Εννέα κινήσεις για να ενισχύσεις τη μνήμη σου

Τα κενά μνήμης μπορεί να συμβούν σε οποιονδήποτε και δε σχετίζονται απαραίτητα με την ηλικία.

κακή μνήμη iStock

Από την ψυχολόγο Αλεξάνδρα Παυλέτση - Στεφανή, BSc ψυχολόγος, MSc, CAT ψυχοθεραπεύτρια, (alexandrapavletsi.com).

Τα κενά μνήμης μπορεί να συμβούν σε οποιονδήποτε και δε σχετίζονται απαραίτητα με την ηλικία. Εάν θέλεις να βελτιώσεις τη μνήμη σου, οι παρακάτω στρατηγικές μπορούν να σε βοηθήσουν αποτελεσματικά. Ένταξέ τες στην καθημερινότητά σου και θα δεις διαφορά.

1/ Μην προσπαθείς να θυμηθείς: Κατά ειρωνικό τρόπο, η πιο ισχυρή συμβουλή μνήμης μπορεί να είναι… "Μην προσπαθείς να θυμηθείς". Αντίθετα, τη στιγμή που σκέφτεσαι κάτι για το οποίο θέλεις να ενεργήσεις αργότερα γράψ’ το. Ναι, κάνε
λίστες. Εάν ο εγκέφαλός σου είναι γεμάτος με πράγματα που πρέπει να κάνεις, ιδέες για μακροπρόθεσμους στόχους, βραχυπρόθεσμους στόχους, λίστες με καθημερινές υποχρεώσεις και οτιδήποτε άλλο, θα αισθανθείς ψυχικήκούραση. Οτιδήποτε  χρειάζεται να κάνεις ή σκέφτεσαι να υλοποιήσεις κατάγραψέ το. Επίσης, βάλε προτεραιότητες. Δώσε προσοχή μόνο σε ό,τι είναι απαραίτητο για τους στόχους και τις αξίες σου. Έτσι, ο εγκέφαλός σου θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και θα "ξέρει" τι να συγκρατήσει και τι δεν έχει τόση σημασία. 

2/ Κάνε την τεχνολογία σύμμαχο στη βελτίωση της μνήμης σου: Χρησιμοποίησε το κινητό σου τηλέφωνο και τις υπενθυμίσεις. Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να συνεχίσεις τους στόχους σου. Μην αγχώνεσαι, το να βάλεις μια ειδοποίηση δε σημαίνει ότι η μνήμη σου έχει ξοφλήσει! Είναι κάτι απολύτως απαραίτητο και χρήσιμο στους φρενήρεις ρυθμούς της ζωής μας.

Το μέταλλο που προστατεύει τον εγκέφαλο από την πρόωρη γήρανση

3/ Το ημερολόγιο ως εργαλείο εστίασης στους στόχους σου και διαχείρισης χρόνου: Γράψε σημειώσεις στο ημερολόγιο ή σε ένα σημειωματάριο. Η καταγραφή σκέψεων σε ημερολόγιο βοηθά στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της θετικής διάθεσης.

4/ Χρησιμοποίησε οπτικές υπενθυμίσεις: Θέλεις να πλύνεις το αυτοκίνητό σου
αλλά όλο το ξεχνάς και το θυμάσαι μόλις μπεις μέσα; Τράβηξέ το μια φωτογραφία
με το κινητό και την επόμενη φορά που θα οργανώσεις την εβδομάδα σου πιθανότατα θα το έχεις βάλει στο πρόγραμμα. Μπορείς, επίσης, να συνδέσεις στο μυαλό σου αντικείμενα που θα υπενθυμίζουν τιςεργασίες που χρειάζεται να κάνεις.

5/ Ο ποιοτικός ύπνος σύμμαχος της καλής μνήμης: Ο εγκέφαλος χρειάζεται
να επεξεργάζεται και να καταχωρίζει νέες πληροφορίες. Είναι σημαντικό να κοιμάσαι αρκετά, αν θέλεις η μνήμη να είναι στα καλύτερά της. Πόσο είναι αρκετό; Οι 7 με 9 ώρες είναι αρκετές για τους ενήλικες για να έχουν μια λειτουργική καθημερινότητα.

6/ Εκπαίδευσε τον εγκέφαλο καθημερινά: Καθώς μεγαλώνεις, τείνεις να εκτίθεσαι λιγότερο σε νέες πληροφορίες και γνώσεις. Ο εγκέφαλος χρειάζεται καθημερινή προπόνηση. Διάβασε κάτι καινούριο. Παίξε σκάκι. Λύσε σταυρόλεξα. Μάθε μια ξένη γλώσσα ή βελτίωσε εκείνη που ήδη γνωρίζεις. Η δημιουργία και η διατήρηση δεσμών μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων είναι μια συνεχής διαδικασία, γι’ αυτό προτίμησε τη διά βίου μάθηση και δημιούργησε προκλήσεις στον εαυτό σου.

7/ Παράμεινε σωματικά δραστήρια: Η σωματική άσκηση βελτιώνει την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με
σοβαρά προβλήματα μνήμης. Η σωματική άσκηση ενισχύει, επίσης, τις ευεργετικές επιδράσεις των χημικών διεργασιών του εγκεφάλου και βοηθά στην καλύτερη
απορρόφηση της πρόσληψης τροφής που απαιτείται για τον εγκέφαλο.

8/ Προσπάθησε να διαχειριστείς το άγχος: Το έντονο στρες "εξαντλεί" τη γλυκόζη από τον οργανισμό, η οποία είναι απαραίτητη για τη θρέψη των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ευνοείται η αποθήκευση νέων πληροφοριών και να γίνεται δύσκολη η ανάκτηση παλαιότερων αναμνήσεων. Ένταξε τρόπους στην καθημερινότητα που σε χαλαρώνουν και βοηθούν στην ψυχική ηρεμία.

9/ Σταμάτα το multi-tasking: Δε βοηθά στη βέλτιστη απόδοση της μνήμης, καθώς η προσοχή διαχωρίζεται σε διάφορες πληροφορίες και μειώνεται η ικανότητα να θυμηθείς λεπτομέρειες. Θέσε προτεραιότητες στις καθημερινές εργασίες που χρειάζεται να κάνεις και μην ξεκινάς κάτι καινούριο, αν δεν έχεις ολοκληρώσει αυτό με το οποίο ήδη ασχολείσαι.

Οι καλύτερες τροφές για ισχυρή μνήμη και πολλή ενέργεια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i