7 απροσδόκητα πράγματα που μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο του ύπνου μας

Κι έτσι να είμαστε μονίμως κουρασμένοι.

ύπνος iStock

Έως και το 30% των ανθρώπων υποφέρουν από χρόνια αϋπνία και ο αριθμός εκείνων που χρησιμοποιούν υπνωτικά χάπια ή συμπληρώματα αυξάνεται. Μπορεί κι εσύ να ανήκεις στην κατηγορία που αναρωτιέσαι γιατί εξακολουθείς να μην κοιμάσαι αρκετά παρόλο που έχεις θέσει το άψογο ritual ύπνου.

Η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα μπορεί να κρύβεται σε λεπτομέρειες που δεν έχεις καν σκεφτεί. Σε αυτό το πλαίσιο, ακολουθούν πιθανά εμπόδια που σαμποτάρουν την ξεκούρασή σου. 

Διαβάστε Επίσης

1. Συνθετικά κλινοσκεπάσματα

Τα κλινοσκεπάσματα κατασκευασμένα από φυσικά υλικά είναι πιο δροσερά και παρέχουν καλύτερη αναπνοή. Επιπλέον, απορροφούν καλύτερα την υγρασία. Αντίθετα, τα συνθετικά κλινοσκεπάσματα παγιδεύουν τη ζέστη και μπορεί να αποτελούν αιτία για νυχτερινές εφιδρώσεις. Εξαιτίας αυτού, καταλήγουμε να τα πετάμε και να γυρίζουμε όλη τη νύχτα και πιθανώς να υποφέρουμε από τον ερεθισμό που προκαλούν ορισμένα συνθετικά υφάσματα.

2. Αιθέρια έλαια

Αν και ορισμένα αιθέρια έλαια μάς βοηθούν να ηρεμήσουμε, όπως η λεβάντα, πολλά από αυτά κάνουν το αντίστροφο. Τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών μπορούν να μας κρατήσουν ξύπνιους. Επιπλέον, αν είμαστε από τους ανθρώπους που ψεκάζουν αιθέρια έλαια απευθείας στο μαξιλάρι, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι ορισμένα έλαια μπορούν να προκαλέσουν χημικά εγκαύματα. Οι ορμόνες μας μπορεί επίσης να επηρεαστούν, επομένως ένας διαταραγμένος κύκλος ύπνου μπορεί να ενοχοποιηθεί για μια ορμονική ανισορροπία. 

3. Προβλήματα θυρεοειδούς

Όσοι έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τείνουν να υποφέρουν από υπνική άπνοια (παύσεις στην αναπνοή). Αυτή η κατάσταση, μπορεί να προκαλέσει τακτικά ξυπνήματα, επομένως μετά από έναν βραδινό ύπνο, μπορεί να αισθανόμαστε  κουρασμένοι αντί να έχουμε ενέργεια. Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς συχνά οδηγεί σε διαταραχή και των κιρκάδιων ρυθμών.

4. Ανεπάρκεια μαγνησίου 

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο που επηρεάζει την ικανότητά μας να κοιμόμαστε. Εάν το σώμα μας δεν έχει αυτό το θρεπτικό συστατικό, μπορεί να δυσκολευόμαστε να χαλαρώσουμε. Εκτός αυτού, οι μυϊκές συσπάσεις ή το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών προκαλούνται επίσης από τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Διαβάστε Επίσης

5. Φυτά

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν βάζουμε φυτά στην κρεβατοκάμαρά μας. Ορισμένα οικιακά φυτά μπορεί να είναι τοξικά για τον άνθρωπο. Εάν έχουμε άσθμα, ορισμένα φυτά μπορεί να προκαλέσουν την πάθηση εφόσον είμαστε αλλεργικοί σε αυτά. Επιπλέον, η μούχλα ή άλλα βακτήρια στο έδαφος μπορεί να προκαλέσουν βλάβη και, ως εκ τούτου, να επιδεινώσουν την ποιότητα του ύπνου μας.

6. Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Το σύνδρομο συνήθως χαρακτηρίζεται από την επιθυμία να κινήσουμε τα άκρα μας λόγω των δυσάρεστων αισθήσεων στα πόδια. Ο ύπνος διακόπτεται και μπορεί να υπάρχει η αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή καψίματος στα πόδια. Η κατάσταση αυτή διαφέρει σε ένταση και είναι πιο συχνή σε άτομα γύρω στα πενήντα. Το σύνδρομο μπορεί να είναι είτε η αιτία διαταραχής του ύπνου είτε παρενέργειά του.

7. Ύπνος με αναμμένη τη θερμάστρα

Το βράδυ, η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει ελαφρώς για να δώσει το σήμα ότι είναι ώρα να κοιμηθούμε. Ωστόσο, εάν υπάρχει μια θερμάστρα ανοιχτή στην κρεβατοκάμαρα, το σώμα μας μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι είναι ώρα για ύπνο. Επιπλέον, οι θερμάστρες παράγουν πολύ μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία μας σε μεγάλες ποσότητες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i