6 χαρακτηριστικά που μαρτυρούν πως είσαι πιο έξυπνη απ'όσο νόμιζες

Είτε ονομάζεται ευφυΐα, σπιρτάδα ή εξυπνάδα, αν συγκεντρώνεις κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά, ενδέχεται να ανήκεις σε αυτές τις κατηγορίες.

έξυπνη iStock

Πώς μπορεί να ορίσει κάποιος την εξυπνάδα του ή το αν ανήκει στους αρκετά ευφυείς ανθρώπους; Δεν είναι λίγα τα άτομα τα οποία εξαιτίας της χαμηλής αυτοεκτίμησής τους, δεν μπορούν να έχουν μία αντικειμενική εικόνα για τον εαυτό τους, σε αντίθεση με τους επιστήμονες που καταφέρνουν να ορίσουν την ευφυΐα μέσω του τεστ IQ σε συνδυασμό με το υψηλό πνευματικό επίπεδο. Ωστόσο, αναμφίβολα ένα τεστ δεν μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια όλες τις δυνατότητες ενός ανθρώπου όπως για παράδειγμα την ικανότητά του να λύνει προβλήματα. Σίγουρα, πάντως όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν ένα υψηλό επίπεδο σκέψης, ο οποίοι σύμφωνα με ορισμένες έρευνες διαθέτουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά. Μήπως συγκεντρώνεις κάποια από αυτά και είσαι περισσότερο ευφυής απ' όσο νόμιζες;

Είσαι ακατάστατη

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ακαταστασία είναι ένας τρόπος έκφρασης της δημιουργικότητας. Και από τη στιγμή που η δημιουργικότητα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των πραγματικά ευφυών ανθρώπων, αυτό σημαίνει πως η λίγη ακαταστασία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε εξυπνάδα. Σύμφωνα με μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, 24 συμμετέχοντες κλήθηκαν να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά ένα μπαλάκι του πινγκ πονγκ. Εκείνοι με τα πιο ακατάστατα δωμάτια είχαν τις πιο δημιουργικές απαντήσεις. 

Φοράς γυαλιά

Όχι μόνο έρευνες έχουν δείξει πως άνθρωποι με γυαλιά θεωρούνται εξυπνότεροι, αλλά με βάση μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, εξυπνότεροι άνθρωποι είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να έχουν το γονίδιο ότι χρειάζονται γυαλιά. 

Έχεις άγχος

Καταβάλλεσαι συχνά από το άγχος; Αυτό ενδέχεται να είναι σημάδι ευφυΐας, καθώς σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγα χρόνια έδειξε πως άτομα με υψηλό IQ εμφανίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό διαταραχές άγχους και διάθεσης από τον μέσο όρο. Αυτό συμβαίνει διότι οι άνθρωποι αυτοί υπεραναλύουν τα πράγματα, προκειμένου να αγγίξουν την τελειότητα.

Είσαι νυχτερινός τύπος

Συνήθως κοιμάσαι αργά και νιώθεις πως τις "μεγάλες" ώρες αποδίδεις καλύτερα; Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο London School of Economics and Political Science υποδεικνύει πως οι άνθρωποι που πηγαίνουν για ύπνο πιο αργά, έχουν υψηλότερο IQ. Ειδικότερα, οι επιστήμονες το αποδίδουν στη διαδικασία της εξέλιξης, καθώς στο παρελθόν οι πρόγονοί μας που επέλεγαν να μείνουν ξύπνιοι μέχρι αργά αντί να κοιμηθούν, έπρεπε να είναι πιο έξυπνοι και σε εγρήγορση εξαιτίας των κινδύνων της νύχτας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ιδιοφυΐες επιλέγουν να δουλεύουν το βράδυ, όπου οι αντιπερισπασμοί και οι διακοπές είναι λιγότερες, ενώ η δημιουργική σκέψη είναι πιο βελτιωμένη. 

Απολαμβάνεις το black humor

Αν σου αρέσουν τα αστεία που ανήκουν στην κατηγορία του μαύρου χιούμορ και συνδέονται με τον θάνατο, τις ασθένειες, τις ειδικές ανάγκες και άλλα αμφιλεγόμενα θέματα, ίσως είσαι ιδιοφυΐα και το αγνοείς. Τουλάχιστον αυτό έδειξε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cognitive Processing. 

Είσαι επικριτική

Η αλήθεια είναι πως δεν αποτελεί το καλύτερο χαρακτηριστικό σε έναν άνθρωπο το να είναι επικριτικός, ωστόσο σύμφωνα με μία έρευνα, οι έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να έχουν μία τάση προς τα στερεότυπα χάρη στην ικανότητά τους να αναγνωρίζουν μοτίβα. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i