Λεμόνι στις μασχάλες: Πόσο ασφαλές είναι το νέο trend του TikTok;

Πολλοί χρήστες υποστηρίζουν πως βρήκαν την εναλλακτική του αποσμητικού. Τι λέει ωστόσο η επιστήμη;

μασχαλες iStock

Κάθε φορά που το TikTok συστήνει κάτι καινούριο στο κοινό του, το οποίο επινοεί κάποιος χρήστης και μοιράζεται στη δημοφιλή πλατφόρμα, οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε λες και έχουμε ανακαλύψει την πυρίτιδα, πιστεύοντας πως έχουμε βρει τους τρόπους που θα διευκολύνουν τη ζωή μας. Υπάρχουν πράγματα που λειτουργούν και άλλα που θα λέγαμε πως τελικά μας δυσκολεύουν. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ένα φίλτρο στις πληροφορίες που δεχόμαστε, τις περισσότερες φορές συμβαίνει να φτάνουν σε εμάς βίντεο και συμβουλές που δεν έχουν την έγκριση της επιστήμης, ειδικότερα όταν τα εν λόγω trends αφορούν αφορούν την υγεία μας. Το τελευταίο trend που μοιάζει να έχει γίνει viral είναι διάφοροι χρήστες του TikTok να χρησιμοποιούν το λεμόνι στις μασχάλες του για άρωμα και λεύκανση της περιοχής.

Ωστόσο, είναι ασφαλές;

Η δερματολόγος Geeta Yadav και ιδρύτρια της κλινικής Facet Dermatology απαντά. Αν ακόμα το συγκεκριμένο trend δεν έχει πέσει στην αντίληψή σου, μάθε πως ορισμένοι χρήστες υποστηρίζουν πως έχουν βρει το απόλυτο hack για τη φροντίδα της μασχάλης, χρησιμοποιώντας τον χυμό του λεμονιού μόνο του ή αναμειγμένο με μαγειρική σόδα για να κάνουν λεύκανση και να αποφύγουν τις δυσάρεστες οσμές. 

 

 

Είναι γνωστό πως οι περιοχές, όπως οι μασχάλες, που τρίβονται μεταξύ τους ίσως εμφανίσουν ένα πιο σκούρο χρώμα από το υπόλοιπο σώμα. Αυτό μοιάζει να ενοχλεί κάποιους, με αποτέλεσμα να θέλουν να καταφύγουν στο hack του λεμονιού. Από την άλλη, αρκετά άτομα διαγιγνώσκονται με μελανίζουσα ακάνθωση, μία κατάσταση κατά την οποία σκουραίνει και σκληραίνει το δέρμα στις μασχάλες, που αποτελεί συνήθως επίπτωση κάποιου σοβαρού προβλήματος, όπως εξηγεί η δερματολόγος Yadav.

Ποια είναι όμως τα οφέλη του λεμονιού στο δέρμα;

Ειδικότερα, όπως γνωρίζουμε τα λεμόνια έχουν αντισηπτική δράση, γι 'αυτό πέρα από το άρωμά τους, επιλέγονται σε πολλά καθαριστικά προϊόντα για την αντισηπτική τους δράση. Θεωρητικά, λοιπόν, τα λεμόνια μπορούν να εξουδετερώσουν προσωρινά τη δυσάρεστη οσμή της μασχάλης που οφείλεται στα βακτήρια που πολλαπλασιάζονται στην περιοχή, όπως εξηγεί η γιατρός, γεγονός που οφείλεται στα άλφα υδροξυοξέα που εντοπίζονται στο κιτρικό οξύ. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα αποσμητικά που φράζουν τους πόρους και μειώνουν την ποσότητα του ιδρώτα, το λεμόνι λειτουργεί με το να σκοτώνει τα βακτήρια. Παράλληλα, και στην περίπτωση της λεύκανσης το κιτρικό οξύ βοηθά στη διαδικασία, αφού βελτιώνει την όψη και τη λάμψη. 

Ωστόσο, αν και στη θεωρία ακούγεται σαν ένα καλό hack, στην πραγματικότητα υπάρχουν ορισμένες παραμέτρους που πρέπει να προσέξουμε. Όπως αναφέρει η γιατρός, "τα λεμόνια είναι πολύ όξινα και το να τα χρησιμοποιείς στο δέρμα, ειδικά σε περιοχές που ξυρίζουμε, είναι πιθανό να δημιουργήσει ευαισθησία και ενόχληση. Πολλοί τόνοι επιδερμίδων μπορούν αντιδράσουν στον ερεθισμό με φλεγμονή που οδηγεί στην υπερμελάγχρωση, δηλαδή στο αντίθετο αποτέλεσμα". Δηλαδή, όχι μόνο υπάρχει περίπτωση να εμφανίσεις ερυθρότητα, αλλά ενδέχεται να "ενεργοποιήσεις" το χρώμα στην περιοχή. Επιπλέον, η δερματολόγος Yadav υπογραμμίζει πως αν χρησιμοποιήσεις λεμόνι στις μασχάλες σου, δεν πρέπει να εκτεθείς αμέσως στον ήλιο, δεδομένου ότι δέρμα σου θα είναι περισσότερο ευαίσθητο από το φυσιολογικό του στάδιο. 

Επομένως, όσο κι αν το λεμόνι μοιάζει σαν την καλύτερη επιλογή ως κάτι φυσικό, ίσως καλύτερα να προτιμήσεις φόρμουλες που είναι εγκεκριμένες από ειδικούς και κάνουν καλύτερη δουλειά. Όσο για τη χρήση του λεμονιού κατά της δυσοσμίας, η γιατρός θεωρεί πως τα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά είναι μια πιο ασφαλής επιλογή, παρά την άποψη που κυκλοφορεί ότι τα αποσμητικά που έχουν ως βάση τους το αλουμίνιο προκαλούν καρκίνο του μαστού, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μελέτες να την υποστηρίζουν. Οπότε από εμάς είναι ένα μεγάλο όχι στο λεμόνι για τη φροντίδα της μασχάλης. Συγγνώμη TikTok. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i