"Το 2022 θα γυμνάζομαι περισσότερο": Η ιστορία πίσω από το καθιερωμένο New Year's Resolution

Η ιστορία πίσω από τον πιο πολυπόθητο στόχο που θέτουμε στην έναρξη της νέας χρονιάς.

θα γυμνάζομαι περισσότερο iStock

Η εποχή του χρόνου που δίνουμε νέες υποσχέσεις στον εαυτό μας έφτασε. Κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό, με το τι δούλεψε και τι όχι, τόσο σε θέματα συμπροφοράς όσο και διατροφής, καταλήγουμε σχεδόν πάντα να θέτουμε κάθε χρονιά τον ίδιο στόχο: Φέτος θα γυμνάζομαι περισσότερο. Πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov διαπίστωσε ότι σχεδόν το 30% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι παίρνουν "νέες" αποφάσεις για την Πρωτοχρονιά, το 50% αυτού επισήμανε ότι ο κορυφαίος στόχος τους είναι η γυμναστική.

Τα "New Year's Resolutions" γενικά χρονολογούνται την εποχή των αρχαίων Βαβυλώνιων. Όμως, η έντονη επιθυμία για περισσότερη άσκηση μέσα στη νέα χρονιά, φαίνεται πως είναι πολύ πιο πρόσφατη τάση. Γιατί όμως; Σύμφωνα με τη Natalia Mehlman Petrzela, ιστορικό και καθηγήτρια του ερευνητικού πανεπιστημίου The New School στην Νέα Υόρκη, οι Αμερικάνοι δε θεωρούσαν απαραίτητη την άσκηση μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Εν συντομία, αυτό συνέβαινε καθώς υπήρχε σοβαρό πρόβλημα έλλειψης τροφής τους προηγούμενους αιώνες, για αυτό και οι Αμερικάνοι αισθάνονταν πως δεν υπήρχε ανάγκη να κάψουν τις ελάχιστες θερμίδες που κατανάλωναν ημερησίως. Άλλωστε μόνο στους κύκλους των εύπορων πολιτών ήταν διαδεδομένη η άσκηση καθώς μόνο εκείνοι μπορούσαν να αγοράσουν αντίστοιχο εξοπλισμό.

Με την εκβιομηχάνιση, ωστόσο, η εργασία αλλά και η παραγωγή τροφής άλλαξε ολοκληρωτικά, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη για σωματική άσκηση στο τέλος του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, όταν πια υπήρχε μια σχετική ευημερία. Μάλιστα, όταν μια έκθεση του 1955 έδειξε ότι το 57,9% των Αμερικανών παιδιών απέτυχαν σε ένα ή περισσότερα από τα έξι τεστ φυσικής κατάστασης - έναντι περίπου του 8% των Ευρωπαίων παιδιών - ο Πρόεδρος Dwight D. Eisenhower το 1956 εξέδωσε Διάταγμα για τη δημιουργία Προεδρικού Συμβουλίου, το οποίο θα ήταν υπεύθυνο για την εκγύμναση των νέων. Την περίοδο του ψυχρού πολέμου, οι Αμερικάνοι ηγέτες πίστευαν και ενθάρρυναν τους νέους πως η ικανότητα της εθνικής άμυνας εξαρτιόταν από τα σωματικά ικανά άτομα.

"Η αυξανόμενη έλλειψη φυσικής κατάστασης, αποτελεί απειλή για την κοινωνία μας. Στη Σοβιετική Ένωση αντιμετωπίζουμε έναν ισχυρό και αδυσώπητο αντίπαλο… Για να ανταπεξέλθουμε στην πρόκληση αυτού του εχθρού θα χρειαστεί αποφασιστικότητα, θέληση και προσπάθεια από την πλευρά όλων των Αμερικανών. Μόνο εάν οι πολίτες μας είναι σωματικά ικανοί θα είναι πλήρως ικανοί για μια τέτοια προσπάθεια", έγραψε ο Πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι σε ένα άρθρο με τίτλο "The Soft American" στις 26 Δεκεμβρίου του 1960 στο τεύχος " Sports Illustrated". Η προτροπή αυτή πρόσφερε στους Αμερικάνους μια νέα αντίληψη για την γυμναστική.

Η πρώτη γυναίκα που έκανε δημοφιλή την άρση βαρών στις γυναίκες ήταν η Abbye Stockton, η οποία σήκωσε μια μπάρα 45 κιλών πάνω από το κεφάλι της, ενώ στεκόταν στα χέρια του συζύγου της σε μια παραλία της Σάντα Μόνικα στα μέσα της δεκαετίας του 1940. Μάλιστα, η Abbye άνοιξε το πρώτο γυμναστήριο γυναικών στο Sunset Boulevard και ξεκίνησε να γράφει για τη γυμναστική σε μια μηνιαία στήλη "Barbelles" στο περιοδικό Strength and Health.

Οι αντιλήψεις σχετικά με τις επαγγελματικές αλλά και σωματικές ικανότητες των γυναικών άλλαξαν με την εμφάνιση των πρώτων γυναικείων κινημάτων. "Η αλλαγή των ιδεών για το σώμα των γυναικών και για το τι είναι ικανές να πετύχουν, έκανε την άσκηση πιο αποδεκτή και διάσημη ενασχόληση στις δεκαετίες των ‘60s και ‘70s, ενώ την περίοδο εκείνη έγινε η άσκηση Πρωτοχρονιάτικος σκοπός.

Βέβαια, αν και η γυμναστική και η υγιεινή διατροφή σημείωσαν μεγάλη άνοδο στα trends, αυτό δεν σημαίνει στην πραγματικότητα ότι η άσκηση είναι ένα ευρέως διαδεδομένο χόμπι. Σύμφωνα με το CDC "Μόνο 1 στους 4 ενήλικες στις ΗΠΑ και 1 στους 5 μαθητές γυμνασίου πληρούν τις συνιστώμενες οδηγίες σωματικής δραστηριότητας".

Οι συνδρομές στα γυμναστήρια διαρκώς αυξάνονται και γίνονται απρόσιτες για τους Αμερικάνους, οι οποίοι πρέπει να ασκούνται περισσότερο, ενώ οι επενδύσεις σε δημόσια πάρκα και φθηνές εγκαταστάσεις γυμναστικής μειώνονται συστηματικά. Πλέον, ο στόχος για περισσότερη άσκηση μέσα στη νέα χρονιά περιορίζεται στους πρώτους έξι μήνες του έτους, μέχρι δηλαδή τον Ιούνιο.

Πηγή: Time

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i