Σύνδρομο του απατεώνα: 4 τρόποι να το καταπολεμήσεις

Καμία επιτυχία και επιβράβευση δεν θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς. Πώς όμως θα καταφέρεις να "λυτρωθείς" από τον ίδιο σου τον εαυτό;

σύνδρομο απατεώνα iStock

Όσο κι αν ακούγεται κάπως "πλασματικό", το Σύνδρομο του απατεώνα είναι πολύ αληθινό. Αν και δεν πρόκειται για ψυχική διαταραχή, είναι μία αντίδραση σε γεγονότα και ερεθίσματα, που ως όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1978 όταν οι κλινικοί ψυχολόγοι Pauline Clance και Suzanne Imes το εντόπισαν στις συμπεριφορές των ανθρώπων.

Τι είναι στην ουσία το "σύνδρομο του απατεώνα";

Ίσως όλοι μέσα μας κατά κάποιο τρόπο πάσχουμε από αυτό, καθώς κατά το σύνδρομο του απατεώνα εντοπίζεται ένα μοτίβο συμπεριφοράς όπου οι άνθρωποι αμφιβάλλουν για τα κατορθώματά τους και έχουν ένα συνεχή φόβο ότι κάποιος θα τους ξεσκεπάσει ως απάτη. Είναι λες και συνέβη κάτι καλό στη δουλειά σου και το αποδίδεις στην τύχη, στη συγκυρία αλλά ποτέ στις δικές σου δυνατότητες. Φυσικά, δεν είσαι η μόνη που μπορεί να το νιώθεις αυτό, καθώς αρκετοί γύρω σου - διάσημοι και μη - βιώνουν τα ίδια συναισθήματα. Και μπορεί να μην πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει μόνο τους άντρες, οι γυναίκες όμως έχουν περισσότερες πιθανότητες να το βιώσουν. Και αυτό διότι συνδέονται με στερεότυπα των φύλων, που υπονοούν πως δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους άντρες.

Πώς θα καταπολεμήσουμε το σύνδρομο του απατεώνα;

Σύμφωνα με την κλινική και συμβουλευτική ψυχολόγο, Elisabeth Shaw, μία επιβράβευση, επιτυχία ή προαγωγή στη δουλειά, δεν θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, απομακρύνοντας τα εν λόγω αρνητικά συναισθήματα. Αντίθετα, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να χειροτερέψει την κατάσταση. Επομένως αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να "ελέγξεις το μυαλό σου", αντιμετωπίζοντας τον φόβο. 

1. Γράψε ύστερα από την επιτυχία: Το να γράφεις για τα συναισθήματά σου και τα γεγονότα που αφορούν τη ζωή σου, είναι ένας τρόπος να ανακουφίζεσαι από τις σκέψεις σου και όλα όσα νιώθεις. Ύστερα, λοιπόν, από την επιτυχία που κατάφερες, γράψε όλα όσα συνέβησαν σε ένα ημερολόγιο. Τι ήξερες πριν αναλάβεις τη δουλειά, τι έκανες, τι πράγματι κατάφερες. Με αυτό τον τρόπο ίσως πείσεις τον εαυτό σου πως δεν ήταν απλά τύχη και πως βάσει στοιχείων οι δυνατότητές σου βοήθησαν πραγματικά στο τελικό αποτέλεσμα.

2. Κράτα τα πάντα για τις επιτυχίες σου: Είναι μια συνέντευξη που σου πήραν, ένα άρθρο για σένα στα media, ένα καλό mail από πελάτη ή εργοδότη; Μάζεψέ τα όλα σε έναν φάκελο και κάθε φορά που θα νιώθεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις, μπορείς να ανατρέχεις στα "αρχεία" σου, διαβάζοντας για τις παλιότερες νίκες σου και θυμίζοντας στον εαυτό σου πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. 

3. Να έχεις πάντα περιέργεια: Έχε πάντα στο μυαλό σου πως βρίσκεσαι εν μέσω διαδικασίας, παραμένοντας πάντα ως μία μαθήτρια που ακόμα μαθαίνει. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα αφήσεις τα λάθη που ενδέχεται να κάνεις και τις αποτυχίες που μπορεί να συναντήσεις να σε χαρακτηρίσουν, παρά εκείνο που πρέπει να σκέφτεσαι είναι ότι τα γεγονότα αυτά αποτελούν ένα στάδιο της προόδου, του δικού σου ταξιδιού. 

4. Προσπάθησε να κάνεις καλό προγραμματισμό: Το να είσαι καλά προετοιμασμένη είναι το αντίδοτο μιας αμφίβολης αυτοπεποίθησης. Πάντα να θυμάσαι να κάνεις καλό προγραμματισμό γι'αυτό που πρόκειται να αντιμετωπίσεις, ενώ μην διστάσεις να λάβεις βοήθεια ή να αποκτήσεις έναν μέντορα που θα σε βοηθήσει να φτάσεις προς τη "νίκη", η οποία είναι κατάδική σου.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i