7 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς σαν μωρό σε χρόνο μηδέν

Διαλογισμός, ζεστές κάλτσες και όλα όσο μπορείς να κάνεις για ένα ποιοτικό ύπνο.

woman sleeping iStock

Τα οφέλη του ύπνου ξεπερνούν το να είσαι απλώς ξεκούραστη. Είναι ένα ζωτικής σημασίας μέρος μιας υγιούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού, της μνήμης, της μάθησης και άλλων λειτουργιών. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και να ενισχύσεις την καρδιά σου. Επομένως, είναι σίγουρα ένα πράγμα στο οποίο πρέπει να προσέξουμε και να βεβαιωθούμε ότι το κάνουμε σωστά και ποιοτικά. 

Ακολουθούν 7 τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αυτές τις ενοχλητικές άγρυπνες νύχτες.

Διαβάστε Επίσης

1. Δοκίμασε τη στρατιωτική μέθοδο

Αν θέλεις να αποκοιμηθείς μέσα σε 2 λεπτά, σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις τη στρατιωτική μέθοδο. Θα χρειαστεί λίγη εξάσκηση, αλλά τα αποτελέσματα θα αξίζουν τον κόπο. Η στρατιωτική μέθοδος ύπνου είναι εύκολο να ακολουθηθεί και με λίγη εξάσκηση και επαναλήψεις, θα γίνεις μετρ του είδους.

Να τι πρέπει να κάνεις:

Χαλάρωσε ολόκληρο το πρόσωπό σου και τους μύες στο στόμα σου.
Ρίξε τους ώμους και τα χέρια σου για να απαλλαγείς από την ένταση.
κάνε εκπνοή και χαλάρωσε το στήθος, τα πόδια, τους μηρούς και τις γάμπες σου.
Καθάρισε το μυαλό σου για 10 δευτερόλεπτα, φαντάσου μια χαλαρωτική σκηνή. Εάν δεν λειτουργεί, δοκίμασε να επαναλάβεις τη φράση "μην σκέφτεσαι" για 10 δευτερόλεπτα.

2. Χρησιμοποίησε μια "ζυγισμένη" κουβέρτα

Οι "ζυγισμένες" κουβέρτες δεν είναι μόνο για επιπλέον άνεση. Χρησιμοποιούν διέγερση βαθιάς πίεσης, η οποία βελτιώνει τη διάθεσή, μειώνει το στρες και αυξάνει τα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Αυτός ο συνδυασμός πλεονεκτημάτων δεν θα σε κάνει απλώς να κοιμηθείς πιο γρήγορα, αλλά θα βελτιώσει επίσης την ποιότητα του ύπνου σου.

3. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου

Σύμφωνα με τον Δρ Steve Orma, έναν κλινικό ψυχολόγο για την αϋπνία, τον ύπνο και το άγχος, η χρήση της φαντασίας σου μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να αποκοιμηθείς. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φανταστείς ένα ήρεμο και γαλήνιο μέρος, να βάλεις τον εαυτό σου σε αυτό και να εστιάσεις τη σκέψη σου εκεί. Σκέψου λεπτομέρειες, φαντάσου τι φοράς και πώς νιώθεις. Κάντο για 20 λεπτά καθημερινά ή μέχρι να νιώσεις αρκετά χαλαρή για να κοιμηθείς.

Διαβάστε Επίσης

4. Δοκίμασε προοδευτική χαλάρωση

Εάν θέλεις να αποκοιμηθείς, μπορείτε να χρησιμοποιήσεις μια τεχνική που ονομάζεται προοδευτική χαλάρωση. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αρχίσεις να τεντώνεις διαφορετικές μυϊκές ομάδες πριν τις αφήσεις να χαλαρώσουν. Μπορείς να ξεκινήσεις με το πρόσωπό σου και να κατέβεις μέχρι τα πόδια. 

5. Δοκίμασε τη μέθοδο 4-7-8

Η τεχνική αναπνοής 4-7-8 αναπτύχθηκε από τον Δρ Andrew Weil. Βασίζεται σε μια αρχαία τεχνική γιόγκα που ονομάζεται pranayama, η οποία βοηθά τους ασκούμενους να αποκτήσουν τον έλεγχο της αναπνοής τους και να θέσουν το σώμα σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης.

Να τι πρέπει να κάνεις:

Πάρε μια εκπνοή από το στόμα σου. Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη σου για 4 δευτερόλεπτα, κράτησέ τη για 7 δευτερόλεπτα και μετά κάνε ξανά εκπνοή από το στόμα για 8''. Επανάλαβε όσο χρειαστεί.

6. Δοκίμασε το διαλογισμό

Έρευνα που μελέτησε 49 ενήλικες με αϋπνία και προβλήματα ύπνου ανακάλυψε ότι μετά από μόνο 6 εβδομάδες διαλογισμού αυτή η ομάδα ανθρώπων παρουσίασε λιγότερα συμπτώματα αϋπνίας και λιγότερη κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο διαλογισμός βελτιώνει την απόκριση χαλάρωσής μας, η οποία καταπολεμά το άγχος και την ανησυχία. Μπορεί επίσης να είναι ευεργετικός για το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανό να ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου.

7. Φόρεσε κάλτσες

Το να φοράς κάλτσες στο κρεβάτι μπορεί να σου φαίνεται περίεργο στην αρχή, αλλά αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον ύπνο, αυτό μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη λύση. Έρευνες υποδεικνύουν ότι όταν τα πόδια σου είναι κρύα, τα αιμοφόρα αγγεία σου συστέλλονται, γεγονός που προκαλεί λιγότερη κυκλοφορία αίματος, στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλό σου για να μείνεις ξύπνια. Ένα ωραίο ζευγάρι ζεστές κάλτσες μπορεί να διορθώσει την κατάσταση και να πει στον εγκέφαλό σου ότι είναι ώρα για ύπνο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i