποστάρει φωτογραφίες που αγαπά απλά για τη διασκέδαση, χωρίς τον ψηφιακό έλεγχο και την πίεση να συγκεντρώσει εκατοντάδες likes ή το άγχος για το σε ποιον δεν άρεσε η φωτογραφία του.

Σύνδεση στην πραγματική ζωή

Το Instagram είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα και όσα καλά και αν προσφέρει δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία της επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο ή ακόμα και της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Αν η παρουσία στο IG δημιουργεί στον χρήστη FOMO ή τον κάνει να νιώθει μοναξιά, καλό είναι να βρει έναν τρόπο να έρθει σε επαφή με έναν φίλο με τον παραδοσιακό τρόπο, προτείνει η Vanessa Kennedy, Ph.D., διευθύντρια ψυχολογίας στο Driftwood Recovery. "Η πραγματική ζωντανή αλληλεπίδραση μπορεί να καλύψει την ανάγκη για σύνδεση πολύ καλύτερα από ότι το Instagram".

Διάλειμμα από το Instagram

Αν όλες αυτές οι αλλαγές στις συνήθειες δεν προσφέρουν κανένα όφελος ή αλλαγή στην ψυχική υγεία του ατόμου, ίσως ήρθε η ώρα να αφήσει το Instagram, τουλάχιστον για λίγο καιρό. Ίσως εκπλαγεί από το πόσο απελευθερωτικό είναι να μην έχει καθόλου Instagram.

Ένα διάλειμμα από κάτι από το οποίο προκαλεί εξάρτηση, μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης εκτίμησης της κατάστασης. Μετά από μια παύση, ακόμα κι αν είναι μόνο για ένα Σαββατοκύριακο, μπορεί κανείς να ανακαλύψει ότι τελικά δεν χρειάζεται αυτή την εφαρμογή ή τουλάχιστον να συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται να είναι τόσο εξαρτημένος από αυτήν όσο ήταν στο παρελθόν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i