Διαλειμματική νηστεία: Βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Μια νέα έρευνα έδωσε την απάντηση.

ΔΣΔ iStock

Στις προσπάθειές σου να χάσεις βάρος έχεις δοκιμάσει διάφορους τρόπους, ώστε να οδηγηθείς εύκολα και γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα, με έναν από αυτούς να ακούει στο όνομα "διαλειμματική νηστεία". Ωστόσο, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Heart Association, τελικά δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο ο χρόνος μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου γεύματος, όσο η συχνότητα και το μέγεθος των γευμάτων στη μείωση του βάρους.

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία;

Όπως αναφέρει το Mayo Clinic, ως διαλειμματική νηστεία ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία δεν τρως για μία περίοδο χρόνου μέσα στην ημέρα ή για μία εβδομάδα. Ειδικότερα, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές όπως το να τρως κανονικά τη μία ημέρα και την άλλη να καταναλώνεις πολύ λίγες θερμίδες είτε το να έχεις μια φυσιολογική διατροφή για 5 μέρες και μία γρήγορη για 2 ή το να τρως κανονικά μέσα σε ένα 8ωρο, πράγμα που σημαίνει πως αποφεύγεις το πρωινό και κάποιο γεύμα αρκετά αργά. 

Σχετικά με την έρευνα

Και παρά το γεγονός πως η διαλειμματική νηστεία (διατροφή) είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, Wendy L. Bennett, M.D., M.P.H, που είναι βοηθός καθηγητή στο τμήμα ιατρικής του Johns Hopkins University School of Medicine, οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει στο αν το παράθυρο χρόνου βοηθάει στον έλεγχο του βάρους σου. 

Ειδικότερα, η έρευνα μελέτησε τον χρόνο μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου γεύματος σε σχέση με την αλλαγή του βάρους, αναλύοντας τα αποτελέσματα 550 ενηλίκων από τα συστήματα υγείας του Μέριλαντ και της Πενσυλβανίας στο διάστημα των 6 ετών. 

Κατά τη διάρκεια της έρευνας σχεδιάστηκε επίσης μία εφαρμογή στο κινητό, όπου οι συμμετέχοντες κατέγραφαν την ώρα του ύπνου, του φαγητού τους και του πότε ξυπνούσαν. Τα αποτέλεσμα της εφαρμογής που μπορούσαν να συγκριθούν περιελάμβαναν: 1) τον χρόνο ανάμεσα στο πρώτο και το τελευταίο γεύμα, 2) τον χρόνο ανάμεσα στο πρωινό ξύπνημα και το πρώτο γεύμα, 3) το διάστημα μεταξύ του τελευταίου γεύματος και του ύπνου. 

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τη σύγκριση των αποτελεσμάτων προέκυψε πως η ώρα του φαγητού δεν είχε σχέση με την αλλαγή στο βάρος κατά τη διάρκεια της 6χρονης παρακολούθησης. Δηλαδή, ούτε το διάστημα μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου γεύματος, ούτε η ώρα του πρωινού ξυπνήματος με το πρώτο γεύμα, αλλά ούτε ο χρόνος ανάμεσα στο τελευταίο γεύμα και τον ύπνο. Στην ουσία, η αύξηση του βάρους οφειλόταν απόλυτα στον αριθμό των μεγάλων γευμάτων, ενώ η μείωση που σημειώθηκε σε αρκετούς ήταν αποτέλεσμα των λιγότερων και μικρότερων γευμάτων. 

Συνεπώς, όπως σημείωσε η Bennett, παρά το ότι μέχρι τώρα η διαλειμματική νηστεία θεωρείτο πως βελτιώνει τον μεταβολισμό του οργανισμού, η έρευνά της δεν έδειξε κάποια τέτοια σύνδεση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως μιλάμε για απόρριψη της θέσης, καθώς αναμφίβολα περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη. Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε το πόσο δύσκολο είναι να λάβει χώρα μία μακροχρόνια μελέτη για τη διαλειμματική νηστεία, με τη Bennett να πιστεύει πως και οι βραχύχρονες μπορούν να δώσουν τις απαντήσεις. 

Παράλληλα, ούτε η εν λόγω έρευνα μπόρεσε να απαντήσει ξεκάθαρα για την επίδραση και τις αιτίες που τα περισσότερα και μεγαλύτερα γεύματα οδηγούσαν στην αύξηση του βάρους. Από την άλλη, στη μελέτη σημειώθηκε πως υπήρχαν αρκετοί περιορισμοί που δεν έδωσαν στους ερευνητές την ευκαιρία να μελετήσουν πιο αναλυτικά τα δεδομένα. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i