Υπάρχουν συνήθειες που μπορεί να μας κάνουν... πιο έξυπνες;

Φαίνεται πως ναι! Άλλωστε, η ευφυΐα είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο καλλιεργείται μέσα στα χρόνια.

ευφυΐα iStock

Όσο κι αν θεωρούμε πως πολλοί άνθρωποι είναι έξυπνοι εκ γενετής, οφείλουμε να αναθεωρήσουμε καθώς η ευφυΐα δεν αποτελεί στο σύνολό της ένα προκαθορισμένο χαρακτηριστικό. Αντίθετα, μεταβάλλεται και επιδέχεται βελτίωση μέσα στα χρόνια. Το κλειδί βρίσκεται στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες που διατηρούμε, μέσω των οποίων μπορούμε να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας και να τον "εκπαιδεύσουμε" κατά κάποιον τρόπο. 

Πιο αναλυτικά, υιοθετώντας νέες, υγιεινές συνήθειες έχουμε τη δυνατότητα να επέμβουμε στην ευφυΐα μας, είτε πρόκειται για την κρυσταλλική (λεξιλόγιο, γνώσεις, ικανότητες) ή τη ρευστή νοημοσύνη (ικανότητα επιχειρηματολογίας και σκέψης).

Οι "έξυπνες" συνήθειες

Άσκηση

Είτε αυτό ονομάζεται περπάτημα, γιόγκα ή γυμναστική με όργανα, η άσκηση σύμφωνα με μία έρευνα από το 2018 έδειξε πως μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, αφού προωθεί την κινητικότητα στον ιππόκαμπο, τη δομή του εγκεφάλου που συνδέεται με την ικανότητα της μνήμης. Παράλληλα, μία ακόμη έρευνα απέδειξε πως η άσκηση αυξάνει τον όγκο του ιππόκαμπου, πράγμα που σημαίνει πως η γυμναστική πρέπει να μπει πάση θυσία στη ζωή σου και να πραγματοποιείται τακτικά. 

Ύπνος 

Είναι σίγουρο πως έχει παρατηρήσει πως όταν δε λαμβάνεις αρκετές ώρες ύπνου, την επόμενη ημέρα δεν μπορείς καθόλου να λειτουργήσεις. Και αυτό διότι ο καλός ύπνος είναι αρκετά σημαντικός για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αφού στην ουσία εμπεδώνει της αναμνήσεις σου από την ημέρα. Επιπλέον, ο ύπνος βοηθά στο να μπορεί το μυαλό να αφομοιώσει νέες πληροφορίες, όταν ξυπνήσεις. Σύμφωνα με μία έρευνα από το 2019, ακόμα και η μικρή έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της μνήμης. 

Καφές

Το ότι ο καφές βοηθάει στη συγκέντρωση, δεν σημαίνει πως πρέπει να πίνεις 3 κούπες την ημέρα. Πιο αναλυτικά, η αδενοσίνη που εκκρίνεται στον εγκέφαλο ύστερα από κούραση, μπλοκάρει τις διεγερτικές ουσίες, κάτι που η καφεΐνη δεν επιτρέπει, δίνοντάς σου ένα boost ενέργειας. 

Διατροφή πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία

Ένας ακόμη τρόπος να φροντίσεις την υγεία του εγκεφάλου σου είναι το να εντάξεις στη διατροφή σου τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή και βιταμίνη Κ. Για παράδειγμα, βάλε στο διατροφικό σου πρόγραμμα περισσότερα ψάρια, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και φρούτα, σόγια, κακάο και δημητριακά. 

Όργανο μουσικής
Πέρα από το ότι είναι αρκετά δημιουργικό, το να μάθεις ένα νέο όργανο σε ωθεί να μπουστάρεις την ευφυΐα σου. Ειδικότερα, ενισχύει ικανότητες όπως ακουστική αντίληψη, σωματικό συντονισμό, μνήμη, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αύξηση της γνωστικής και νευρικής σου λειτουργίας. Αν είσαι ήδη μουσικός, προσπάθησε να μάθεις νέα είδη ή άλλα όργανα, για να χαρίσεις στον εαυτό σου ένα challenge. 

Διάβασμα και διά βίου μάθηση

Δεν σου πρότειναν τυχαία στο σχολείο να διαβάζεις από μικρός βιβλία, γιατί πέρα από τη διεύρυνση του λεξιλογίου και των γνώσεών σου, το διάβασμα συμβάλλει στην αύξηση της ευφυΐας σου. Σύμφωνα με μία έρευνα, το διάβασμα διεγείρει όλα τα μέρη του εγκεφάλου, αφού συντελούνται ταυτόχρονα κατά τη διαδικασία πολλές γνωστικές λειτουργίες. Επιπλέον, βελτιώνει την κατανόηση, καθώς ενισχύει τις συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Από την άλλη, το να ακολουθήσεις τις συνήθειες ενός φοιτητή, με την έννοια ότι να συνεχίζεις να διαβάζεις για διάφορα πεδία, οδηγεί την ευφυΐα σου να φτάσει σε υψηλά επίπεδα, όπως εξηγεί μία έρευνα από το 2018. 

Κοινωνικοποίηση

Όπως είχε γράψει ο Αριστοτέλης, "ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον", πράγμα που σημαίνει πως κάθε άτομο έχει να λάβει αρκετά οφέλη μένοντας πιστός στη φύση του. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα, η κοινωνικοποίηση διεγείρει το μυαλό και τη γνωστική ικανότητα. Αν λοιπόν δυσκολεύεσαι αυτή την περίοδο να γνωρίσεις νέα άτομα, δοκίμασε να γίνεις εθελοντής στην κοινότητά σου, ξεκίνα γυμναστήριο ή μαθήματα και προσπάθησε να επανασυνδεθείς με παλιούς φίλους. 

Γιατί η ευφυΐα δεν έχει να κάνει με το πόσες πληροφορίες έχεις να αραδιάσεις σε κάποιον, για να του δείξεις ότι ξέρεις περισσότερα. Αντίθετα, συνδέεται με τη διέγερση του εγκεφάλου και κατ' επέκταση τη δυνατότητα να μπορείς να λύνεις προβλήματα αποτελεσματικά και να μαθαίνεις καινούρια πράγματα. 

 

Διαβάστε Επίσης

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i