Πώς να κάνεις τον εγκέφαλό σου 10 χρόνια νεότερο

Ξεχνάς τι έλεγες ή δεν μπορείς να θυμηθείς το όνομα κάποιου; Οι δυνατότητες της μνήμης αρχίζουν να εξασθενούν λίγο μετά τα 30, αλλά δεν είναι ποτέ αργά να ακονίσεις τη δική σου!

brain istock

Κι όμως, μπορείς να ξεφορτωθείς μία δεκαετία από την πνευματική σου ηλικία ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό σου με το σωστό τρόπο, λένε οι ειδικοί. Αρκεί μία άσκηση την ημέρα για μία εβδομάδα για να δεις διαφορά. Αν δεν τρελαίνεσαι για σταυρόλεξα ή Sudoku, μην ανησυχείς. Αυτές οι απλές συμβουλές είναι ό,τι χρειάζεσαι για να ξανανιώσει το μυαλό σου.

Ω-3 Λιπαρά Κατά της Άνοιας

Σε γαλλική μελέτη σε περισσότερους από 8 χιλιάδες ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι αυτοί που κατανάλωναν τακτικά λιπαρά οξέα Ω-3 είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. Ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η ρέγκα είναι οι καλύτερες πηγές Ω-3. Στη μελέτη βρέθηκε, επίσης, ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν οποιοδήποτε είδος ψαριού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Ginkgo Biloba για Συγκέντρωση

Είναι ένα από τα λίγα φυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε εκατοντάδες σύγχρονες κλινικές μελέτες. Βελτιώνει την κυκλοφορία, ιδίως στα άκρα και στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας έτσι τις εγκεφαλικές λειτουργίες, τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Σε μελέτες επισημαίνεται ότι το ginKgo biloba βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τη γλυκόζη που προέρχεται από τη τροφή. Η θετική του επίδραση στη μνήμη αφορά τόσο την πρόσφατη μνήμη (short term memory) όσο και τη βραχύχρονη (long term memory).

Αντιοξειδωτικά για Προστασία

Οι βιταμίνες C και Ε, καθώς και το Co-enzyme Q10 προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από την καταστροφική επίδραση των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην προστασία του εγκεφάλου και ενισχύουν τη διαδικασία της μάθησης.

Αμινοξέα για Εγκεφαλική Υγεία

Τα αμινοξέα L-Arginine, Glutamine και Glutathione εμπλέκονται στις χημικές αντιδράσεις του εγκεφάλου και είναι απαραίτητα για την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων.

Μην Ξεχνάς να... Ξεχνάς!

Αληθεύει ότι ξεχνάμε το 90 με 95% των πληροφοριών που δεχόμαστε κάθε μέρα. Όμως, αυτό δεν οφείλεται στην ηλικία: είναι μια διαδικασία γνωστή ως ενεργή έλλειψη μνήμης, η οποία συχνά αποκαλείται επιλεκτική μνήμη. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να θυμόμαστε τα πάντα, γι' αυτό αν υπάρχει κάτι που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι πρέπει να κάνεις επικεντρωμένη προσπάθεια να το εισάγεις στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Ακόμη και οι πληροφορίες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον σου παραμένουν στη βραχυπρόθεσμη μνήμη μόνο για 2 λεπτά, εκτός αν επιλέξεις να τις διατηρήσεις.

Διάβασε και αυτό: Εννέα κινήσεις για να ενισχύσεις τη μνήμη σου

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i