Το μέγεθος του εγκεφάλου σου καθορίζει τον αριθμό των φίλων σου

Δεν το λέμε εμείς, αλλά αυτή η έρευνα.

two-female-friends-talking-at-a-coffee-shop-picture-id478406876

Ο τροχιακός προμετωπιαίος φλοιός, η περιοχή δηλαδή ακριβώς πάνω από τα μάτια μας, φέρεται να καθορίζει τον αριθμό των φίλων μας καθώς και τη χρονική διάρκεια που μπορούν να διατηρηθούν οι φιλίες μας. Η μελέτη προτείνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά νοητικών δεξιοτήτων,  για να διατηρήσουμε έναν αριθμό φίλων. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν αυτές τις ικανότητες ως «νοητικοποίηση» ή «ανάγνωση του νου» - δηλαδή η ικανότητα να κατανοείς τι σκέφτεται κάποιος και να μπορείς να κάνεις διάλογο μαζί του, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στον περίπλοκο κόσμο που ζούμε. Είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα υποδεικνύει ότι η επάρκεια αυτών των ικανοτήτων καθορίζεται από συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου (ειδικότερα από τον μετωπιαίο λοβό).

Διάβασε επίσης: Μήπως ο φίλος σου σε βλέπει ερωτικά, αλλά εσύ θέλεις να μείνετε μόνο φίλοι;

«Βρήκαμε ότι τα άτομα με περισσότερους φίλους, τα πήγαν καλύτερα σε νοητικά καθήκοντα που ενεργοποιούσαν το νευρικό όγκο στον  τροχιακό προμετωπιαίο φλοιό, στο νευρικό τμήμα πάνω από τα μάτια. Με το να κατανοήσουμε τη σύνδεση του μεγέθους του εγκεφάλου με τον αριθμό των φίλων, μας βοήθησε να καταλάβουμε τους μηχανισμούς που έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους στο να αναπτύξουν μεγαλύτερο εγκέφαλο σε σχέση με τα άλλα είδη πρωτευόντων θηλαστικών. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, οι μετωπιαίοι λοβοί του ανθρώπινου εγκεφάλου, έχουν διευρυνθεί δραματικά» εξηγεί ο  Robin Dunbar, καθηγητής του Ινστιτούτου Γνωστικής και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας.

«Το πιο σημαντικό κομμάτι της έρευνας είναι ίσως πως καταφέραμε να αποδείξουμε ότι οι νοητικές δεξιότητες μεσολαβούν στη σχέση μεγέθους του εγκεφάλου και  κοινωνικότητας. Αυτό που θέλουμε να πούμε δηλαδή είναι ότι το μέγεθος του εγκεφάλου μας καθορίζει τις κοινωνικές μας ικανότητες και είναι αυτό που σου επιτρέπει να έχεις πολλούς φίλους» συμπληρώνει η Joanne Powell, γιατρός του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Liverpool.

Διάβασε επίσης: Πόσα χρόνια θα ζήσω; Οι φίλοι σου το γνωρίζουν, αποδεικνύει νέα έρευνα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i