Brain Fitness: Κάνε αυτήν την άσκηση και μάθε εάν το μυαλό σου είναι σε φόρμα

Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο έχει πρόβλημα.

fitness istock

Ενώ η σύγχρονη επιστήμη έχει αποδειχθεί εξαιρετική στην εξεύρεση τρόπων δοκιμής, μέτρησης και θεραπείας ενός τεράστιου φάσματος ασθενειών, συνεχίζει να αγωνίζεται να βρει ένα τεστ ή θεραπεία για το Αλτσχάιμερ και άλλες εγκεφαλικές διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία.

Ωστόσο υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να δώσουν δείγματα εάν κάτι πάει καλά ή όχι στο μυαλό μας.

1η άσκηση: Σχεδίασε ένα ρολόι

Σε ένα κενό φύλλο χαρτιού, σχεδίασε ένα αναλογικό ρολόι με δείκτες που δείχνουν μια συγκεκριμένη ώρα, για παράδειγμα, 4:03. Ακούγεται εύκολο, σωστά; Η ανάγκη να ανακαλέσεις και να σχεδιάσεις ένα ρολόι προσφέρει ενδείξεις σχετικά με την ικανότητα ενός ατόμου να κατανοεί, να σχεδιάζει, να συγκεντρώνεται και πολλά άλλα.

Αποτελέσματα

clock
www.aarp.org/

Η αριστερή προσπάθεια είναι η σωστή επειδή και οι 12 αριθμοί έχουν τοποθετηθεί στη σωστή σειρά και θέση. Επιπλέον, οι δείκτες δείχνουν τη σωστή ώρα.

Τα άλλα δύο ρολόγια υποδεικνύουν κάποια γνωστικά ελλείμματα: δεν κατάλαβες τις οδηγίες ή δυσκολεύτηκες να θυμηθείς τη δομή ενός ρολογιού και τους αριθμούς στην όψη του; 

Εάν τοποθέτησες τους αριθμούς και τους δείκτες σε λάθος μέρος μπορεί να υπάρχει πρόβλημα να κρίνεις τις χωρικές σχέσεις.

Προβλήματα εκτελεστικής λειτουργίας δυσκολεύουν την αφηρημένη σκέψη, το σχεδιασμό και τη συγκέντρωση, όλα αυτά είναι απαραίτητα για την επιτυχή απεικόνιση του ρολογιού.

2η άσκηση: Τοποθέτησε το δεξί σου χέρι στο αριστερό σου γόνατο

brain
https://www.aarp.org/


Η έκφραση της γλώσσας δεν είναι το ίδιο με την κατανόησή της. Η απάντηση σε αυτήν την απλή εντολή τεστάρει κατά πόσο αντιλαμβάνεσαι και κατανοείς κάποια πράγματα.


Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος δικός σου έχει πρόβλημα

Σύμφωνα με τους ειδικούς από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με κάποιον ειδικό σε περίπτωση που το άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα μνήμης που δυσκολεύουν την καθημερινότητα! Ειδικότερα εάν ένα άτομο εμφανίζει λίγα ή περισσότερα από τα πιο κάτω σημάδια, όπως:

 

  • Δυσκολία στη συγκράτηση νέων πληροφοριών. Δεν θυμάται π.χ. γεγονότα ή συνομιλίες που συνέβησαν πρόσφατα. Ξεχνά σημαντικά ραντεβού, δεν θυμάται πού έβαλε το πορτοφόλι του.  
  • Δυσκολία στη σκέψη. Σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, δυσκολεύεται να βρει και να προτείνει ένα λογικό σχέδιο αντιμετώπισής του. Δυσκολεύεται επίσης να εκτελέσει καθημερινές δραστηριότητες (π.χ., να ετοιμάσει φαγητό, να κάνει κατάλογο με ψώνια, να πάρει ένα τηλέφωνο).
  • Δυσκολία στη γλώσσα. Δεν βρίσκει τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσει αυτό που θέλει, ενώ δυσκολεύεται να ξεκινήσει ή να συνεχίσει μια συνομιλία -κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.
  • Δυσκολία στον προσανατολισμό. Μπερδεύει τη δεξιά με την αριστερή κατεύθυνση, μπορεί να χαθεί και, σε προχωρημένο στάδιο, να μην ξέρει πώς να επιστρέψει στο σπίτι. Επίσης σταδιακά, χάνει την αίσθηση του χρόνου, ξεχνά ποια ημέρα, ποιο μήνα ή και χρόνο διανύουμε.
  • Επιθετική και παράξενη συμπεριφορά. Ο ασθενής εμφανίζει παρανοϊκές ιδέες, όπως π.χ., ότι κάποιος προσπάθησε να παραβιάσει το σπίτι του και κατά συνέπεια κρύβει πράγματα προκειμένου να τα γλυτώσει από τον κλέφτη. Στη συνέχεια ξεχνά το σημείο που τα έκρυψε και γίνεται επιθετικός, κατηγορώντας τους οικείους του ότι είναι υπεύθυνοι για την απώλειά τους.

Τέσσερις τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i