Τι είναι το hurkle-durkle που βάζει προτεραιότητα την ξεκούραση;

Το Hurkle-durkle, σύμφωνα με το TikTok, μπορεί να μας διδάξει την προτεραιότητα της ξεκούρασης;

bed istock

Το Hurkle-durkle είναι ένας Σκωτσέζικος όρος και χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Τον τελευταίο καιρό έχει κατακλύσει το Διαδίκτυο, χάρη στους νεαρούς TikTokers που το ανακάλυψαν.

Τι είναι το hurkle-durkle;

Το Hurkle-durkle σημάινει "ξαπλώνω στο κρεβάτι ή αράζω ενώ θα έπρεπε να είμαι όρθιος" και αναφέρεται στα άτομα που παραμένουν στο κρεβάτι την ώρα που είναι προορισμένη να σηκωθούν (κοιμούνται μετά από το χτύπημα του ξυπνητηριού και λείπουν από δουλειά ή χαλαρώνουν κάτω από τα σκεπάσματα αντί να συναντήσουν φίλους ή πάνε σε κάποιο ραντεβού κ.λπ.).

Δεν υπάρχει καμία αίσθηση ενοχής το να έχεις hurkle-durkle. Πώς λειτουργεί όμως και γιατί ξαφνικά είναι τόσο δημοφιλές; Το πιο σημαντικό, τι μπορεί να μας διδάξει η τάση σχετικά με την προτεραιότητα της ξεκούρασης;

Τα 9 βήματα προς την ευεξία: Ανακάλυψέ τα!

Γιατί το hurkle-durkle είναι τόσο δημοφιλές;

Οι ειδικοί δεν εκπλήσσονται που η ιδέα ενός χαλαρού πρωινού έχει κερδίσει τέτοιο ενδιαφέρον. Στη σημερινή εποχή, η πίεση για να ξυπνήσουμε, να ετοιμαστούμε και να εργαστούμε μπορεί να είναι αγχωτική για πολλούς.

Με το hurkle-durkle μπορεί να υπάρχει ψυχικό και σωματικό όφελος από το να ξυπνάς πιο αργά. Το να μάθεις πώς να το χρησιμοποιείς σωστά θα τονώσει τη διάθεσή σου, θα αυξήσει την παρατηρητικότα και τη σύγκεντρωσή σου και θα βάλει την αυτοφροντίδα στο κάδρο. 

Σε τι διαφέρει το hurkle-durkle από το rotting στο κρεβάτι;
 

Το Hurkle-durkle δεν είναι η μόνη τάση ξεκούρασης που έχει χτυπήσει τις ευαίσθητες χορδές της γενιάς Z. Ο όρος "rotting" είναι μια ακόμη viral τάση ως η πρακτική να περνάς πολλές ώρες στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, συχνά τρώγοντας σνακ ή έχοντας μια ηλεκτρονική συσκευή. Ενώ το hurkle-durkle έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με την εύρεση ευχαρίστησης και απόλαυσης στην ξεκούραση, το rotting είναι η απάντηση στην εξουθένωση. Ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις ότι η τελευταία πρακτική, εάν γίνεται πολύ συχνά, σημαίνει κάτι άλλο εκτός από την ανάγκη για ξεκούραση, όπως κατάθλιψη.

Τι μπορούμε να μάθουμε από το hurkle-durkle;

Μπορεί αυτή η τάση του TikTok να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε ξανά την ξεκούραση;  Η ξεκούραση συχνά παραβλέπεται για το πόσο απίστευτα σημαντική είναι για το σώμα και το μυαλό μας. Είναι αναπόσπαστο μέρος της σωματικής αποκατάστασης, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες και μας κρατά παραγωγικούς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Διατηρεί επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό και αποτρέπει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Το να θέτουμε προτεραιότητα τα διαλείμματα και τη χαλάρωση δίνουμε αξία στον ελεύθερο χρόνο, περνάμε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και κάνουμε τα πράγματα πιο αργά μερικές φορές για να φροντίσουμε την ψυχική μας ευεξία.

Μερικές φορές το σώμα μας χρειάζεται απλώς ένα διάλειμμα και δεν θέλουμε να νιώθουμε ενοχές που αφιερώνουμε χρόνο για ξεκούραση. Το να δώσεις σε αυτή τη συμπεριφορά ένα έξυπνο όνομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κανονικοποιεί την ανάγκη για χαλάρωση και ξεκούραση.

Πέντε ιδέες για πραγματική ξεκούραση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i