Πώς θα σταματήσεις να υπεραναλύεις τις καταστάσεις

7 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να δεις τα πράγματα πιο χαλαρά.

μια κοπελα σκέφτεται έντονα - υπεραναλύει αυτό που νιώθει iStock

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να σκέφτεσαι έντονα το μέλλον, το τι συμβαίνει, το τι πρέπει να κάνεις, τα πιθανά σενάρια με φανταστικούς διαλόγους και να σε πιάνει πανικός; Συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς να υπεραναλύουμε καταστάσεις, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Ωστόσο, μήπως τελικά όλη αυτή η ανάλυση και η υπερβολική σκέψη τελικά σου κάνουν κακό;

Σύμφωνα με την οικογενειακή θεραπεύτρια, Chay Tachanco, το να σκέφτεσαι συνέχεια τον κίνδυνο, αποτελεί ένα "κατάλοιπο" από τη διαδικασία της εξέλιξης. "Μέρος της επιβίωσής μας ως άνθρωποι εξαρτιόταν από τον επερχόμενο κίνδυνο", εξηγεί η ειδικός, υπογραμμίζοντας πως η υπερανάλυση αποτελεί έναν μηχανισμό επιβίωσης. "Στον σύγχρονο κόσμο, δεν έχουμε τους ίδιους κινδύνους όπως οι άνθρωποι είχαν χιλιάδες χρόνια πίσω - όμως, οι εγκέφαλοί μας λειτουργούν ακόμα με τα ίδια αυτά συστήματα. Η υπερανάλυση είναι ο τρόπος του εγκεφάλου μας να προσπαθήσει να προβλέψει τη βλάβη, ενώ εφαρμόζει τα πολύπλοκα σύγχρονα στρώματα των κοινωνικών στιγματισμών, των προσδοκιών και των εγγυήσεων", αναφέρει η Tachanco. 

Είναι επόμενο, ωστόσο, και στο σήμερα να υπάρχουν πράγματα που σε αγχώνουν, με τον εγκέφαλό σου να προσπαθεί να σε προστατεύσει από τους "κινδύνους", είτε αυτό συμβαίνει στη δουλειά, στη σχέση σου, στην καθημερινότητά σου. 

Πώς θα σταματήσεις το φαινόμενο;

1. Αρχικά, προσπάθησε να καταλάβεις πότε συμβαίνει αυτό και ανάλυσέ το. Πώς ξεκίνησε, ποια ήταν η σκέψη που σε έκανε να φτάσεις σε αυτό το σημείο. Στη συνέχεια αναγνώρισε τη διαδικασία, προσπαθώντας να καταλάβεις πότε συμβαίνει, πόσο διαρκεί, πώς νιώθεις στο σώμα σου.

2. Με το που το αναγνωρίσεις, κατάφυγε στη σωματική δραστηριότητα. Σήκω και περπάτα, πήγαινε στην κουζίνα να πιεις λίγο νερό ή χόρεψε για να αποβάλεις όλη την πίεση που νιώθεις. 

3. Κάνε πράγματα που σε ηρεμούν είτε αυτό λέγεται διαλογισμός, γιόγκα, γυμναστική ακόμα και κηπουρική. Πάρε βαθιές ανάγκες και ψάξε να βρεις το κέντρο σου. 

4. Ωστόσο δεν χρειάζεται να καταπιέσεις τα αρνητικά συναισθήματα και να τα κρύψεις. Οφείλεις να τα αναγνωρίσεις, με σκοπό να τα απελευθερώσεις από μέσα σου. Δοκίμασε να γράψεις τις σκέψεις σου και στη συνέχεια προχώρησε στα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. 

5. "Προγραμμάτισε" να νιώσεις αυτά τα συναισθήματα σε συγκεκριμένη ώρα και βάλε όριο στον εαυτό σου για το πόσο μπορείς να υπεραναλύσεις τους κινδύνους. Θυμήσου η στιγμή αυτή να μην είναι κοντά στην ώρα που πέφτεις για ύπνο. Ωστόσο οφείλεις να είσαι πειθαρχημένη και να σταμάτησεις να ανησυχείς μόλις περάσει ο χρόνος που έχεις ορίσει. 

6. Άλλαξε περιβάλλον, αν η ώρα της υπερανάλυσης των αρνητικών σκέψεων είναι συνδεδεμένη με έναν χώρο. Αν φυσικά ο χώρος αυτός είναι το σπίτι σου, μπορείς να βάλεις λίγη μουσική για να αλλάξεις διάθεση και ατμόσφαιρα.

7. Μίλα σε κάποιον για τις ανησυχίες σου. Είτε επιλέξεις να τα μοιραστείς με έναν φίλο - έναν άνθρωπο που εμπιστεύεσαι- ή με έναν ειδικό, που μπορούν αντικειμενικά να δώσουν τη δική τους άποψη πάνω στο θέμα, η οποία ενδέχεται να σε βοηθήσει να βγεις από το αδιέξοδο. Σίγουρα, ένας ψυχοθεραπευτής θα σε βοηθήσει περισσότερο προκειμένου να ελέγξεις αυτό που νιώθεις, στην περίπτωση που μιλάμε για ένα συχνό φαινόμενο. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i