Στα 20, τα 30, τα 40: Πώς η ηλικία μιας γυναίκας διαμορφώνει τον χαρακτήρα της

Αποδεχόμενη τις αλλαγές που φέρνει η κάθε δεκαετία, θα τις βιώσεις με πληρότητα και αυτογνωσία.

ηλικία pexels

Έχουν γίνει πολλές αναφορές για τις τρεις πιο σημαντικές στάσεις, μεταβάσεις και ορόσημα στη ζωή μιας γυναίκας. Αυτές είναι τα 20, τα 30 και 40 έτη. Καθεμία από αυτές τις δεκαετίες περιλαμβάνει κάτι διαφορετικό, αφήνοντας τη γυναίκα ίδια σε κάποιους τομείς, ενώ εξελίσσεται ριζικά σε άλλους. Γνωρίζοντας καλύτερα αυτές τις φάσεις και αποδεχόμενες ότι κάθε στάδιο της ζωής φέρνει τις δικές του αλλαγές, κάτι παίρνει και κάτι αφήνει, κάτι εξελίσσεται και κάτι δυναμώνει, οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν αυτά τα στάδια πιο όμορφα, γεμάτες πληρότητα και αυτογνωσία.

20, η αναδυόμενη ενηλικίωση 

Τι σημαίνει άραγε αυτή η περίοδος όπου το κορίτσι μετατρέπεται σταδιακά σε γυναίκα, η έφηβη σταδιακά σε ενήλικη και όλα αυτά μοιάζουν τόσο πρωτόγνωρα, ίσως για κάποιες και τρομακτικά; Στην ηλικία αυτή το κορίτσι μεταβαίνει από το έφηβο σώμα σε ένα σώμα ενήλικο, σταθερό, με αλλαγές, ένα σώμα που κουβαλά επιθυμίες, όνειρα, στόχους, ανασφάλειες. Ανασφάλειες για το αν αρέσει, αν είναι ποθητό, αν μοιάζει με τα σώματα που υπάρχουν στα social media. Είναι η περίοδος που οι περισσότερες γυναίκες έρχονται σε αυτή τη δεκαετία σε επαφή με τις πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες, ανακαλύπτοντας το σώμα και τα όριά τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, παρατηρείται στις έρευνες ότι οι περισσότερες γυναίκες αυτής της ηλικίας ασχολούνται ενεργά με την εμφάνιση και τη φροντίδα του σώματος. Υπάρχει, όμως, βαθιά η πεποίθηση ότι αυτό το αγκάλιασμα του σώματος κάποιες φορές γίνεται για τους άλλους και την αποδοχή και όχι για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Σε αυτό το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης θα έρθουν οι άλλες δεκαετίεςγια να βελτιώσουν, αν μπορέσουν, την κατάσταση. Αυτή η ηλικία μπορεί να κουβαλά πολλές ανασφάλειες – και αυτό είναι φυσιολογικό. Η γυναίκα στη φάση αυτή αναζητά τον ρόλο της, την ταυτότητα και τη θέση της στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης χρονικής περιόδου μπορεί να εξερευνά το σώμα της, την ερωτική και σεξουαλική της πλευρά, ενώ ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει άγχος, αγωνία και ανησυχίες σχετικά με την ακαδημαϊκή και την επαγγελματική της πορεία.

Συχνά συναντάμε γυναίκες σε αυτή την ηλικία που επισκέπτονται το γραφείο ενός θεραπευτή με συμπτώματα άγχους, κρίσεων πανικού ή απλά αναζήτησης του νοήματος της ζωής. Αυτό δείχνει ότι η ηλικία αυτή της διερεύνησης και της περιέργειας φέρνει πολλές προκλήσεις, στρες για το μέλλον και προσδοκίες που η γυναίκα που αναδύεται επιθυμεί να πραγματοποιήσει. Παράλληλα, όμως, κρύβει και αισιοδοξία. Η ηλικία 20-25 ετών μπορεί να φαίνεται ατέλειωτη, αλλά σε αυτήν η γυναίκα νιώθει μια μεγάλη ανάγκη: Το μικρό κοριτσάκι τού κάποτε να γίνει η γυναίκα που επιθυμεί, να τα πάει καλύτερα από τη μαμά της, αλλά και από όλες τις γυναίκες που πέρασαν μέχρι στιγμής από τη ζωή της. Να τα πάει καλύτερα πριν φτάσει στην κρίση των 30.

Η περίφημη κρίση των 30

Περνώντας, λοιπόν, στη δεύτερη δεκαετία, αξίζει να τονίσουμε πως είναι αναγνωρισμένο ιατρικά ότι οι γυναίκες στην ηλικία των 30 και μετά βιώνουν μια κρίση τόσο πραγματική όσο και υπαρξιακή. Αν, όμως, η γυναίκα διαχειριστεί σωστά αυτή την ηλικία και όλα όσα φέρνει, μπορεί αυτή η δεκαετία να αποτελέσει την πιο σημαντική για πολλά επίπεδα. Σε αυτή την ηλικία εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα μελαγχολίας και θλίψης, προετοιμάζοντας τη γυναίκα για τη
μεγάλη κρίση των 40 ετών. Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από υπαρξιακή αγωνία και προβληματισμούς, κυρίως αν η γυναίκα έχει κολλήσει σε μια ερωτική σχέση που δεν της ταιριάζει, δε νιώθει πως έχει εξελιχθεί επαγγελματικά ή δε βιώνει ικανοποίηση από τις σχέσεις και τις φιλίες της. Τώρα προστίθεται και το βάρος της ερώτησης "πότε θα γίνω μητέρα;", που η κοινωνία τόσο συχνά το απευθύνει. Η γυναίκα βρίσκεται στην κορυφή της σεξουαλικότητάς της. Η συμπεριφορά αυτή αποτελεί μια εξελικτική προσαρμογή, σύμφωνα με τους ερευνητές, που τη βοηθά να διατηρήσει τη γονιμότητά της. Ενδέχεται σε αυτή τη φάση το κοριτσάκι, πριν να καταφέρει να αγαπήσει το σώμα της περισσότερο από ποτέ, να το αισθανθεί παραγωγικό και να φορέσει ό,τι επιθυμεί. Δε σταματά να έχει όνειρα και στόχους για το μέλλον, απλά συχνά θα τη συναντάς να σου τα παρουσιάζει με πολύ σταθερό τρόπο, όλα όσα θέλει να κάνει, με λογικά επιχειρήματα και αίσθηση ευθύνης. Ο επαναπροσδιορισμός της ζωής και του νοήματος είναι συχνός σε αυτή τη φάση.

Τα θεραπευτικά αιτήματα των γυναικών αυτής της ηλικίας αναφέρονται στο αν βρίσκονται εκεί που θέλουν να βρίσκονται και αν είναι πραγματικά ευτυχισμένες. Η ψυχολόγος ερευνήτρια Donna Dawson έχει πει καλύτερα ότι μπορεί να αποχωρεί η αφέλεια της παιδικότητας σε αυτή την ηλικία. Συνεχίζει, όμως, να υπάρχει ο ενθουσιασμός της νεότητας, πιστεύοντας πιο ενεργά πλέον η γυναίκα στα δικά της ταλέντα και ικανότητες.

40, η μέση ηλικία 


Και αφού έχει φτάσει στο απόγειο αυτών που ήθελε ή κάποιες φορές στην προσπάθεια να τα αγγίξει, έρχεται η "μέση ηλικία" και δημιουργεί ένα ηφαίστειο νέων συναισθημάτων, θετικών και αρνητικών. Το ερώτημα που κυριαρχεί τώρα στο μυαλό είναι: "Ποια είμαι πραγματικά;". Σε αυτό δε βοηθούν και οι σωματικές αντιδράσεις και αλλαγές, όπως η εφίδρωση, η ταχυπαλμία, το τρέμουλο, σημάδια που στέλνει το γυναικείο σώμα για να πει πως κάτι θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Και εδώ η γυναίκα είναι που θα συστηθεί ξανά με το σώμα της.

Μπορεί να μειωθεί η επιθυμία για σεξ και τα φίλτρα των "γυαλιών της" να αρχίσουν να βλέπουν το κάθε κομμάτι της γερασμένο. Θα υπάρχουν και αυτές που θα το φροντίσουν και θα το αγκαλιάσουν, όσο κι αν αυτό επιμένει πως στα επόμενα χρόνια μετά τα 40 θα αλλάξει χωρίς να ρωτήσει. Είναι όντως μια περίοδος απολογισμού και ανασκόπησης και, αν δε γίνεται συνειδητά, μπορεί αυτό να γίνει ακόμα και υποσυνείδητα: "Τι κατάφερα;" ή "Ποια θέλω να είμαι;" ή "Σε ποιον τομέα θέλω να δώσω προτεραιότητα τη δεδομένη στιγμή;". Οι αλλαγές θα αναγκάσουν τη γυναίκα να σκεφτεί έτσι. Ποιες αλλαγές; Αυτές που θεωρούνται πιο ασταθείς, όπως η απώλεια κάποιου γονέα, ένας γάμος που μπορεί να μην έχει αίσιο τέλος, το μεγάλωμα των παιδιών, η συνειδητοποίηση ότι δε θα κάνει παιδιά, η μείωση των εργασιακών δυνάμεων.

Εδώ, όμως, σε αυτή την ηλικία, που τα ποσοστά κατάθλιψης αυξάνονται, αξίζει να υπενθυμίσουμε το εξής: "Η ζωή δε συρρικνώνεται, η ζωή επεκτείνεται". Επιλέγοντας ως γυναίκα να ασχοληθείς με πράγματα που σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμένη σε αυτή την ηλικία, θα ανακτήσεις την αυτοπεποίθηση, τον σκοπό, τη χαρά και ενδέχεται να ενώσεις όλα τα προηγούμενα ηλικιακά ορόσημα, αγκαλιάζοντας τη γυναίκα που ήσουν, είσαι και θα γίνεις στο μέλλον.

Από τη Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγο-οικογενειακή σύμβουλο
(thepsytrap.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i