Μήπως ήρθε η ώρα να απομακρυνθείς από αυτή την τοξική φίλη;

3 σημάδια που αποδεικνύουν πως ίσως πρέπει να επανεκτιμήσεις τη συγκεκριμένη φιλία.

κορίτσι iStock

Η φίλια όπως και ένας ερωτικός δεσμός περνούν καθημερινά από εξετάσεις, με την έννοια ότι κάθε σχέση μεταβάλλεται και χρειάζεται συνεχώς επανεκτίμηση της κατάστασης, των όρων και των συναισθημάτων που βιώνεις μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση.

Τον τελευταίο καιρό αναρωτιέσαι αν αξίζει να βρίσκεσαι σε μία φιλία, η οποία σού δημιουργεί προβληματισμούς. "Μήπως κάνω λάθος;", "μήπως είμαι απαιτητική;", "δεν ξέρω αν περνάω καλά πλέον μαζί της", είναι μερικές από τις σκέψεις σου, όταν βρίσκεσαι στο στάδιο της επανεκτίμησης μιας φιλίας. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι η διαδικασία αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική, από τη στιγμή που οι άνθρωποι αλλάζουν, όπως και οι καταστάσεις ζωής, με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει τα στάνταρ σου. Φυσικά, υπάρχουν και κάποια σημάδια σύμφωνα με τον ψυχολόγο, Mark Travers Ph.D., τα οποία πρέπει να λάβεις υπόψη σου, ώστε να αποκόψεις κάποια φίλη/ο που αποδεικνύεται πως είναι τοξική/ός.

1. Μιλάει συνέχεια για τον εαυτό της

Νιώθεις υποστήριξη από τη φίλη σου και πως σε ακούει όταν της μιλάς ή είναι τόσο απορροφημένη από τις δικές της εμπειρίες και δεν ασχολείται καθόλου μαζί σου. Δεδομένου ότι σε μία σχέση δίνεις και παίρνεις, αν η προσπάθεια είναι μονόπλευρη τότε υπάρχει πρόβλημα. Η φίλη σου ρωτάει για τα προβλήματά σου ή τη νοιάζει μόνο να πει τα δικά της; Αναμφίβολα, αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει στο αίσθημα παραμέλησης, προξενώντας αρνητικά συναισθήματα. Ένας καλός φίλος δείχνει αυθεντικό ενδιαφέρον για εσένα και θέλει να μάθει πράγματα για την καθημερινότητά σου. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με σένα. 

2. Νιώθεις άβολα να είσαι ο εαυτός σου

Όταν είσαι μαζί με τη φίλη σου, πώς φέρεσαι; Είσαι ο αυθεντικός εαυτός σου ή υποδύεσαι κάποιον ρόλο; Σε μία οποιαδήποτε σχέση το σημαντικό είναι να μπορείς να εκφράζεις τα πραγματικά σου συναισθήματα και τις ειλικρινείς σκέψεις σου, γνωρίζοντας πως ο εαυτός σου είναι αποδεχτός. Είναι λάθος να προσπαθείς να προσαρμοστείς στα θέλω και στα στάνταρ κάποιου άλλου για να πάρεις την "έγκρισή" του. Γι'αυτό, η φίλη που δεν έχει σκοπό να σε καταλάβει και να σε δεχθεί όπως είσαι, δεν αξίζει τον χρόνο και την ενέργειά σου. 

3. Αντιδρά άσχημα στα καλά νέα

Είναι όμορφο όταν μοιράζεσαι καλά νέα για τον εαυτό σου να ξέρεις πως και οι άλλοι χαίρονται αυθεντικά για σένα. Αυτό άλλωστε είναι ένα συστατικό που δεν πρέπει να λείπει από μία υγιή σχέση. Ωστόσο, αν έχεις παρατηρήσει πως η φίλη σου δεν χαίρεσαι κάθε φορά που της εκμυστηρεύεσαι κάτι καλό για τη ζωή σου ή δείχνει ζήλια και αρνητικότητα προς το γεγονός, τότε αυτό είναι ένα πολύ κακό σημάδι για τη σχέση σας, αλλά και για την ψυχική σου υγεία. Όπως όλοι μας, χρειάζεσαι έναν φίλο που θα σου παρέχει υποστήριξη και θα χαίρεται πραγματικά και θα γιορτάζει τη χαρά σου. Ένας καλός φίλος δεν είναι μόνο εκεί για σένα στα άσχημα, αλλά και στα καλά. Άλλωστε, αν νιώθεις πως ο φίλος σου δεν πρόκειται να χαρεί με τα καλά νέα σου, επόμενο είναι να μη θέλεις να τα μοιραστείς. Οπότε, τελικά τι είναι αυτό που σας ενώνει, αν δεν έχετε επικοινωνία και δεν μοιράζεστε πράγματα. 

Δεν είναι παράξενο να γίνονται αλλαγές στη ζωή σου και μία σχέση ετών να φτάνει στο τέλος της, ακόμα κι αν είναι φιλική. Βάλε την ψυχική σου υγεία σε πρώτο πλάνο, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να κρατήσεις την τοξικότητα και τα άτομα που την περιβάλλουν μακριά από τη ζωή σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i