Το "κλειδί" για μια ζωή με υγεία και λιγότερο άγχος

Αυτό είναι το "όπλο" για να αισθάνεσαι καλύτερα, να έχεις θετικότερη στάση απέναντι στα γεγονότα, βελτιωμένη διάθεση και περισσότερη ηρεμία.

Αισιοδοξία Istock

Από την Αλεξάνδρα Παυλέτση - Στεφανή, BSc, ψυχολόγο, MSc, CAT ψυχοθεραπεύτρια (alexandrapavletsi.com).

Η θετική στάση ζωής έχει μόνο ευεργετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του εγκεφάλου, στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ σε έρευνες διαπιστώνεται ότι μειώνει τις φλεγμονές στον οργανισμό. 

Το κλειδί για μια ζωή με υγεία 

Το να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και απρόσμενα γεγονότα στη ζωή
με θετική προσδοκία δε μας βοηθά μόνο να έχουμε μια καλύτερη καθημερινότητα, αλλά και επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων και συμβάλλει στην καλύτερη υγεία. Γνωρίζουμε σήμερα ότι η βιωσιμότητα των δομών του DNA στον οργανισμό μας επηρεάζεται και από το άγχος. Όσο λιγότερο άγχος υπάρχει τόσο καθυστερεί η γήρανση.

Θετικά συναισθήματα και υγεία

Η κατανόηση, η ανιδιοτέλεια, η ευγνωμοσύνη είναι παράγοντες ψυχικής και σωματικής υγείας για τον εαυτό μας και την ποιότητα των σχέσεών μας. Μια στάση ευγνωμοσύνης μπορεί να εξουδετερώσει τα αρνητικά συναισθήματα και να βελτιώσει την πορεία πολλών ασθενειών, όπως, για παράδειγμα, ο καρκίνος. Ανάλογες παρεμβάσεις έχουν δοκιμαστεί στον τομέα των καρδιαγγειακών θεραπειών. Τα συναισθήματα είναι ικανά να βελτιώσουν τον καρδιακό παλμό όταν υπάρχει πίεση. Άρα, η διαχείριση του άγχους και η χαλάρωση βοηθούν σημαντικά. Η ευγνωμοσύνη έχει ως αποτελέσματα την αυξημένη ευτυχία και τη θετική διάθεση, περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή, καλύτερη σωματική υγεία και πιο ποιοτικό ύπνο. Ο διαλογισμός μπορεί να αποτελέσει μια καθημερινή συνήθεια και ένα φυσικό "φάρμακο", καθώς μειώνονται οι δείκτες αρτηριακής πίεσης και εκτονώνεται το άγχος με τρόπο ανακουφιστικό. Είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, λόγω της μείωσης του άγχους και αυξάνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Λίγα λεπτά την ημέρα αρκούν για να αναζωογονηθεί ο εαυτός μας με έναν άμεσο και χαλαρωτικό τρόπο.

Ο διαλογισμός στο εδώ και τώρα περιλαμβάνει την εστίαση στην παρούσα στιγμή χωρίς κριτική. Παρόλο που μπορεί να εστιάζεις σε μια λέξη ή φράση (όπως "χαλάρωση"), είναι επίσης δυνατό να επικεντρωθείς σε αυτό που αναπτύσσει την ευγνωμοσύνη (η ζεστασιά του ήλιου, ένας ευχάριστος ήχος). Αφιέρωσε λίγα λεπτά στον εαυτό σου και κάθισε σε μια άνετη και χαλαρή θέση. Επικεντρώσου στην εισπνοή και την εκπνοή και στο πώς χαλαρώνει αυτή η διαδικασία το σώμα σου και σε αποφορτίζει από όλη την ένταση της ημέρας. Η μετατροπή της δράσης της αναπνοής σε συνειδητή πράξη έχει θετικό αντίκτυπο στη μείωση του στρες και τη βελτίωση της διάθεσης.

1, 2, 3, αισιοδοξία!

▶ Παρατήρησε τις σκέψεις: Πόσο συχνά εστιάζεις στο θετικό έναντι του αρνητικού; Υπερισχύει το αρνητικό; Δοκίμασε να προσπαθήσεις να το αλλάξεις.

▶ Κάνε τη μετάβαση από τη σκέψη στο συναίσθημα: Μόλις παρατηρήσεις ότι
αισθάνεσαι λύπη, θυμό, απογοήτευση, άφησε τον εαυτό σου να νιώσει αυτά τα συναισθήματα. Συχνά το να τα γράφεις, να εκφράζεσαι γι’ αυτά τα συναισθήματα, μπορεί να σε βοηθήσει να τα δεχτείς και να πάψουν να σε πιέζουν αρνητικά, νιώθοντας πια ανακούφιση.

▶ Πήγαινε ένα βήμα πίσω: Αναγκάζοντας τον εαυτό σου να είναι αντικειμενικός και να δει τις θετικές και τις αρνητικές πλευρές στις καταστάσεις, είναι πιθανό να διαπιστώσεις ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο τρομερή όσο νόμιζες. Δίνοντας στον εαυτό σου μια εναλλακτική προοπτική, μπορείς επίσης να αξιολογήσεις και να βρεις καλύτερες λύσεις στο κάθε θέμα.

Να θυμάσαι 

Το να έχεις αισιοδοξία δε σημαίνει ότι αποκλείεις κάθε αρνητικό συναίσθημα, αλλά ούτε ότι πρέπει να προσπαθήσεις να αναγκάσεις τον εαυτό σου να είναι θετικός για τα πάντα. Η αισιοδοξία δεν είναι η τελική λύση για κάθε πρόβλημα, αλλά ένα εργαλείο για να ζήσεις μια πιο ουσιαστική ζωή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i