Πώς μπορείς να αλλάξεις μια κακή συνήθεια;

Ένα σημαντικό κίνητρο αλλά και η επιμονή είναι δύο βασικές προϋποθέσεις για να κατορθώσεις να αλλάξεις μια κακή συνήθεια.

συνήθεια iStock

Από την Κρίστη Μηλιόρδου, ψυχολόγο, MSc, γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια.

Πόσες φορές έχει συμβεί να κάνουμε κάτι και μετά να το μετανιώνουμε ή να σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας πιο δημιουργικά; Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί πώς θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερες συνήθειες στη διατροφή, την άσκηση, στον ελεύθερο χρόνο μας; Μια κακή συνήθεια είναι μια συμπεριφορά που οι άνθρωποι τείνουν να επαναλαμβάνουν ακόμα κι αν τους προκαλεί απογοήτευση ή δυσαρέσκεια. Μπορεί να είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια ή μια νέα συμπεριφορά που αρχίζει σιγά σιγά να εδραιώνεται. Παρόλο που μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο να την αλλάξεις, με μερικές έξυπνες συμβουλές, επιμονή και κίνητρο θα μπορέσεις να οδηγηθείς σε θετικές αλλαγές στη ζωή σου.

Τα βήματα της αλλαγής

1. Προσδιόρισε την πραγματική αιτία: Όλες οι συνήθειες, ακόμα και αυτές που φαίνονται δυσλειτουργικές, έχουν μια λειτουργία και εξυπηρετούν κάποιον σκοπό. Για παράδειγμα, η συνήθεια του περπατήματος προς τη δουλειά το πρωί σε κάνει να αισθάνεσαι ανανεωμένη και έτοιμη για εργασία. Παρομοίως, η συνήθεια της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για την καταπολέμηση της μοναξιάς. Ίσως να μην είναι εύκολο να εντοπιστεί η πραγματική αιτία που οδηγεί σε μια συνήθεια, αλλά αξίζει πραγματικά να το ψάξεις, αφού η εξεύρεση της ρίζας του προβλήματος είναι το σημαντικότερο βήμα προς την επίλυσή του.

2. Κράτησε σημειώσεις: Πάρε στυλό και χαρτί και άρχισε να παρατηρείς τις συμπεριφορές σου που σχετίζονται με τη συνήθεια που θέλεις να αλλάξεις. Πότε και πού συμβαίνει, αν υπάρχει κάτι που την προκαλεί και πόσο συχνά γίνεται. Σημείωσε όσο περισσότερα μπορείς από αυτά και παρακολούθησε τη συμπεριφορά σου για μία εβδομάδα. Στο τέλος της μπορεί να είσαι σε θέση να προσδιορίσεις τις συνδέσεις μεταξύ ερεθισμάτων, συναισθημάτων και συμπεριφορών.

3. Αντικατάστησέ τη με μια νέα θετική συνήθεια: Για παράδειγμα, αν πιστεύεις ότι τρως πάρα πολλά γλυκά, δοκίμασε φρούτα την επόμενη φορά που θα έχεις επιθυμία για ζάχαρη. Αυτό θα ικανοποιήσει την ανάγκη για κάτι γλυκό, αλλά με πολύ πιο υγιεινό τρόπο. Με παρόμοιο τρόπο σκέψης μπορείς να οδηγηθείς και σε άλλες πιο λειτουργικές συμπεριφορές.

4. Ζήτησε και λάβε υποστήριξη: Μπορεί να είναι ένας συνεργάτης, μια φίλη, η οικογένειά σου, ένας συνάδελφος ή ένας ειδικός. Όποιος εμπιστεύεσαι και σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα. Αυτό το άτομο θα μπορούσε να σε βοηθήσει να παρακολουθείς την πρόοδό σου και να συζητάς μαζί του τις ανταμοιβές, τις μικρές επιτυχίες, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζεις.

5. Έχε ρεαλιστικές προσδοκίες: Δε χρειάζονται μόνο 21 ημέρες για να αλλάξουμε μια συνήθεια – φαίνεται τόσο ελκυστικό και τόσο εύκολο. Οι συνήθειες που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των ετών δεν εξαφανίζονται μαγικά σε μόνο 21 ημέρες. Η κοινωνία στην οποία ζούμε απαιτεί γρήγορους ρυθμούς, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλα. Αντίθετα, ο μέσος όρος των 3 μηνών είναι ένα πιο ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο για να εδραιωθεί μια νέα συνήθεια.

Η αλλαγή βασίζεται, επίσης, σε διάφορους παράγοντες, όπως η προσωπικότητα, η ετοιμότητα, η υποστήριξη, τα επίπεδα άγχους κ.λπ. Η υπομονή και η επιμονή είναι βασικά χαρακτηριστικά στη διαχείριση των αλλαγών και αυτά που θα μας φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. 6/ Να ανταμείβεις κάθε πρόοδο που κάνεις: Αυτό θα βοηθήσει να ενισχύσεις τις νέες σου συμπεριφορές με θετικά συναισθήματα. Παρόλο που η αλλαγή είναι δύσκολη, αν ενισχυθεί με κάποιες ανταμοιβές, σου δίνει τη δύναμη και το κίνητρο για να συνεχίσεις. Οι ανταμοιβές πρέπει να υπάρχουν ακόμα και για τα μικρά βήματα, όχι μόνο όταν πετυχαίνεις μακροπρόθεσμους στόχους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i