3 λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν βοηθούν άλλες γυναίκες

Φταίνε τελικά οι γυναίκες επειδή δεν βοηθούν άλλες γυναίκες; Μη βιάζεσαι να πεις ναι, το φταίξιμο βαραίνει και τους άντρες...

women istock

Σε έναν κόσμο όπου όλες υποτίθεται ότι υποστηρίζουμε η μία την άλλη, υπάρχουν ακόμα γυναίκες εκεί έξω που δεν το καταλαβαίνουν και δεν βοηθούν συνειδητά τις άλλες γυναίκες.

Όταν αντιμετωπίζουμε την υποεκπροσώπηση των γυναικών στις επιχειρήσεις, υπάρχει μια συχνή εξήγηση: δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες στελέχη επιχειρήσεων. Αν υπήρχαν περισσότερες γυναίκες υπεύθυνες για τις προσλήψεις, η κοινή λογική θα έλεγε ότι οι γυναίκες θα προσλάμβαναν άλλες γυναίκες! Θα υποστηρίζαμε το δικό μας είδος, σωστά; Όπως οι λέαινες στην αγέλη (ή κάποιο άλλο ευγενές, πιστό ζώο - δεν είμαστε απολύτως σίγουρες για αυτό). Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει.

Γιατί οι γυναίκες δεν βοηθούν άλλες γυναίκες;

Η καθηγήτρια Rosabeth Moss Kanter του Harvard Business School ανάφερε ότι όταν οι γυναίκες καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις εργασίας νιώθουν υποχρεωμένες να αποστασιοποιηθούν από τις άλλες γυναίκες. Υπάρχουν λόγοι:

Λόγος 1ος: Θέλουν να αποδείξουν ότι είναι μέρος της (αντρικής) ομάδας 

Μια γυναίκα γίνεται στέλεχος στην επιχείρηση. Μπορεί να υπάρχει άλλη γυναίκα, ίσως ακόμη και άλλες δύο γυναίκες στην ομάδα. Αυτές οι δύο - τρεις γυναίκες είναι η μειοψηφία.

Η ομάδα με τα στελέχη συνήθως είναι άντρες και οι κανόνες συμπεριφοράς που επικρατούν έχουν θεσπιστεί από άντρες. Οι γυναίκες που έφτασαν μέχρι εδώ προσπαθούν να ταιριάξουν στην ομάδα. Το κάνουν αυτό για να μην τραβήξουν την προσοχή λόγω φύλου (είναι και η μειοψηφία). Αυτές οι γυναίκες προσθέτουν μια διαφορετική οπτική και φωνή. επηρεάζουν σταδιακά τους κανόνες συμπεριφοράς της ομάδας, αλλά δεν μπήκαν στην ομάδα για να αντιπροσωπεύσουν το γυναικείο φύλο. Συνεπάγεται, δυστυχώς, ότι δεν θα υπερασπιστούν τις άλλες γυναίκες επειδή δεν θέλουν να θεωρηθούν"φεμινίστριες"...

Λόγος 2ος: Οι τρεις απειλές

Τα λεγόμενα γυναικεία tokens (ωχ!) στις ανώτερες θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου είναι λιγότερο διατεθειμένα να βοηθήσουν τις νέες γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την καθηγήτρια του Olin Business School, Michelle Duguid. Η μελέτη προσδιόρισε τρεις βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν τις γυναίκες να βοηθήσουν άλλες γυναίκες στον επιχειρηματικό κόσμο: ανταγωνιστική απειλή, συλλογική απειλή και απειλή ευνοιοκρατίας.

  1. Ανταγωνιστική απειλή: Όταν είσαι μία από τις λίγες γυναίκες σε ένα ανδροκρατούμενο εργασιακό περιβάλλον, δείχνει η μελέτη, είναι πιο πιθανό να συγκριθείς με άλλες γυναίκες. Ανταγωνιστική απειλή είναι ο φόβος ότι μια υποψήφια με υψηλά προσόντα μπορεί να είναι πιο ικανή ή αποδεκτή σε σύγκριση με σένα.
  2. Συλλογική απειλή: Αυτός ο μάλλον απειλητικός όρος συνοψίζει το γεγονός ότι οι γυναίκες φοβούνται να δείξουν ότι βοηθούν η μια την άλλη. Ονόμασέ το φαινόμενο "Δεν είμαι φεμινίστρια, αλλά…". 
  3. Απειλή ευνοιοκρατίας: Οι γυναίκες είναι κατά κάποιον τρόπο μεγαλωμένες από την παιδική τους ηλικία να παλεύουν μεταξύ τους για προσοχή και επιτυχία. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτό το μοτίβο κατά των γυναικών οδηγεί σε εκφοβισμό στο χώρο εργασίας. Και σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, παλιότερη μελέτη έδειξε ότι το 70% των γυναικών κάνουν μπούλινγκ στο χώρο εργασίας σε άλλες γυναίκες.

Λόγος 3ος: Οι άντρες δικτυώνονται, οι γυναίκες απλώς συναθροίζονται

Πολλές εταιρείες έχουν γυναικεία δίκτυα ή ομάδες. Με τις καλύτερες προθέσεις, αυτά τα δίκτυα ελπίζουν να βοηθήσουν περισσότερες γυναίκες να προχωρήσουν και να πετύχουν σε ηγετικούς ρόλους. Σε ορισμένους οργανισμούς, ωστόσο, αυτά τα δίκτυα θεωρούνται απλώς ομάδες για καφέ, ή ομάδες για "θάψιμο" των ανδρών.

Αυτό δείχνει την έλλειψη αξίας για τις γυναίκες που οργανώνονται και οι άνδρες υποτιμούν τις γυναίκες όταν το κάνουν αυτό.

Ποια είναι η διαφορά εδώ; Ενώ οι άντρες δικτυώνονται οι γυναίκες συναθροίζονται. Οι άνδρες που βοηθούν ο ένας τον άλλο το κάνουν για χορηγίες και διαδοχή. Οι γυναίκες που βοηθούν η μία την άλλη είναι φεμινίστριες, και στον εργασιακό χώρο, αυτό εξακολουθεί να θεωρείται ακόμη σε μεγάλο βαθμό αρνητικό.

Έτσι, το πρόβλημα των γυναικών να μην βοηθούν άλλες γυναίκες δεν θα επιλυθεί έως ότου οι άνδρες και οι γυναίκες αλλάξουν την υπάρχουσα δυναμική και αρχίσουν να βλέπουν τις γυναίκες να ενώνονται για αυτό που είναι: ένα σημαντικό συστατικό της επιχειρηματικής επιτυχίας.

Στα 20, τα 30, τα 40: Πώς η ηλικία μιας γυναίκας διαμορφώνει τον χαρακτήρα της

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i