5 συχνά ελαττώματα και πώς μπορείς να τα διορθώσεις

Βιασύνη, τελειομανία, ανάγκη για δύναμη, ανάγκη να ευχαριστείς τους άλλους ή μήπως σκληρή προσπάθεια;

ελαττώματα iStock

Μήπως αργείς (σχεδόν) πάντα ή θέλεις να είσαι αρεστή στους άλλους; Ήρθε η ώρα να αλλάξεις, κατανοώντας τα κίνητρά σου. Σε έρευνά του ο καθηγητής Ψυχολογίας δρ Taibi Kahler προσδιόρισε πέντε "κίνητρα αξιών" που αποτελούν το "κλειδί" για να αλλάξουν παγιωμένες συνήθειες που μας ενοχλούν. Τι κρύβεται πίσω από τα ελαττώματά σου; Αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε κάποιες από τις παρακάτω περιγραφές;

Βιασύνη: Θέλεις να τα κάνεις όλα γρήγορα, νιώθεις ότι ο χρόνος είναι λίγος. Τυπική συμπεριφορά: Διακόπτεις τους άλλους. Οτιδήποτε σε καθυστερεί σου προκαλεί εκνευρισμό.

Τελειομανία: Θέλεις να κερδίζεις πάντα και να πετυχαίνεις παντού. Τυπική συμπεριφορά: Αργείς, γιατί πρέπει όλα να γίνουν άψογα.

Ανάγκη για δύναμη: Πρέπει να είσαι άτρωτη, να κρύβεις τις αδυναμίες σου. Τυπική συμπεριφορά: Υποθέτεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα.

Ανάγκη να ευχαριστείς τους άλλους: Πιστεύεις ότι η ευτυχία των άλλων είναι πολύ πιο σημαντική από τη δική σου. Τυπική συμπεριφορά: Συμφωνείς πάντα με το συνομιλητή σου. Η στάση σου αλλάζει ανάλογα με το ποιος είναι απέναντί σου.

Σκληρή προσπάθεια: Η ανάγκη να ξέρουν όλοι πόσο σκληρά προσπαθείς. Τυπική συμπεριφορά: Αναλαμβάνεις τα πάντα, αλλά δεν τελειώνεις τίποτα.

Απλοποίησε τη ζωή σου σε 8 εύκολα βήματα

Ώρα για δράση

Προσδιόρισε ποια από τα κίνητρά σου είναι κυρίαρχα και δες τι πρέπει να αλλάξεις.

Αν βιάζεσαι: Επένδυσε χρόνο για να προετοιμάζεις τα ταξίδια, τις διαδρομές, τα πρότζεκτ για να γίνουν σωστά (όχι γρήγορα).

Αν είσαι τελειομανής: Δες τα θετικά της αποτυχίας! Μια εποικοδομητική κριτική θα σε βελτιώσει, δε θα σε καταστρέψει.

Αν αποφεύγεις να δείχνεις την ευάλωτη πλευρά σου: Εξασκήσου στο να χαλαρώνεις και να εκφράζεις τα συναισθήματά σου – ξεκίνα με όσους σε γνωρίζουν καλά.

Αν θέλεις να ευχαριστείς τους άλλους: Μέτρα πόσα "συγγνώμη" είπες σήμερα. Προσπάθησε αύριο να πεις τα μισά. Αν τα αφήνεις όλα στη μέση: Ανάλαβε ένα μόνο πράγμα και ολοκλήρωσέ το. Θα σου δώσει την αυτοπεποίθηση ότι μπορείς!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i