Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς; Η τεχνική με τις αναπνοές που θα σε "βάλει απευθείας για ύπνο"

Εσύ τι γνωρίζεις για την τεχνική 4-7-8;

κοιμάσαι iStock

Είναι μία από εκείνες τις εποχές που το άγχος σου χτυπάει κόκκινο και δυσκολεύεσαι να βρεις την εσωτερική σου ηρεμία που θα σε οδηγήσει σε έναν βαθύ ύπνο. Αν στριφογυρνάς, μετρώντας από μέσα σου πρόβατα μέχρι να βρεθείς στην αγκαλιά του Μορφέα και δεν βλέπεις αποτέλεσμα, ίσως καλύτερα να προσπαθήσεις την τεχνική αναπνοής 4-7-8. 

Εμπνευσμένη από την τεχνική της αρχαίας γιόγκα, pranayama, που βοηθά τους γιόγκι να έχουν τον έλεγχο της αναπνοής τους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε μία ήρεμη κατάσταση, το 4-7-8 που αναπτύχθηκε από τον δρα Andrew Weil, θα σε βοηθήσει να φτάσεις στο σημείο του ύπνου μία ώρα αρχύτερα.

Είναι γνωστό πως οι τεχνικές που συνδέονται με τις αναπνοές βοηθούν το σώμα να ηρεμήσει και απομακρύνει το άγχος. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη τεχνική επικεντρώνεται στους χρόνους αναπνοής, που στέλνουν περισσότερο οξυγόνο στα όργανα του σώματός σου, φέρνοντας σε απόλυτη ηρεμία, αφού κατεβάζει τους παλμούς και ηρεμεί τα νεύρα. Σύμφωνα με τον Weil, πρόκειται για το "φυσικό ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος". Να σημειωθεί πως στην αρχή τα αποτελέσματα δεν θα είναι το ίδιο ορατά όπως στη συνέχεια, αφού τις πρώτες φορές θα δώσεις μεγάλη σημασία στη διαδικασία, ώστε να την πραγματοποιήσεις σωστά. 

Πώς λοιπόν θα καταφέρεις να πετύχεις την τεχνική; Ξεκίνα με το να κάτσεις καθισμένη σε ευθεία στάση αν το θέλεις για να αποβάλεις το άγχος σου ή σε ξαπλωτή αν επιδιώκεις να κοιμηθείς. Καθ'όλη τη διάρκεια της τεχνικής, τοποθέτησε την άκρη της γλώσσας σου στην υπερώα της άνω γνάθου, ακριβώς από πίσω από τα μπροστινά σου δόντια, χωρίς να την κουνήσεις καθόλου. Πιο αναλυτικά:

1. Κράτησε τα χείλη σου κλειστά και έκπνευσε εντελώς από το στόμα σου, κάνοντας έναν ήχο σαν να φυσάς.

2. Στη συνέχεια κλείσε τα χείλη σου και πάρε μια ανάσα σιγά από τη μύτη ενώ μετράς μέχρι το 4.

3. Κράτησε την αναπνοή σου για 7 δευτερόλεπτα. 

4. Έκπνευσε από το στόμα σου για 8 δευτερόλεπτα. 

Προσπάθησε να κάνεις τη διαδικασία για 4 φορές, με κάθε νέο κύκλο να σηματοδοτείται από την εισπνοή. Στη συνέχεια και αφού μάθεις τη διαδικασία, μπορείς να αυξήσεις του κύκλους και να φτάσεις στους 8 ολοκληρωμένους, ωστόσο είναι αναμενόμενο πως στην αρχή δεν θα είναι εύκολο.

Βάλε την τεχνική αυτή στη ζωή σου, δίνοντας στον εαυτό σου την ευκαιρία να αποβάλει το άγχος του και να αποκοιμηθεί με τον πιο φυσικό τρόπο. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i