Πώς θα καταφέρεις φέτος να επιτύχεις (επιτέλους) τους στόχους της νέας χρονιάς;

Αν κάνεις τις ίδιες λίστες κάθε χρονιά, τότε ήρθε η ώρα να δεις τα πράγματα με άλλο μάτι.

στόχοι iStock

Από την Ήλια Τσάρα, Υπεύθυνη Κέντρου Εικαστικής και Ψυχικής Επικοινωνίας "Συνώθηση" (www.synothisi.com).

Νέα χρονιά με εμπόδια και όνειρα, αναθεωρήσεις και προσδοκίες. Το 2022 έχει ξεκινήσει την πορεία του και όπως κάθε χρόνο κάνουμε λίστες με όσα θέλουμε να καταφέρουμε, είτε σε χαρτί, είτε στο μυαλό μας. Είναι όμως αυτός ο σωστός τρόπος για να αποκτήσουμε όσα επιθυμούμε;

Αν δεις ότι κάθε φορά κάνεις τις ίδιες λίστες τότε είναι η ώρα να κοιτάξεις τα πράγματα με άλλο μάτι.

Μη βιάζεσαι. Ακόμα και αν έχεις ξεκινήσει ένα νέο επαγγελματικό σχέδιο, ακόμα και αν πήρες κάποια κιλά στις γιορτές και έχεις αποφασίσει να τα χάσεις, μη βιάζεσαι. Όποιο στόχο έχεις στα σκαριά και επιθυμείς να επιτευχθεί, χώρισέ τον σε μικρά βήματα και απόλαυσε όλη τη διαδικασία. Ο χρόνος δεν είναι ο κριτής και ακόμα και αν σου πάρει περισσότερους μήνες από ό,τι επεδίωκες, ίσως να μην υπάρχει απώλεια, αλλά περισσότερος χώρος στη ζωή σου για δράση!

Βάλε χαμηλά το πήχη. Για αυτή τη χρονιά μπορείς να μειώσεις τις φιλοδοξίες και τους υψηλούς στόχους στρέφοντας τη ματιά σου στο τι θα ήταν για εσένα το ελάχιστο για να μείνεις ικανοποιημένη. Για παράδειγμα, αντί να πεις πως θέλω να βρω δουλειά, βάλε στόχο να στείλεις όσα περισσότερα βιογραφικά γίνεται ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αν θέλεις να ξαναμπείς σε ένα παλιό σου τζιν, ζήτησε να μάθεις καινούργιες υγιεινές συνταγές ώστε να μαγειρεύεις βελτιώνοντας τη φυσική σου κατάσταση και παίρνοντας χαρά μέσα από αυτό! Η πορεία θα σε οδηγήσει στο τέρμα. Εστίασε λοιπόν στον δρόμο που θα ακολουθήσεις και όχι στο τέλος το οποίο μπορεί να είναι μακριά και να σε αποθαρρύνει η απόσταση που έχεις να διανύσεις.

Κάνε επίσης την εξής ερώτηση στον εαυτό σου: Τι έμαθες αυτή τη χρονιά; Kαι πώς το έμαθες; Mέσα από εύκολες καταστάσεις ή μήπως μέσα από λάθη και αποτυχίες; Τελικά, μήπως η επιτυχία έρχεται από τα μαθήματα που παίρνεις στα δύσκολα και αυτή είναι και η δύναμή σου για το νέο έτος; Η αποτυχία δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας. Είναι μέρος της επιτυχίας. Χωρίς δοκιμές και λάθη δε θα προχωρήσεις σε νέα μονοπάτια και νέες εμπειρίες.

Δες την πρόοδο σε αυτό που είσαι και όχι σε αυτό που έχεις. Ακόμα και αν βίωσες υλικές απώλειες, ακόμα και αν το 2021 αισθάνθηκες στασιμότητα, είσαι σίγουρα πιο έμπειρη στο να αντιμετωπίζεις καταστάσεις. Παρόλο που πολλές φορές είναι πιο εύκολο να αναγνωρίζουμε όσα χάσαμε (μια δουλειά, ένα ταξίδι), αυτό που είμαστε είναι κάτι που βελτιώνεται πάντα άσχετα από όσα δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε.

Τέλος, μην αγχώνεσαι να αλλάξεις. Είναι δύσκολο να συνεχίζουμε να επιθυμούμε αυτά που έχουμε αλλά μην ξεχνάς ότι όσα έχεις καταφέρει κάποτε ήταν μακρινά όνειρα. Απόλαυσέ τα λοιπόν. Για αυτή τη χρονιά, αντί να θες να βελτιωθείς απλά βάλε στόχο να ζήσεις με αυτά που έχεις και απλώς να τα ευχαριστηθείς!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i